Proti gripi - prehranski dodatkiSimptomi gripe

Jesenski in zimski čas je čas, ko temperature padejo, ljudje pa se zadržujemo predvsem v notranjih prostorih, kjer se prehlada ali gripe lažje nalezemo.

Simptomi gripe so podobni simptomom prehlada

Težko je ločiti med prehladom in blagimi simptomi gripe. Simptomi gripe in prehlada so na začetku pravzaprav enaki: zamašen nos, rahlo povišana temperatura, kašljanje,...
Simptomi gripe se pojavijo med 24 in 48 ur po okužbi. Čeprav so simptomi gripe in prehlada na začetku podobni, so kasneje simptomi gripe dosti bolj izraženi. Mednje spadajo:

  • mrazenje in kasnejše potenje,
  • povišana temperatura,
  • boleče grlo,
  • kašelj in kihanje,
  • neprehoden nos in izcedek iz nosu,
  • boleče mišice,
  • oslabelost.

Gripa pri otrocih, starejših ljudeh ali ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom je še posebej nevarna, saj se lahko razvije v bronhitis ali pljučnico.

Zdravljenje simptomov gripe

Proti gripi in prehladuNi nujno, da zdravljenje gripe poteka pod zdravnikovim nadzorom. Zavedati se moramo, da antibiotikov ni pametno jemati za vsako ceno, saj le-ti delujejo samo na bakterije, gripa pa je virusna okužba. Zdravnik antibiotike navadno predpiše le v primeru, ko pride do nadaljnjih zapletov pri zdravljenju. Gripo lahko torej zdravimo tudi sami. Gripo zdravimo s počitkom, najbolje je, da se odločimo za nekajdnevni počitek v postelji. Piti je potrebno veliko tekočine - predvsem čaja in drugih vitaminskih napitkov. V primeru zdravljenja gripe je priporočljivo, da imamo v stanovanju topel in vlažen zrak, saj suh in hladen zrak draži sluznico, bolečine v grlu pa bodo zaradi tega še večje.
Da do simptomov gripe sploh ne bo prišlo je proti gripi in prehladu pametno jemati različne prehranske dodatke. Zelo je pomembno, da v prehodnih obdobjih ne pozabimo na vitamin C, ki bo v mejnih trenutkih naš najboljši prijatelj.