Naj vam lasten bazen prinese sprostitev, rekreacijo in zabavo

Bazen ima dandanes v lasti vedno več domov, saj je veliko bolj dostopen kot včasih – zunanji bazeni nam ob vročih poletnih dneh lahko popestrijo zabavo, notranji bazeni pa omogočajo kopanje in užitek skozi celo leto.

Po zaslugi novih načinov gradnje in novih rešitev je bazen postal cenovno dostopnejši in bolj prilagodljiv željam posameznika. Kakšen tip, velikost in obliko bo imel vaš bazen, je odvisno od vaših želja, prostorskih zmožnosti in namena. Pri tem ne smemo pozabiti na dodatno bazensko opremo, ki omogoča lažje vzdrževanje bazena, rekreacijo, sprostitev in zabavo.

Gradnja in vzdrževanje bazena


Gradnja bazena – zunanji ali notranji bazen

Zunanji bazeni so lahko keramični, poliesterski, zidani ali prelivni. Gradnja bazena je lahko vgradna ali montažna. Montažni bazen se potem deli še vgradni montažni bazen in prostostoječi bazen. Opremimo jih lahko z vso možno razpoložljivo dodatno opremo in celo s tobogani, skakalnimi deskami, deročo vodo ali slapovi … Oblikovno so klasični zunanji bazeni večinoma okrogli, kvadratni in ledvičasti, v zadnjem času pa se z novimi tehnologijami pojavlja vse več bazenov nepravilnih oblik.

z-gradnjo-bazena-si-pricarajte-poletje-na-lastnem-vrtu

Notranji bazeni so običajno zidani ali betonirani – nekoliko manj pogosti so poliesterski. Lahko so tudi prelivni, ki so grajeni s prelivnim robom, kjer je gladina vode do roba bazena, ali s skimmerjem, kjer je gladina vode približno 10 centimetrov pod robom bazena. Notranji bazeni so opremljeni z osnovno bazensko opremo, možna pa je tudi vgradnja dodatne opreme – ogrevanja, protitoka, vodnih iger, masažnih šob ali gejzirov … Še posebno pa so priljubljeni notranji bazeni, zgrajeni v prostorih s steklenimi drsnimi vrati. Tako lahko v toplih dneh odpremo eno ali dve steni prostora in tako notranji bazen povežemo z vrtom.

Vzdrževanje bazena in bazenske vode

Vzdrževanje je zelo pomembno za življenjsko dobo bazena in bazenske opreme. Redno in pravilno vzdrževanje bo pripomoglo k daljši življenjski dobi vašega bazena. Izredno pomembno je, da se vgradni ali montažni bazen pregleda na začetku  in na koncu kopalne sezone. Spomladi moramo bazen temeljito očistiti in natočiti svežo vodo. Pri tem preverimo tudi filter za čiščenje vode.

Jeseni pa ga moramo ustrezno pripraviti za zimo. Za dobro stanje našega bazena je pomembno tudi redno vzdrževanje kakovosti vode. Očistimo jo lahko mehansko ali kemično. Mehansko jo čistimo s pomočjo čistilne naprave ali pa s pomočjo mrežic, krtač in podobnih pripomočkov. Pri kemičnem čiščenju vode pa moramo biti pozorni na različne vrednosti snovi v vodi, ki jih izmerimo s pomočjo posebnih pripomočkov. Pomembna je kislost in bazičnost vode ter prisotnost klora. Klor je najbolj razširjeno dezinfekcijsko sredstvo pri bazenih.

Čeprav bazeni zahtevajo tudi čiščenje in vzdrževanje, pa so v prvi vrsti namenjeni prav užitku in druženju.

vzdrzevanje-bazenov-z-dodatno-opremo