Pošlji povpraševanje

Kako doseči čim bolj skladen videz pri novi kuhinji

Lep in usklajen videz kuhinje močno pripomore k zadovoljstvu ob vsakodnevnem kuhanju in druženju. Praktično zasnovana kuhinja, kjer je vse pri roki, je seveda osnova za dobro počutje med kuharskimi podvigi. A ravno tako kot praktičnost je pomembna estetska vrednost naše kuhinje. Ko se torej odločamo za novo kuhinjo, si je dobro ogledati čim več razstavljenih postavitev kuhinje, da bomo imeli pri naročanju naše kuhinje čim manj dvomov. Ni pomembno, ali nam je bolj pri srcu nežen rustikalen slog ali se bolje počutimo med ravnimi linijami moderne kuhinje, upoštevati je potrebno vidik usklajenosti in celovitosti, zaradi česar bo nova kuhinja zares postala naša najlepša kuhinja.

Se lotevate prenove kuhinje? Potem je tole za vas >>

Začnimo z izbiro sloga: rustikalen ali moderen?

Slog kuhinje je najpomembnejši vidik naše izbire, iz katere bo izhajala večina ostalih odločitev. V grobem imamo na voljo kuhinje v modernem in podeželskem, oziroma rustikalnem slogu. Podeželski slog daje več poudarkov okrasnim detajlom in lepim ročajem. Če nam je blizu še romantika, je podeželski slog mogoče nadgraditi v t. i. shabby chic slog. Gre za slog romantičnega podeželja, ki mu domačnost dodaja navidezna obrabljenost, ko se moderna izvedba kuhinje kombinira s posameznimi vintage kosi in čipkami.

Moderen slog pa prisega na čim manj okrasnih detajlov, najbolje je, če jih sploh ni. Tako ni čudno, da pri modernem slogu izginejo celo ročaji, ki jih nadomesti notranja vzmet, ki omogoča odpiranje vratc s potiskom. Ličnice elementov so enotne, brez kakršnih okraskov, kar daje taki kuhinji zelo monumentalen in estetsko dovršen videz.

Najlepša bela kuhinja

Obarvajmo si življenje, tudi v kuhinji

Izbira barve je tesno povezana z izbiro sloga kuhinje. Edina izjema je bela barva. Bela kuhinja je lepa tako v rustikalni kot v moderni izvedbi. Bela barva je zares brezčasna, saj se dobro kombinira z vsemi ostalimi barvastim dodatki kuhinjske opreme, obenem pa prostor vizualno poveča. Bela kuhinja je zato varna odločitev, če kolebamo med različnimi drugimi možnostmi. Te so pri rustikalnem slogu omejene na nežne, pastelne odtenke, ki poudarjajo mehkobo tega sloga. Pri modernih zasnovah pa imamo na voljo veliko več barvnih izvedb. Moderna kuhinja je namreč zelo lepa tudi v zelo močnih odtenkih, ki bi v rustikalnem slogu delovale moteče. Celo črne kuhinje so s premišljenimi dodatki videti elegantno in prav nič utesnjujoče.

Kako estetsko vključiti dodatno kuhinjsko opremo

Dodatna kuhinjska oprema zajema vsa stojala za brisače, kljukice in obešala za kuhinjski pribor in kuhinjske krpe, poličke za začimbe in podobno. To so malenkosti, ki so nujne za zadovoljno kuhanje in ki hkrati estetsko dopolnjujejo videz celotne kuhinje. V rustikalnih kuhinjah taki dodatki samo še poudarijo domačno toplino, saj spominjajo na kuhinje v preteklosti. Kuhinjske pripomočke je mogoče razporediti po stenah, da že sami po sebi estetsko dopolnjujejo videz ostalih kuhinjskih elementov. Tako razkazovanje kuhinjskih pripomočkov, ki se čudovito sklada z rustikalno izvedbo, pa bi v moderni kuhinji deloval precej moteče. V moderni kuhinji je bolje, da kuharske pripomočke pregledno spravimo v predale ali za vratca omaric, saj bi prenatrpanost z drobnarijami zmotila splošen vtis izčiščenosti moderne kuhinje.

Kuhinjska oprema v beli kuhinji

Izbira materiala za stenske obloge

Stenska obloga je prav tako zelo pomemben estetski element kuhinje, ki se mora vizualno dopolnjevati s prevladujočo podobo ostale kuhinjske opreme. Na voljo imamo veliko materialov in izvedb, čeprav je ta izbira za rustikalne kuhinje dokaj omejena. Ker gre za zelo tradicionalen slog, se pri rustikalnih kuhinjah še vedno največ uporablja keramika in les. Novost pa so dodani dekorji v laminatni osnovi. Največkrat gre za potisk z vzorcem lesa, vse bolj pa so priljubljeni potiski v obliki visoko dekorativnih ploščic. Pri modernem slogu pohištva pa je na voljo še kamnita in steklena stenska obloga, ki se lepo dopolnjuje z velikimi površinami kuhinjskih omaric. Najbolj priljubljene so steklene površine, ki so lahke za vzdrževanje. Izberemo pa jih lahko v različnih barvah, drzni pa bodo dodali celo dekorativne vzorce, ki bodo zagotovo popestrili drugače povsem neokrašeno kuhinjo. 

Pika na i: svetloba v kuhinji

Delo v kuhinji zahteva dobro svetlobo, zato tega vidika pri izbiri naše nove kuhinje ne smemo zanemariti. Najprej se posvetimo izbiri glavnega lestenca, ki naj dobro razprši svetlobo po vsem prostoru, vendar naj ima tudi možnost zatemnitve. Pri rustikalnih kuhinjah imamo tokrat več svobode, ker se bo večji lestenec z več dekorativnimi detajli lepo dopolnjeval s preostalimi elementi v kuhinji. Moderne kuhinje pa zahtevajo bolj minimalistične zasnove lestencev, čeprav je treba priznati, da lahko tudi v taki kuhinji lep lestenec popestri celoten prostor. Za kuhinjo pa je potrebna še dodatna osvetlitev pultov, ki jo najlažje dosežemo z LED trakovi ali manjšimi fluorescentnimi lučmi pod omaricami. Rustikalne kuhinje bodo še lepše zažarele, če vitrine osvetlimo od znotraj, medtem ko bo moderna kuhinja dobila poseben žar z dodatnimi svetilkami usmerjenimi v tla pod omaricami ali v strop nad njimi. Pravilno nameščene manjše svetilke z usmerjeno svetlobo dodajo prostoru novo dimenzijo, ki bo tudi ponoči potrjevala, da smo izbrali zares najlepšo kuhinjo za svoj dom.