Pošlji povpraševanje

Kam po zobni implantant in za koga je sploh primeren?

Implantant je valjasto oblikovan vijak, podoben zobni korenini, izdelan je iz telesu prijazne kovine, titana, vstavlja pa se ga kirurško. Zgodovina zobnih vsadkov ali implantantov sega v leto 1952, ko je dr. Branemark ugotovil, da se titan biološko zraste s kostjo. Implantologija je postala ena izmed predvidljivih in uspešnih metod za nadomeščanje zob, implantati iz titana pa veljajo za najpomembnejše stomatološko odkritje v dvajsetem stoletju.

Zobni vsadki praktično ne povzročajo alergij in so našemu telesu prijazni. Ob upoštevanju ustrezne diagnostike in ustrezni kirurški tehniki je lahko uspešnost pri vgradnji in obstoju tudi več kot 95 %. Raziskave pa potrjujejo, da je implantat primeren za vse starostne skupine, tudi starejše, kar pa se je izkazalo za zelo pomembno, saj imajo starejši zaradi različnih vzrokov več manjkajočih zob.

Zobni implantant

Implantati so dolgoročna rešitev

Izguba zob je zelo pogost problem, izgubljene zobe pa je potrebno v izogib različnih zdravstvenih težav in sprememb v ustni votlini, čimprej nadomestiti, saj jih v nasprotnem primeru pogosto ni več možno ustrezno sanirati. Zobni vsadki predstavljajo dolgoročno rešitev. Na to temo so bile opravljene  številne raziskave in pripeljale do ugotovitev, ki potrjujejo da ima lahko implantat celo doživljenjsko dobo.

Z njimi lahko nadomestimo posamezen, več manjkajočih ali celo vse manjkajoče zobe. Pri njihovem nameščanju preostalih zob ni potrebno brusiti, saj služijo kot samostojni nosilci, ki nosijo posamezno zobno krono, zobni mostiček ali kot podpora in sidrišče za zobno protezo. Pri nadomeščanju totalne zobne proteze lahko služijo za njeno pritrditev in pripomorejo k njeni stabilnosti, funkciji in izgledu. Prav tako so lahko idealna rešitev za nadomestitev enega kočnika, če sta njegova soseda povsem intaktna, in bi jih z brušenjem za mostiček prizadeli.

V primeru dobrih pogojev, se lahko vstavijo tudi brez rezanja, dodajanja kosti in operacije. Izkušnje po več tisočih implantacijah nas spodbujajo, da jih dandanes vstavljamo takoj po izgubi zoba, nanje pa namestimo provizorično krono, ki bo odpravila zadrego povezano z začasno protezo ali škrbastim nasmehom.

Kam po kvaliteten zobni implatant?

Zobni implantant postopek

Na prvem srečanju se na osnovi diagnostične slike ali digitalnega ortopana postavi pravilna diagnoza in opravi temeljit specialističen pregled, pacientu pa so predstavljene možne rešitve oskrbe njegovega zobovja.

Operacijski poseg implantacije poteka ambulantno. Gre za kirurški postopek, pri katerem v kost vstavimo vijak, na katerega kasneje namestimo zobno krono. Dlesen, na mestu kjer naj bi bil zob, kirurg prereže in s posebnimi instrumenti pripravi kostno ležišče, kamor kasneje vstavi (privije) zobni implantat. Sluznico ali dlesen nad njim ponovno zapre s kirurškimi šivi. Pri postopku se uporablja lokalno anastezijo. Implantati in instrumentarij so sterilni. Že pred operativnim posegom pacient običajno vzame sredstvo proti bolečinam (Lekadol, Ibuprofen…). Po posegu operater pacientu razloži potek posega in mu svetuje hladne napitke, sladoled ali ledene kocke, hladne obkladke in primerno sredstvo za lajšanje bolečin.

Čas zaraščanja je odvisen od stanja pacientovih kosti in kompleksnosti posega, običajno pa traja od 3 do 6 mesecev. V tem času se pacientu po želji izdela začasno krono ali provizorne zobe.

Šivi se praviloma odstranijo 6 - 8 dni po implantaciji.

Obdobje zraščanja implantata s kostjo traja praviloma od 3 - 6 mesecev.

Osvoboditev implantata kirurg izvede v lokalni anesteziji, tako da prereže dlesen nad vsadkom, preveri njegovo zrastlost ter ga pripravi za pričetek implantno-protetične rehabilitacije, ki se lahko prične okoli 20 dni po odprtju in oskrbi implantata.

Kam po zobni implantant

Dentalna akademija v Ljubljani

Strokovnjaki Dentalne Akademije bodo z veseljem svetovali vsem, ki bi si želeli zvedeti še kaj več. Za tiste, ki ne vedo kam po zobni implantant pa so na voljo v njihovi ljubljanski ordinaciji, na Koprski 94a, na njihovem internetnem naslovu in telefonsko.

Preberite več o naših izkušnjah zobnega implatanta