S prezračevalnim sistemom do manjših toplotnih izgub

Marsikdo prezračevanju ne posveča posebne pozornosti in se ne zaveda, kako zelo na zdravje in počutje stanovalcev vpliva svež zrak. Gre za to, da se z dnevnimi aktivnostmi kot so dihanje, kuhanje in sušenje perila sestava zraka spreminja. Tako je v njem čedalje manjša vsebnost kisika in večja vsebnost ogljikovega dioksida. Hkrati se začne višati raven vlage in ko ta preseže 80 %, je to že kritično. Posledično namreč začne nastajati plesen v stanovanju. To pa ni, kot mnogi mislijo, le problem iz vidika videza prostora. Plesen v prostoru povečuje možnosti nastanka alergij, razvijejo se lahko tudi astma in druga podobna obolenja.

Prezračevalni sistem nudi številne prednosti

 Da bi se zgornjim problemom izognili, je torej smiselno poskrbeti za preventivo. Redno klasično prezračevanje z odpiranjem oken je lahko rešitev. Vendar po drugi strani vzame precej časa in organizacije. Hkrati pride do velikih toplotnih izgub in povečanja stroškov na račun ogrevanja ali hlajenja. Prezračevanje z rekuperacijo omogoča, da se izognemo tem težavam. Rekuperator zraka namreč poskrbi za to, da se v prostorih v vsakem trenutku nahaja svež zrak, brez da bi nam bilo treba za to kaj narediti. Hkrati se uravnava temperatura vstopnega zraka, zaradi česar so toplotne izgube minimalne. Zasledimo pa lahko še eno prednost prezračevalnega sistema Daikin. Zaradi vgrajenega sistema filtracije prašni delci in druga nečistoča nimajo vstopa v prostor.

Prezračevalni sistemi tako uporabniku ponujajo številne prednosti. Ni se mu treba več ukvarjati s tem, kdaj je nazadnje prezračil stanovanje in če so se vse sobe enakomerno prezračile. Sistem deluje ves čas in poskrbi za enakomerno prezračenost vseh prostorov. 

DAIKIN

Prezračevanje z rekuperacijo je možno na več načinov

 Ko govorimo o prezračevanju z rekuperacijo, je smiselno poudariti, da obstajajo centralni in lokalni prezračevalni sistemi. Za vgradnjo lokalnega rekuperatorja zraka se lahko odločimo v vsaki situaciji, medtem ko je vgradnja centralnega sistema Daikin stvar nekoliko bolj zapletena. Če hočete vgraditi tovrstni sistem, morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. Centralni sistem Daikin je možno vgraditi zgolj v objekte, ki še niso do konca zgrajeni. Tako se jih vkomponira v sam načt izvedbe. Druga možnost pa je vgradnja v obstoječi objekt. Pri tem pa mora biti izpolnjen pogoj dovolj visokega stropa. To nam namreč omogoča, da lahko v ta predel napeljemo cevi, ki so v funkciji prezračevalnega sistema. Centralni sistem je bolj celosten, temu primerna pa je tudi njegova cena, ki je nekoliko višja.

Zakaj je tako pomembno poskrbeti za svež zrak v prostoru?

 Prezračevanje z rekuperacijo je odlična rešitev ravno zato, ker process poteka samodejno, brez da bi nam bilo treba karkoli narediti. Še enkrat je torej smiselno poudariti, da lahko le z rednim prezračevanjem zagotovimo tako kakovost zraka v prostoru, ki lahko najbolj optimalno vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Tako namreč zagotovimo, da raven vlage nikoli ne preseže kritične meje. S tem pa preprečimo nastajanje plesni. Problematično pri plesni je predvsem to, da jo lahko v stanovanju imamo, pa tega niti ne vemo. Ta se namreč pogosto nahaja na stenah za omarami ali pa na drugih manj opaznih mestih.