Gradnja nizkoenergijske hiše je dobra dolgoročna naložba

Gradnja nizkoenergijske hiše mora biti zelo premišljena in natančna ter dobro načrtovana. Izjemnega pomena so materiali, ki morajo biti primerni in visokokakovostni, da bo ta res služila svojemu namenu in opravičila svoje ime. Nizkoenergijske hiše, ki so pravilno izdelane, omogočajo velike prihranke pri ogrevanju pozimi in ohlajanju prostorov v vročih mesecih.

Pomembno vlogo pri gradnji nizkoenergijske hiše, igra toplotna izolacija temeljne plošče. V podjetju JUBHome uporabljamo nosilno toplotno izolacijsko kad JUBHome BASE, ki jo izdelamo po meri, torej jo prilagodimo vsakemu objektu individualno. Sestavljata jo Peripor® in EPS.

Omenjena kad se ponaša z izjemno nosilnostjo, zato je mogoče nanjo postaviti objekt do treh etaž, tudi nizkoenergijske zidane hiše. Prav tako se lahko pohvali z nizko vodovpojnostjo in visoko tlačno trdnostjo. Tudi če so tla slabše nosilnosti, ali če energijsko varčne hiše stojijo na potresnem območju, je toplotno izolacijska kad zanje primerna.

Gradnja nizkoenergijske hiše

Nizkoenergijska hiša in toplotna prevodnost

Zaradi neprekinjenega toplotnoizolacijskega ovoja, je izguba toplote skozi tla minimalna, zaradi hidroizolacije na zunanji strani pa je dosežena maksimalna zaščita pred talno vodo. Talni elementi morajo biti prilagojeni glede na gradiva iz katerega bo zgrajen objekt, zaradi tlačne trdosti. 

Gradnja nizkoenergijske hiše poteka hitro in kvalitetno, čemur v podjetju vedno dajemo prednost. Najbolj smo veseli, ko dobimo pozitivne povratne informacije, to pa nam je tudi motivacija za naprej.

Pri gradnji energijsko varčnih hiš je zelo pomembna izbira oblika objekta, ki mora biti enostavna in kompaktna. Potrebno je upoštevati lokacijo oziroma lego, da je izkoristek sončne energije čim večji. Prav tako na severni strani objekt ne sme imeti veliko odprtin, da je ohlajanje čim manjše. Večina oken in drugih steklenih površin mora biti vgrajena na južni, oziroma jugovzhodni, ali jugozahodni strani.

Prav tako je pri gradnji hiše pomembna prava izbira ogrevalnih naprav. Za ogrevanje in ohlajanje (tudi) nizkoenergijske zidane hiše se, uporabljajo toplotne črpalke, ki lahko delujejo na princip voda – voda, zemlja – voda, ali zrak – voda ter za zračenje rekuperacijski sistem, ki deluje na osnovi izmenjave zraka v vseh prostorih hiše. Energetsko varčna hiša mora biti zgrajena tako, da je zrakotesna, saj lahko še tako majhne špranje in razpoke povečajo toplotne izgube.

Gradnja energijsko varčne hše

Pri gradnji nizkoenergijskih objektov je pomembna izbira pravih materialov

Toplotna prevodnost nizkoenergijske hiše je odvisna od gradbenih materialov, ki so uporabljeni za gradnjo. Pri zidanih nizkoenergijskih hišah je potrebna uporaba zidakov z majhno toplotno prevodnostjo. Kljub temu, pa je zidakom treba dodati toplotno izolacijo, katera bo poskrbela za nizko toplotno prevodnost. Če primerjamo zidano in leseno nizkoenergijsko hišo, so za isto toplotno prevodnost, lahko pri leseni hiši stene tanjše, ker je les boljši izolator.

V podjetju JUBHome uporabljamo votle toplotnoizolativne opažne elemente JUBHome WALL. Sistem je namensko razvit za gradnjo na območjih, ki so potresno ogrožena. Prav tako omenjeni sistem omogoča hitro masivno gradnjo in zagotavlja njeno visoko kvaliteto. To pomeni, da pri gradnji ne nastajajo toplotni mostovi, kar se dogaja na stiku dveh različnih materialov, ki se različno ogrevajo in ohlajajo.

JUBHome - energijsko varčne hiše

Ker imajo stene armiranobetonsko jedro, je toplotna prevodnost nizkoenergijske hiše izjemno majhna, celoten objekt pa toplotno stabilen. Stene toploto akumulirajo.

Tudi stene so izdelane in prilagojene za določen objekt, elementi pa so različnih dimenzij in oblik. S pomočjo načrta, se posamezni deli sestavljajo na gradbišču.

Kaj pa streha? Streha mora biti dobro izolirana, saj so lahko tam toplotne izgube največje, ne glede na to ali je to nizkoenergijska zidana hiša, ali montažna. Kako kakovostna je izolacija strehe, lahko vidite pozimi, ko se sneg, zaradi uhajanja toplote iz zgradbe, najprej stopi na objektih, kjer je izolacija slaba.

Pri nas uporabljamo visokoizolativne elemente za toplotno izolacijo strehe JUBHome ROOF, ki so več kot odlični za energijsko varčne hiše.

Nizkoenergijska hiša toplotna prevodnost

Nizkoenergijski objekti se ogrevajo z energijo iz obnovljivih virov

Nizkoenergijske zidane hiše so varčne in ekološke, saj za ogrevanje uporabljajo energijo iz obnovljivih virov, ki je tudi najcenejša in najprijaznejša do okolja. Poleg toplotnih črpalk, se za ogrevanje uporabljajo še solarni sistemi, ki učinkovito segrevajo tudi sanitarno vodo. Ker se nizkoenergijske hiše ogrevajo z energijo iz obnovljivih virov, so prijazne naravi in ljudem.

Notranjost nizkoenergijska zidana hiša