Priprava bazena na sezono in čiščenje bazena potrebujeta dober načrt


Priprava bazena na sezono se začne ob pojavu prvih toplih dni. Ko je dolgo pričakovana poletna sezona blizu, mnoge zanesejo višje temperature in se hitro lotijo čiščenja bazena. Ob tem pa popolnoma pozabijo na okolico. Da bi priprava bazena na sezono potekala nemoteno in uspešno, je najbolje slediti dobro zasnovanemu načrtu. Začnite čistiti okolico, teraso, vrt, trato, obrežite drevesa in živo mejo. Uredite vse, kar bi lahko prispevalo k onesnaževanju bazena. Šele ko je okolica urejena, sledi čiščenje bazena.

Priprava bazena na sezono je lahko naporen proces, zato v podjetju EMA d.o.o. to opravijo namesto vas. Medtem, ko boste uživali v prvih sončnih žarkih, bodo izkušeni strokovnjaki pripravili vaš bazen na sezono. Vi pa boste ob koncu lahko le otvorili kopalno sezono s skokom v bazen.

priprava bazena na sezono

4 koraki, ki vas bodo vodili skozi pripravo bazena na sezono

Bodimo iskreni. Priprava bazena na sezono ni ravno glamurozna - razpadajoče listje, mrčes in zelena voda v bazenu so le del priprav. Dodelan načrt čiščenja je ključen za dobro kopalno sezono. Toda kako se lotiti priprave bazena? Da bi vam prihranili stres, so spodaj podani štirje osnovni koraki, ki vas bodo vodili skozi pripravo in čiščenje bazena.

 

  1. Odstranite pokrivalo bazena

Odstranite pokrivalo, ki je ščitilo bazen skozi zimovanje. Pazljivo ga očistite, posušite in shranite.

čiščenje bazena

  1. Praznjenje in temeljito čiščenje bazena

Da bi bila priprava bazena na sezono učinkovita, je najprej treba izprazniti in temeljito očistiti bazensko školjko. Pri tem preverite, ali bazen potrebuje sanacijo. Nato se posvetite detajlnemu čiščenju filtra. Pred ponovno uporabo je le tega dobro preizkusiti ter zagotoviti, da bo še naprej zagotavljal kakovostno filtriranje bazenske vode. Tako kot filtri mora biti tudi druga oprema za bazen neoporečna, zato jo po pranju preglejte ter poskrbite za pravočasno zamenjavo obrabljenih in dotrajanih delov.

Voda v bazenu

  1. Menjava vode

Vodo, ki je bila v bazenu v času zimovanja, je priporočljivo odstraniti. Voda v bazenu se zahvaljujoč izhlapevanju čez kopalno sezono vsaj delno zamenja. Toda v njej ostanejo mikrodelci, nečistoča in usedline. Filtriranje bazenske vode v takšnem stanju je dolgotrajnejše, kot če bi jo zamenjali.

Filtriranje bazenske vode

  1. Kemijska priprava bazenske vode

Pri čiščenju bazena je kemijska priprava vode poglaviten del priprave bazena na sezono. Voda v bazenu je zaradi neprestanih sprememb temperature, kopalcev, vremena in drugih zunanjih dejavnikov izjemno občutljiva. Kemični parametri zajemajo dezinfekcijo in ustrezno vrednost pH. Ti vrednosti se lahko uravnavata avtomatsko ali ročno. Najprej se preveri vrednost pH, na podlagi rezultatov pa se po potrebi doda kot dezinfekcijsko sredstvo še klor.

priprava bazenske vode