Polaganje parketa, laminata in drugih talnih oblog

Polaganje lesenih in laminatnih talnih oblog je lažje, kot si mislite. Pozorni morate biti le na nekaj stvari, kajti les zahteva pazljivejše polaganje kot morda kakšna druga talna obloga. Za polaganje talnih oblog je najpomembnejša dobro pripravljena podlaga. Šele ko je ta popolnoma izravnana in očiščena, se polaganje parketa in laminata lahko začne. Vsako polaganje parketa se običajno začne z lepljenjem deščic na podlago, čemur sledita brušenje in lakiranje parketa. Če gre za polaganje gotovega parketa, pa brušenje in lakiranje odpadeta, saj je gotovi parket brušen in lakiran ali oljen že pred polaganjem. Zaradi enostavnega polaganja po klik sistemu in velikega izbora vzorcev je gotovi parket postal močna konkurenca klasičnemu parketu. Še zlasti ker je zaradi hitrega in enostavnega polaganja nižja tudi cena polaganja gotovega parketa. Ko parket položimo, moramo počakati približno 14 dni, da se parket v prostoru stabilizira in da se lepila dokončno posušijo. Polaganje gotovega parketa je s tem zaključeno, surov parket pa po polaganju potrebuje naknadno površinsko zaščito - brušenje in lakiranje.

Polaganje parketa

Polaganje laminata na parket

Polaganje talnih oblogPolaganje laminata je možno tudi čez staro talno oblogo, npr. parket, in si tako prihranimo delo z odstranjevanjem in pripravljanjem površine na novo oblogo. Seveda je treba obstoječi parket najprej pregledati, če je v redu pričvrščen oziroma če se dovolj drži s spodnjo podlogo, to je z estrihom, deskami. Če se ne drži dovolj, ga je treba pritrditi ali lokalno demontirati ali pokrpati s primernim materialom. Nato se parket obrusi in že se lahko nanj položi laminat.
Priporočljivo je, da laminat pred polaganjem vsaj dva dneva leži v prostoru, kamor ga nameravamo položiti. Tako laminat prevzame klimatske lastnosti prostora in kasneje ne pride do krčenja ali napenjanja.


Za profesionalno polaganje parketa in laminata obiščite salon parketa Alpod Ljubljana. Polaganje talnih oblog bo z nami brezhibno. Vabljeni!