Kakšen je postopek vstavitve zobnega implantata?

Preden začnemo govoriti o postopku namestitve zobnega implantata je potrebno odgovoriti na vprašanje kaj je zobni implantat. Zobni implantati predstavljajo priročno in cenovno dostopno rešitev za vse, ki se soočajo s težavami z manjkajočimi zobmi. Gre za produkt, ki zagotavlja popolno udobje, saj daje vtis naravnega zoba in tako posameznika ne ovira pri žvečenju. Seveda pa se vsak posameznik, preden se odloči za vstavitev implantata vpraša, kaj vse je pred posegom potrebno vedeti, predvsem pa veliko pacientov skrbi, koliko sam poseg boli, pa tudi, kaj nam zobni vsadki pravzaprav omogočajo. Nenazadnje pa veliko ljudi zanimajo tudi izkušnje, ki jih imajo z zobnimi implantati drugi.  

Na kratko povedano – implantacija je kirurški postopek, pri katerem vstavimo v kost vijak, na katerega kasneje namestimo zobno krono. Postopek se izvede v lokalni anesteziji. Sluznico na grebenu (to je mesto na dlesni kjer naj bi se nahajal zob) kirurg prereže in s posebnimi instrumenti pripravi kostno ležišče za implantat. V to ležišče vstavi oz. privije) zobni implantat. Sluznico oz. dlesen nad implantatom ponovno zapre s kirurškimi šivi.

Zobni implantat postopek

Preberite več o postopku

Kakšne so prednosti zobnih implantatov?

Prednosti zobnih implantatov je zares veliko. Z njimi lahko nadomestimo en zob, pri čemer brušenje sosednjih zob ni potrebno, le ti pa tako ostanejo zdravi. Z zobnimi vsadki lahko namestimo tudi več kot en zob. Že vsaj dva implantata lahko nadomestita delno snemno protezo. Mostiček je trdno zasidran in izgled naraven, za razliko od snemne proteze, ki se premika in lahko pacientom zaradi obilice materiala povzroča težave. Z implantati pa lahko nadomestimo tudi totalno protezo. Tako je le-ta veliko bolj trdna in tudi prijetnejša za uporabnika, saj jo implantati držijo na mestu tudi med hranjenjem, pa tudi vzdrževanje ustne higiene je posledično enostavnejše.

Kaj natančo je zobni implantat

Kaj lahko pričakujemo v samem postopku implantacije?

Najprej je seveda potrebno opraviti pregled pri izbranem zobozdravniku. Pregled traja približno 30 minut, zobozdravnik pa bo med pregledom pogledal stanje v ustni votlini in ocenil, ali je pacient primeren za vstavitev zobnega implantata.

Kirurška implantacija poteka v več fazah, načelno pa traja med 20 in 60 minut. Operacijski poseg vstavitve zobnega impantata poteka v ambulanti pri izbranem zobozdravniku. Operater s posebnim instrumentarijem pripravi kostno ležišče za implantat, ga vsadi in zašije dlesen nad vstavljenim impalantatom. Implantati so navadno narejeni iz kovine titan, ki je izjemno trpežna, predvsem pa ne povzroča alergij, telo pa bo tako zobni implantat sprejelo. Terapevt odgrne dlesen in s posebnimi svedri pripravi ležišče za vsadek v kosti. V ležišče nato vstavi zobni vsadek primerne velikosti in čezenj zašije dlesen. Po končanem delu se prične postopek celjenja, ki navadno traja med 4 in 6 mesecev. V času celjenja je pacient še vedno brez krone zoba, saj se mora vsadek vrasti v kost čeljusti. Na vsadek je nameščen začasni nadomestek, ki bo po izdelavi krone odstranjen.

Zobni implantat

Kot smo že omenili je alergija na titan (materiala iz katerega je zobni vsadek narejen) izjemno redka, zato se nam je načelno ni potrebno bati. Kljub vsemu pa se lahko v nekaterih (sicer redkih) primerih zgodi, da se vsadek ne zraste s kostjo in ga telo zavrne. V tem primeru imamo možnost, da počakamo na celjenje kosti in postopek ponovimo ali pa se odločimo za alternativno vrsto zdravljenja našega stanja.

Kako po vstavitvi vsadka vzdrževati ustno higieno?

Po namestitvi krone pa je skrb za vsadek in posledično tudi njegova življenjska doba odvisna od vsakega posameznika. Poudariti je potrebno redne kontrolne preglede pri zobozdravniku, vključno z rentgenskimi posnetki za ugotovitev stanja podporne kosti, ter profesionalno čiščenje, ki ga opravlja ustna higieničarka. Pravzaprav je ustna higieničarka pomembnejša od zobozdravnika! Nauči nas kako skrbeti zase in nas nato tudi kontrolira ter opozarja kadar je to potrebno. Zobni vsadki zahtevajo še posebno skrb.

Seveda se veliko pacientov sprašuje tudi o tem kakšna je življenjska doba zobnega implantata. S pravilnim vzdrževanjem in s spoštovanjem vseh navodil izbranega zobozdravnika ter rednim obiskovanjem kontrolnih pregledov, pacient podaljšuje trajnostno dobo zobnega vsadka in nadgradnje za katero pa praktično ni omejitev.

Možnost namestitve zobnega implantata v Dentalni akademiji

Tudi v Dentalni akademiji ponujamo možnost namestitve zobnih implantatov. Najboljši zobni implantati se lahko pohvalijo z dolgo življenjsko dobo, ki jo lahko s pravilnim vzdrževanjem in rednimi pregledi še podaljšujemo. Za vse, ki se nahajajo v bližini Ljubljane, pa naj bo to v Domžalah, Kranju, Mengšu, Ribnici ali Kočevju – naša ordinacija se nahaja v bližini, osebje je prijazno in strokovno, sam postopek namestitve zobnih implantatov pa je pacientu izjemno prijazen. Z veseljem pa bomo z vami delili tudi izkušnje, ki jih imamo z zobnimi implantati.