Primerna oprema za bazene pripomore k lažjemu vzdrževanju

Veliko nas sanja, da bi imeli pred hišo lasten plavalni bazen, vendar pa se nas zelo malo zaveda, da je za dosego videza tiste nebeške modrine in vodne gladine, ki vzbuja skomine ter vabi k plavanju, potrebnega precej  vzdrževanja ter predvsem primerna oprema za bazene, brez katere bi bilo le-to zelo težko, ali celo nemogoče. Ko govorimo o vzdrževanju bazena, gre navadno za pripravo bazena na novo kopalno sezono, vzdrževanje bazenske vode, odstranjevanje morebitnih alg, pripravo bazena na zimo, ter zimsko vzdrževanje in kontrolo bazena.  Vse to nam omogočajo ter olajšujejo različne vrste opreme za bazene, mnogih tipov, prikrojene našim potrebam, željam in cenovnim zmožnostim.

Ustrezno zaščitno pokrivalo za bazen, bo vodo v našem bazenu ščitilo pred pretiranim izhlapevanjem, cvetnim prahom in ostalo umazanijo iz okolja, ter majhnimi živalmi in insekti, ki bi lahko padli v vodo. Prav tako pa bo naš bazen ščitilo pred UV sevanjem in s tem podaljšalo življenjsko dobo notranje bazenske folije. Poznamo različne tipe zaščitnih pokrival za bazene:

  • Termalno pokrivalo nam zagotavlja UV zaščito, tudi brez nanašanja posebnih sredstev za sončenje. Zanj je potrebna namestitev ročnega pogona. Njegova debelina je le 0,4 mm, kar pomeni, da gre za minimalno zaščito. Na voljo je v modri, zlati ali srebrni barvi, v dveh različnih postavitvah in sicer ročni, ali na kolesih.
  • Bazenska roleta je idealna rešitev za bazene, ki se nahajajo na področjih s toplejšo klimo, kot je na primer Primorska, ali notranje bazene. Izbiramo lahko med podvodno roleto, ki je mnogim všeč zaradi svoje nevidnosti, ali nadvodno. Na voljo pa je tako različica z ročnim pogonom, kot taka z elektromotorjem.
  • Hidravlično bazensko pokrivalo je preprosta, čista, udobna in varna rešitev za pokrivanje vseh tipov bazenov. Ima nizke tirnice in hidravlični pogon, ki služi za hitro in zanesljivo odpiranje ali zapiranje, s pomočjo katerega lahko svoj bazen zaklenemo.
  • Zimska pregrinjala, po končani kopalni sezoni, priporočamo vsem bazenom, ki so sicer pokriti z roleto ali solarnim pregrinjalom. Tako bazen zaščitimo pred morebitno umazanijo in jesenskim listjem ter si prihranimo precej kasnejšega čiščenja.
  • Bazenske strehe so fiksne rešitve in za naše podnebje najučinkovitejše, najuporabnejše ter najbolj racionalne.

Streha za bazen

Folija za bazene je naš največkrat uporabljan izolacijski material, ki ga uporabljamo za hidroizolacijo sten bazena. Gre za posebno, 1,5 mm debelo PVC folijo, ojačano s posebno tkanino ki jo navadno najdemo v rolah višine 1,65, ali 2,0 m in dolžine 25 m. Takšno folijo se natančno ukroji po obliki bazena, nato pa zvari z vročim zrakom, v nepropustno »vrečo«. Kljub različni ponudbi, še vedno predstavlja najboljšo in najlažjo rešitev za hidroizolacijo. Zagotavlja neprekosljivo tesnjenje bazena, ter dolgoletno uporabnost.

Filtrirna naprava bazena je v večini primerov peščeni filter, ki vodo očisti umazanije, kot so lasje cvetni prah, prah, odmrla koža, drobni insekti in ostale fine nečistoče. Pesek  je tako v vlogi filtrirnega materiala. Nečistoče fizično zadrži in deluje do 50 mikronov velikosti delcev. Če si želimo močnejšega filtriranja, potem obstajajo tudi sodobni in dražji filtri z AFM aktiviranim steklom ali polimerom Fibalon, ki filtrirajo do 10 mikronov velikosti delcev. Za bazenske filtre poznamo različne vrste in kvalitete ohišij.  Pri polipropilenskih gre za cenejšo verzijo, med tem ko so izdelane iz poliestra dražje. Vsak filter vsebuje šestsmerni ventil, ki deluje kot nekakšna kretnica za vodo, preko katere upravljamo praznjenje bazena, izpiranje filtra in podobno.

Preberite si več o bazenskih pokrivalih

Oprema za vzdrževanje bazena