Pomembno je redno prezračevanje prostorov

Da bi se v zaprtih prostorih dobro počutili, bili maksimalno skoncentirani in poskrbeli za svoje zdravje, je bistvenega pomena redno prezračevanje. Ob omembi tega večina takoj pomisli na odpiranje oken nekajkrat na dan. Vendar pa to ni nujno najboljša rešitev. Na tak način dostikrat prihaja do uhajanja toplote, energije. Poleg tega pa prostori pri tem niso enakomerno prezračeni. Nekateri so več, nekateri manj. Prezračevanje z rekuperacijo se tako lahko izkaže kot boljša rešitev. V nadaljevanju vam bomo podrobneje predstavili, zakaj je temu tako.

Prezracevanje hiš z rekupearcijo zraka


Kako poteka prezračevanje z rekuperacijo?

Naprave, ki so namenjene rekuperaciji zraka, temeljijo na principu prisilnega prezračevanja. Tak princip se čedalje bolj uporablja v sklopu novogradenj. Gre za to, da zračenje nenehno poteka, vendar pa pri tem ne prihaja do energetskih izgub. Omogočen je pretok zraka, pri tem pa lahko zraven delujeta še funkciji ohlajanja ali segrevanja zraka. V prezračevalnem sistemu se nahaja tudi system filtrov, ki poskrbi za odstranjevanje prašnih delcev, drugih umazanij, virusov in bakterij iz zraka.


S prezračevanjem hiš do zmanjšanja verjetnosti okužbe

Prezračevanje hiš je še toliko bolj pomembno v trenutni situaciji epidemije. Če gre za prostore, v katerih se zadržuje večje število ljudi, potem je treba še toliko bolj poskrbeti za rekuperacijo zraka. V primeru, če bi se v zraku nahajal virus, bo tako proctor hitro zapustil. In optimalno bomo lahko poskrbeli za svoje zdravje in zdravje drugih.

Prezračevanje s sočasno rekuperacijo toplote, poteka na naslednji način: Najprej z osnovno funkcijo prezračevanja poskrbimo za optimalni dotok svežega zraka. Rekuperacija zraka pri tem poskrbi za optimalno vlažnost zraka v prostoru. Vzpostavi se optimalno razmerje med notranjo in zunanjo vlažnostjo. Sistem poskrbi za vračanje toplote in vlage iz odpadnega zraka. Pri tem pa ne smemo zanemariti funkcije filtracije. Ta je zelo pomembna, saj omogoča, da se iz zraka odstrani prah, onesnaževalce in razne vonjave.


Prezračevanje z rekuperacijo – kako poteka?

Da vas torej pobližje seznanimo s tem, kako poteka prezračevanje z rekuperacijo zraka. Sistem prezračevanja omogoča, da se zunanji zrak v filtracijskem sistemu filtrira. Tako očiščen pa se potem dovaja v notranje prostore. Pri tem se poskrbi za to, da se iz prostorov, ki so obremenjeni z vonjavami, le-te odvaja ven. Rekuperacija toplote poskrbi za to, da se pozimi v notranje prostore dovajan zrak segreje pred vstopom. Poleti pa poteka obraten postopek; zrak se ob prehodu v notranjost ohladi in na tak način se zagotovi optimalno temperaturo.

Potek prezračevanja z rekuperacijo zraka


Rekuperacija zraka ponoči

Odločite se lahko za dodatno funkcijo, pri čemer se izmenjava zraka zagotavlja tudi v nočnem času. Pri tem pa se še posebej varčuje z energijo, saj so temperature ponoči še toliko nižje. Poleg tega se zmanjša obremenitev hladilnega Sistema v jutranjih urah. To pa pripomore k nižjim stroškom obratovanja naprave.


Izbira ustrezne naprave za rekuperacijo toplote

Na trgu so na voljo številne naprave, ki so namenjene prisilnemu prezračevanju. Omogočajo optimalno menjavo zraka in toplotno regulacijo. Ker je na trgu široka ponudba izdelkov z različnimi karakteristikami, je pred nakupom smiselno pridobiti čim več informacij. Tako boste lahko sprejeli optimalno odločitev. Za nasvete se je smiselno obrniti na strokovnjaka. Pri tem je treba upoštevati vaše obstoječe stanje v bivalnih ali poslovnih prostorih. Verjetno si želite kupiti energetsko kar najbolj učinkovito napravo, ki vam bo zagotavljala optimalno prezračevanje hiše.


Treba se je zavedati, da napravo lahko vgradite na različne načine. Lahko se odločite za zmanjšano zasnovo, ki je najboljša odločitev za vgradnjo v manjše in nepravilno oblikovane prostore. Druga možnost je vertikalna ali horizontalna vgradnja. Horizontalna vgradnja je primerna, če imamo opravka z dvojnim stropom. Včasih taka izvedba ni mogoča in se za napravo za prezračevanje bolj priporoča vertikalna vgradnja. Tako vgradnjo se izvede v servisne kanale ali stene. To omogoča večjo fleksibilnost pri snovanju notranjosti stavbe.