Kako pripraviti zdravo sladico brez glutena in laktoze?
Vsi, ki se soočajo z določenimi prehranskimi omejitvami, vedo, da kuhati zdravo pravzaprav ni tako težko. Najtežji so začetki, ko se šele učimo, katere sestavine posamezno živilo vsebuje, kaj se skriva v aditivih in katere sestavine je najbolje uporabljati za dosego izjemnega okusa in želene strukture hrane.
Dandanes ima veliko ljudi težave z glutenom. Nekaterim gluten resno škoduje in ga sploh ne smejo uživati, drugim povzroča manjše preglavice, kot so glavobol, slabost ali kožni izpuščaji ter se mu zato izogibajo, vsekakor pa ne eno in ne drugo ni omejitev, zaradi katere bi se posameznik moral odpovedati odličnim okusom, ki jih lahko ustvarimo v domači kuhinji.
Kaj narediti, da bo tudi testo brez glutena prožno in sočno?
Največkrat vlada prepričanje, ki je sicer zmotno, da brez glutena ni mogoče pripraviti okusne sladice. Zdrave sladice lahko pripravimo tudi z brezglutensko moko in nekaj drugimi sestavinami brez glutena, sladica pa bo prav tako okusna kot tista, ki vsebuje gluten. Pri pripravi zdravih sladic (še veliko bolj pa pri pripravi kruha ali testa za pico brez glutena) se včasih zaplete pri strukturi testa. Gluten namreč vsebuje značilen ”lepek”, ki naredi testo vlečljivo. Ker v brezglutenski moki omenjenega ”lepka” ne najdemo, se sladice velikokrat drobijo in so nekoliko bolj suhe. Vendar lahko pri pripravi zdrave sladice, testa za pico ali kruha, uporabimo brezglutensko moko.
Pri peki zdravih brezglutenskih sladic brez glutena moramo biti pozorni tudi na različne dodatke, ki jih dodajamo v testo. Veliko ljudi namreč ne pomisli, da lahko tudi vanilin sladkor ali barvilo vsebujeta gluten, posledice pa so lahko za nekatere posameznike zelo neprijetno. Zato se pred nakupom sestavin prepričajte, da sestavine vsebuje oznako ”brez glutena” in so tako varne.
Pri pripravi brezglutenskih sladic je iz njih včasih potrebno umakniti tudi laktozo
Poleg glutena pa številnim preglavice povzroča tudi laktoza. Laktozna intoleranca je stanje, v katerem človeško telo ni sposobno razgraditi mlečnega sladkorja – laktoze. Posamezniki, ki se soočajo z laktozno intoleranco ob zaužitju mlečnega izdelka, ki vsebuje laktozo, občutijo bolečine v trebuhu, glavobol, nekateri pa se soočajo tudi z resnejšimi prebavnimi težavami. Zato veliko podjetij laktozo že pri pripravi mlečnih izdelkov razgradi na njena osnovna gradnika glukozo in galaktozo ter tako poskrbi, da mlečni izdelki nimajo laktoze, mi pa jih lahko brezskrbno uporabljamo.
Enostavna peka sladic brez glutena in laktoze z živili iz trgovine Norma
V bio prodajalni Norma se zavedamo, da je iskanje živil, ki ne vsebujejo glutena in laktoze včasih dolgotrajno in zamudno. Zato svojim strankam ponujamo vse, da bodo lahko pripravili odlične sladice brez glutena in laktoze v naših trgovinah pa tudi v spletni trgovini. Odločite se lahko za nakup mlevskih in pekovskih izdelkov brez glutena in laktoze. Za vse ljubitelje domače peke pa smo pripravili tudi posebno kategorijo ”vse za peko brez glutena” in ”vse za peko brez laktoze”, kjer najdete živila, s pomočjo katerih boste enostavno in hitro pripravili vrhunske zdrave sladice. Poleg tega ne manjka niti drugih živil. Pobrskajte po naši spletni trgovini in navdušeni boste nad pestro izbiro testenin, sladkih in slanih prigrizkov, priporočamo pa vam tudi ogled receptov, ob prebiranju katerih se vam morda utrne ideja o tem, katero zdravo sladico boste naslednjič preizkusili v svoji kuhinji.