Tenda za teraso, enostavna rešitev za senčenje

Tenda za teraso je ena od najenostavnejših oblik zunanjih senčil, ki jo običajno sestavlja platno, pritrjeno na okvir. Glede na to, kakšno površino želimo senčiti, oziroma kje jo želimo uporabljati, je odvisna tudi izbira ustreznega modela. Glede na te kriterije se večinoma delijo na tri vrste in sicer: klasična, kasetna in strešna tenda za teraso.

Pri klasični obliki se okovje montira pod napušč ali balkon, ki omogočata zloženemu platnu zaščito pred dežjem, vetrom, snegom in drugimi vremenskimi nevšečnostmi takrat, ko senčila ne potrebujemo. Kasetna izvedba se lahko namesti tudi na izpostavljena mesta, saj zagotavlja kasetna omarica dodatno zaščito zloženemu senčilu.

Strešne tende pa se običajno uporabljajo za senčenje obstoječih nadstreškov, steklenih streh ali zimskih vrtov. Med zelo priljubljena vrtna senčila spadajo tudi pergotende, ki združujejo, kot že pove ime, posamezne elemente obeh vrt senčil.

moderna tenda za teraso

Kaj so pergotende?

Kot smo omenili, so pergotende vrsta zunanjega senčila, ki združujejo trdnost pergole in fleksibilnost tende, zato so primerne predvsem za velike terase ali samostoječe nadstreške. Zasnovane so tako, da omogočajo zaščito pred soncem, dežjem in močnim vetrom. Trpežna konstrukcija zagotavlja dolgo življenjsko dobo, medtem ko prilagodljivo platno omogoča prilagajanje senčenja glede na potrebe uporabnika. Ker jih je mogoče uporabljati skozi vse leto, spadajo med zelo uporaben zunanji estetski element.

Pergotende so patentirana vrtna senčila z drsnim sistemom zložljive strehe, ki za senčenje uporablja inovativne materiale, vrhunsko tehnologijo in prefinjeno zasnovo. Večinoma so opremljene z mehaniziranim zapiranjem, v nekaterih primerih pa se lahko odločimo za vključitev ročnega rokovanja. Posamezni modeli se lahko dodatno opremijo z obodnimi zapirali ali LED razsvetljavo, kar še dodatno pomaga ustvariti edinstveno romantično okolje.

RAZLIKA PERGOTENDE Z OSTALIMI SENČILI

pergotende združujejo lastnosti pergole in tende

Tenda za teraso ali pergola, katera vrtna senčila so boljša?

Na izbiro ustreznega senčila vpliva vrsta dejavnikov, med najpomembnejšimi pa so: specifične potrebe, preference, finančna sredstva in omejitev prostora. Pred nakupom je priporočljivo povprašati za nasvet strokovnjake, ki se ukvarjajo s proizvodnjo senčil, ki glede na svoje izkušnje ter želje stranke najlažje pomagajo poiskati optimalno rešitev. Vsekakor je tenda za teraso lažje prilagodljiva in enostavna za upravljanje, saj jo je moč namestiti na strop ali steno že obstoječega objekta.

tende za terase

Prav tako po svoji uporabnosti in kakovosti prav nič ne zaostaja za pergolo, saj platna odlikujejo visoka UV zaščita, odbojnost vode in odpornost proti nabiranju alg ali plesni. Močna konstrukcija je izdelana iz ekstrudiranega aluminija in dodatno ojačana z verigami v rokah, kar zagotavlja stabilnost ob rahlem vetru. Z vgradnjo senzorja lahko poskrbimo, da se platno pravočasno pospravi v primeru presežene moči vetra in s tem preprečimo morebitne poškodbe. Enaka izbira dodatne opreme velja tudi za pergotende, saj je uporabo nekaterih modelov mogoče poenostaviti z motornim upravljanjem na stikalo ali daljinec ter vgradnjo senzorja za veter ali sonce.


Iz katerih komponent je sestavljena kakovostna tenda za teraso?

Tisto, kar običajno najprej opazimo, pa naj gre za klasično, kasetno ali strešno izvedbo, je platno. Gre za visokokakovostno impregnirano, akrilno platno, ki ima zagotovljeno kar 5-letno garancijo. Možno je izbirati med osnovnimi barvami, kot so bela, beige, siva, grafitna ali čokoladno-rjava. Lahko pa svojo tendo personaliziramo z izbiro poljubne barve platna ali vgradnjo volance.

Kakovostna vrtna senčila morajo biti predvsem trdna, varna in zanesljiva. Za ustrezne tehnične in varnostne pogoje je poskrbljeno z robustno konstrukcijo iz ekstrudiranega aluminija in dodanimi verigami v rokah. Okovje je mogoče izbrati v standardnih barvah, kot so bela, srebrna, beige, čokoladno-rjava, antracitna ali v poljubni RAL barvi.

Sistem tende vsebuje poleg okovja in platna tudi mehanizem za ročno ali motorno upravljanje, senzorje za veter ali sonce, LED osvetljavo, pri strešnih modelih pa tudi sistem za nemoteno odtekanje vode po vodilih ter napreden sistem vzmetenja na trak, ki ohranja platno vedno napeto in vetrno stabilno. Kasetno izvedbo loči od klasične tudi aluminijasta omarica, ki platnu in mehanizmu nudi dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi.

kasetna tenda za teraso

Kam po visokokakovostna vrtna senčila?

Seveda ni vseeno, kakšna bo naša bodoča tenda za teraso in kje jo bomo kupili. Pri tem nimamo v mislih le zunanjega izgleda, temveč predvsem kakovostno izdelavo ter strokovno montažo. Pri izbiri je dobro preveriti proizvajalca in njegove reference ter se posvetovati glede garancije, možnosti dodatne opreme, vrste upravljanja, vzdržljivosti materialov, čiščenja oziroma vzdrževanja ter pričakovane življenjske dobe. Preverjeni proizvajalci, ki ponujajo vrhunske izdelke, zagotavljajo pri skrbni uporabi ter rednem, pravilnem vzdrževanju, nemoteno uporabo okovja več kot 10 let, pričakovano življenjsko dobo platen pa med 5 in 10 let.

dekor senčila logotip

Podjetje Dekor senčila d.o.o. že vrsto let ponuja celovite rešitve za senčenje zunanjih in notranjih ambientov. Vsa senčila izdelajo po meri, za svoje izdelke pa zagotavljajo tudi rezervne dele in popravila. Pred izbiro strankam svetujejo izkušeni strokovnjaki, ki nato opravijo izmere na domu, po izdelavi pa senčila tudi namestijo. V lanskem letu so prejeli platinasti certifikat odličnosti AAA, kar pomeni, da že peto leto zapored izpolnjujejo najvišji mednarodni standard kakovosti in zanesljivosti, na kar so še posebej ponosni. S tem dokazujejo, da so pri svojem delu odgovorni in želijo svojim strankam zagotoviti vrhunske izdelke, ki bodo služili še vrsto let.

PONUDBA OKENSKIH SENČIL