Vitamin B12: kako prepoznati pomanjkanje B12 (in folne kisline)?

Vitamin B12 je izredno pomemben za normalno delovanje vašega organizma. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 tako nikakor niso nekaj, kar bi lahko zanemarili, ampak je potrebno takojšnje ukrepanje. Še bolje pa je, da ukrepate že prej, preden se znaki pomanjkanja vitamina B12 sploh pojavijo. Posebno previdnost si zaslužita veganska in vegetarijanska prehrana, saj v tem primeru obstaja povečano tveganje za pomanjkanje vitamina B12. Simptomi so včasih opazni šele po dolgotrajnem pomanjkanju, zato vam priporočamo preventivno uporabo pršila Valens B12, ki smo ga razvili v slovenskem podjetju, specializiranem za inovativna prehranska dopolnila in funkcionalne sestavine.

ČE VAS ZANIMA, KAKO POVEČATI ODPORNOST, KLIKNITE TUKAJ

Kaj je vitamin B12 in zakaj ga vaše telo potrebuje?

vitamin b12Vitamin B12 je eden izmed osmih vitaminov skupine B. Gre za vodotopni vitamin, ki ima zelo pomembno vlogo pri celični presnovi, poleg tega pa je vitamin B12 ključen za normalno funkcioniranje možganov oziroma celotnega živčnega sistema. Vitamin B12 lahko sintetizirajo le bakterije, v telo pa ga načeloma vnesemo s prehrano živalskega izvora. Zaradi osiromašenosti živil se danes tudi pri vsejedcih pogosto pojavljajo znaki pomanjkanja vitamina B12, kot že omenjeno, pa morajo na omenjeni vitamin še posebej paziti vegetarijanci in predvsem vegani. Simptomi pomanjkanja vitamina B12 se poleg tega pogosto pojavijo pri starejši populaciji oziroma pri ljudeh, ki imajo oslabljeno absorpcijo v prebavnem traktu.

Pomanjkanje B12 in folne kisline lahko zelo nevarno

Hkratno pomanjkanje B12 in folne kisline je lahko še posebej problematično. Tako vitamin B12 kot folna kislina imata namreč pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk. Pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline zato predstavlja ovirano oskrbo celic s kisikom. Rdeče krvničke so namreč odgovorne za prenos kisika po telesu oziroma do posameznih celic, pomanjkanje vitamina B12 in folne kisline pa lahko ta proces močno oteži. Pomanjkanje B12 in folne kisline torej zahtevata takojšnjo zdravniško obravnavo, zato ne spreglejte opozorilnih znakov. Seveda pa se lahko s pomočjo naših inovativnih, varnih, učinkovitih in enostavno dostopnih izdelkov zavarujete tudi vnaprej.

pomanjkanje b12 in folne kisline