Pergotenda pomen in v čem se razlikuje od ostalih senčil

Pergotenda je relativno nova iznajdba, zaradi česar so ljudje pogosto zmedeni, ko prvič slišijo za ta izraz. Je pa tudi s tem izrazom enako kot s katerim koli drugim. Za boljšo predstavo je dobro torej vedeti, kaj sploh izraz poimenuje oziroma na kaj se nanaša. Poenostavljeno povedano, pergotenda je poimenovanje za pergolo združeno s tendo. Torej gre za združitev dveh že samostojno odličnih senčil v en izjemen produkt z nadstandardnimi lastnostmi, ki so posledica kombinacije le najboljših lastnosti dveh senčil v enem.

pergotenda

Tako pergole kot tudi tende se namreč uporabljajo za zaščito zunanjih prostorov pred vremenskimi vplivi, saj sta obe že samostojno izredno dobra zaščita pred sončnim sevanjem, vetrom, padavinami in ostalimi vplivi iz okolja. Ko pa se njune že tako dobre lastnosti zaščite združi, pa nastane pergotenda, ki ima zaradi tega še boljše lastnosti in nudi še večjo zaščito ter udobje. Tako nudi resnično le najboljše od obeh senčil. To pa v praksi pomeni, da še bolje kljubuje vetrovom, učinkoviteje ščiti pred padavinami in enostavneje preprečuje prehod nevarnih UV žarkov ob močnem soncu.

Zunanji prostor je zaradi vsega tega veliko prijetnejši za uporabo ter druženje. Ker pa ima poleg izboljšane funkcionalnosti tudi estetsko bolj zadovoljiv videz, kakor mnoga druga senčila, je odlična tako za zaščito zasebnih kot tudi poslovnih zunanjih prostorov.

Ko se tenda za teraso združi z lastnostmi kakovostne bioklimatske pergole, dobi zunanji prostor največ in tudi le najboljše od obeh senčil. Njuna kombinacija namreč omogoča združitev njunih unikatnih lastnosti in seveda s tem predvsem prednosti, kar pa omogoča mnogo boljšo funkcionalnost in prilagodljivost. Tako je izboljšava vidna že ko pride do senčenja. Namreč pergotenda je sestavljena delno kakor eno in delno kakor drugo senčilo in to natanko tako, da se povzdignejo le najboljše lastnosti obeh združenih senčil. Njeni temelji in splošno ogrodje so potemtakem narejeni po zgledu pergol, nanje pa je vpeta tenda. Takšna kombinacija lastnosti omogoči boljšo trdnost, a kljub temu prilagodljivost oblike.

bioklimatska pergola

Tako v nasprotju z drugimi vrstami senčil, ki po večini nudijo enoten neprilagodljiv model, ta enkratna združitev ponudi prilagodljive oblike modelov. S prilagodljivostjo oblike glede na posamezno gradnjo pa se optimizira razpon in kot namestitve in drsenja tedne. To namreč omogoča optimalno uporabo in s tem tudi senco tam kjer je potrebna. Boljša prilagodljivost tako pomeni tudi prilagodljivost območja na katerega bo senčilo s tendo vrglo senco.


Bioklimatske pergole omogočajo optimalno rabo zunanjih prostorov

Ko pride do zunanjih prostorov se pogosto zgodi, da je njihova uporaba omejena zaradi vremenskih razmer. Veter, padavine ali pa zgolj premočno poletno sonce. Vse to vpliva na zmanjšano rabo zunanjih površin. A kako kljubovati slabemu vremenu, ki onemogoča rabo zunanjih kotičkov? V bistvu slabega vremena sploh ni, je le slaba opremljenost zunanjih površin, ki onemogoča brezskrbno uživanje v njihovi rabi.

Bioklimatske pergole so tako ena od možnih rešitev, saj omogočajo več kot primerno opremljenost zunanjih površin in s tem njihovo nemoteno rabo tekom celega leta. Pa naj so to družabni kotički na zelenici in vrtu ali pa zgolj balkoni in terase, vsak prostor se tako da odlično zaščititi z uporabo primernih senčil.

bioklimatske-pergole

Optimizacija rabe zunanjih prostorov med drugim zahteva tudi brezhibno funkcionalnost senčil, ki jih ščitijo pred raznimi vremenskimi vplivi. Vsako dobro senčilo, pa bodisi je to le navadna tenda za teraso, mora tako prostor dobro varovati pred vetrom, premočnim soncem pa tudi pred vsemi padavinami. Četudi večina senčil dobro opravlja te funkcije, pa jih večina ne nudi možnosti prilagoditev in vgradnje dodatnih funkcij po željah posameznika. Prve večje prilagoditve so možne že z združitvijo tende s pergolo, saj to omogoči večjo prilagodljivost senčenja in hkrati tudi boljšo odpornost na veter in dež.

Medtem ko, pergotenda, sicer nudi že nekatere dodatne prilagoditve, pa ponuja le nekaj malo možnosti vgradnje dodatnih funkcionalnosti. Najboljše za prilagajanje potrebam in željam posameznika so tako bioklimatske pergole za teraso ali vrt, saj poleg prilagodljivosti glede a prostor nudijo tudi možnost vgradnje številnih dodatnih funkcij, s čimer je možna dodatna optimizacija njihovega delovanja po lastni želji.


Tenda za teraso je najpogostejša izbira za zaščito terase

Eden najpogosteje rabljenih zunanjih prostorov so terase. A ker le redko kdo uživa v sedenju na terasi, če dežuje, kaj šele če pripeka sonce, zato je za optimalno uporabo terase smiselno investirati v nakup kvalitetnega senčila za zaščito terase. Seveda pa je mnogo možnosti, ko pride do izbire senčila za prekritje terase.

moderna tenda za teraso

Načeloma se ljudje, ko pride do zaščite terase, raje odločajo za tendo, kakor za pergolo. Kot pri vsem pa so tudi tukaj vidni določeni trendi. V zadnjem času, se ljudje namreč čedalje večkrat odločijo za nakup bioklimatske pergole za teraso, na popularnosti pa pridobiva tudi pergotenda. Oba načina kritja terase sta tako izjemno dobra, a načeloma še vedno precej bolj rabljena za zaščito drugih zunanjih prostorov. Tako ostaja najpogostejša vrsta senčila za terase kar tenda za teraso, saj je nekoliko manj prostorsko obremenjujoča kakor pergole.