Sanitarna voda - kako jo najceneje ogreti

Sanitarna vodaOgrevanje sanitarne vode v letni energijski bilanci gospodinjstva predstavlja med 15 in 30 % vse potrebne energije. Sanitarna voda se lahko ogreva na več načinov, med njimi postajajo vse bolj priljubljeni toplotna črpalka in termosolarni sistemi, ki v primerjavi s klasičnimi načini ogrevanja prinašajo številne prednosti. S pomočjo solarne energije lahko pokrijete do 80 % energijskih potreb po sanitarni vodi, s toplotno črpalko pa kar dve tretjini. Zato se vse več gospodinjstev odloči za vgradnjo solarnega sistema za pripravo tople sanitarne vode ali za kombinacijo sistemov za dogrevanje.

Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko

Sanitarna voda se lahko segreva tudi s toplotno črpalko, in sicer s pomočjo električne energije in energije iz zraka. Kar 70 % energije lahko toplotna črpalka pridobi iz zraka v prostoru, v katerem se nahaja. To predstavlja izjemen prihranek pri porabi kurilnega olja, ki ga običajno uporabljamo za segrevanje sanitarne vode.

Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko je najučinkovitejše pri toplotnih črpalkah zrak-voda, pri katerih naprava pridobiva toploto iz okoliškega zraka. Načeloma se v ta namen uporabljajo manjše toplotne črpalke. Toplotno črpalko je najprimerneje postaviti v kotlovnico, odvod zraka pa se napelje v klet ali shrambo. Sanitarna voda, segreta preko toplotne črpalke, ima idealno temperaturo do 55 °C. Na ta način ogrevanje sanitarne vode lahko poteka vse leto. Poleti pa lahko toplotno črpalko uporabljate tudi za hlajenje prostorov.

PREBERITE VEČ

Pri Petrolu za pripravo tople sanitarne vode priporočamo toplotne črpalke Coolwex in super varčno toplotno črpalko Termotehnika. Pri nakupu toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode boste prejeli tudi dva vrednostna bona v skupni vrednosti 100 EUR, ki ju lahko unovčite ob nakupu Prima kurilnega olja.

Najcenejša sanitarna voda

Sonce je okolju prijazen in trajen vir energije, poleg tega je sončna energija brezplačna. Za ogrevanje sanitarne vode sta vam pri Petrolu na voljo termosolarni sistem Hidria ECO ter kombiniran sistem Hidria COMBI, ki lahko poleg sanitarne vode dogreva tudi centralni ogrevalni sistem. Na streho, teraso, balkonsko ograjo ali katero koli drugo osončeno površino namestimo polje sprejemnikov sončne energije. Seveda je sprejemnike najbolje postaviti v smeri proti jugu, in sicer z naklonskim kotom med 35 in 45 stopinj. Tako zberemo največ energije sonca, ko je ta seveda na voljo.

Petrol d.d. | Sanitarna voda, ogrevanje sanitarne vode - povezave do naše spletne strani: