Vitamin D - sončni vitamin, ki ga naše telo proizvaja samo


vitamin dMed vitamini je vitamin D je edini, ki ga telo lahko proizvede tudi samo, in sicer s pomočjo obsevanja kože z ultravijolično svetlobo. Že 10- do 15-minutno izpostavljanje soncu 2- do 3-krat na teden zadovolji človeške potrebe po vitaminu D. Žal pa danes večino časa preživimo v pisarnah, potujemo z avtomobili, avtobusi ali vlaki, telovadimo v telovadnicah in se zabavamo pred zasloni, zato naša koža skorajda ne vidi več sonca. Zato moramo vitamin D v telo vnesti na drug način, saj njegovo pomanjkanje resno ogroža naše zdravje. Naravni viri vitamina D v prehrani najdemo v ribjem olju, sardinah, lososu, tuni, mleku in mlečnih izdelkih. Ker pa je vitamin D v hrani prisoten v premajhnih količinah, lahko za zadostno količino vitamina D poskrbimo s prehranskimi dodatki.

VEČ O VITAMINU D V PREHRANI TUKAJ!

Vitamin D - pomanjkanje nevarno vpliva naše zdravje


Do pomanjkanja vitamina D pride zaradi nezadostne izpostavljenosti sončnim žarkom (zlasti v zimskem času), prehrane revne z vitaminom D, bolezni, starosti ali jemanja nekaterih zdravil. . Pomanjkanje tega vitamina se klinično pokaže s hipokalciemijo, hipofosfatemijo ali splošno demineralizacijo kosti, bolečinami v kosteh in mišicah, izčrpanostjo, spontanimi frakturami in mišično oslabelostjo. Pri odraslih se te spremembe imenujejo osteomalacija, pri otrocih pa se lahko pojavijo zaostanek v rasti in deformacije skeleta, zlasti dolgih kosti, oziroma rahitis.
Na vitamin D oz. na njegovo pomanjkanje pa morajo še zlasti biti pozorni ljudje v naslednjih skupinah: starejši od 65 let, ženske, ki dolgotrajno dojijo brez dodatnega uživanja vitamina D, temnopolti ljudje, tisti, ki bivajo v zaprtih prostorih, in debeli ljudje.

pomanjkanje vitamina d
Po najboljši vitamin D v Valens


Vitamin D je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Pospešuje absorbcijo kalcija in fosfatov in je nujno potreben za normalno rast in mineralizacijo kosti in zob ter delovanje mišic in imunskega sistema. Zadostna količina vitamina D je najboljši način zaščite pred razvojem gripe.
Vas zanima, kje dobiti najboljši vitamin D? Valens Vitamin D je edinstveno prehransko dopolnilo v obliki ustnega pršila, ki vsebuje kombinacijo vitaminov D3 in K2 naravnega izvora. Zato nikar ne odlašajte, še danes si nabavite vitamin D in preprečite njegovo pomanjkanje.