Lesena vhodna vrata za tradicionalne in moderne domove

Vstop skozi vhodna vrata poda prvi vtis o našem domovanju. Bolj ko so vrata mogočna, kakovostna in usklajena z zunanjo podobo hiše, z večjo spoštljivostjo in vznemirjenostjo vstopimo. Čeprav je prvi vtis vhodnih vrat zelo pomemben, pa ne pozabimo, da vhodna vrata tudi varujejo naš dom in mu nudijo toplotno in protihrupno zaščito.

Ko se odločamo za nakup vhodnih vrat, imejmo v mislih, da gre za dolgoletno naložbo, kompromisi se tukaj največkrat ne obnesejo. Vhodna vrata nam morajo biti najprej všeč, njihov slog naj se sklada z zunanjo podobo hiše in njeno fasado, mehanizem vhodnih vrat naj bo protivlomen, način njihovega odklepanja in zaklepanja pa elektronski.

Čeprav na tržišču obstaja mnogo različnih materialov in še več njihovih kombinacij, iz katerih so izdelana vhodna vrata, večina ljudi še vedno prisega na lesena vhodna vrata. Les je že dolga stoletja material, ki v nas vzbuja občutek toplote in varnosti, naravni materiali so tudi prijaznejši na dotik. Ker je les čvrst in topel naravni material, je tudi odličen naravni izolator. Lesena vrata so odlična izbira tako za tradicionalne kot tudi za moderne domove, vselej bodo v stavbo vdahnila občutek trdnosti, topline in povezanosti z naravo.

vhodna vrata iz lesa

Domačnost lesenih vhodnih vrat

Lesena vhodna vrata nudijo možnost poljubnih kombinacij s steklom in aluminijem, zato jih na tak način najlažje prilagodimo okusu in slogu svojega doma. Les je izredno prilagodljiv material, lahko ga obdelujemo na različne načine, poiščemo barvni odtenek vrste lesa, ki nam je všeč, ali pa ga pobarvamo. Ker gre pri lesenih vhodnih vratih za naraven material, potrebujejo taka vrata redno vzdrževanje. Pred vremenskimi vplivi jih zaščitimo z dovolj velikim nadstreškom, v dolgih letih uporabe lesenih vhodnih vrat, pa jim je treba posvetiti nekoliko časa za nego in jih z ustreznimi premazi ponovno zaščititi in pobarvati. Lesena vhodna vrata potrebujejo redno čiščenje (s specializiranimi čistili za les ali blago mešanico milnice in vode), s katerim poskrbimo, da vrata ostanejo lepa in čista še leta po montaži. Najboljši čas za čiščenje lesenih vhodnih vrat sta jesen in pomlad, ko so zunanje temperature zmerne in ne presežejo 25 stopinj Celzija. Vhodna vrata je potrebno po čiščenju vedno do suhega obrisati z mehko krpo.

Kaj moramo vedeti pred nakupom vhodnih vrat?

Ko smo izbrali materiale in design vhodnih vrat, premislimo še o njihovi funkcionalnosti, varnosti, statiki in toplotni izolativnosti. Kakovostna vhodna vrata zagotavljajo tudi maksimalno protihrupno zaščito. Vse našteto pa zahteva profesionalno montažo vhodnih vrat, ki naj jo brez izjeme, izvede izkušen strokovnjak. Le s profesionalno opravljeno montažo, se nova vhodna vrata v dolgih letih uporabe ne bodo povešala in zatikala, pač pa se bodo odpirala, zapirala ter zaklepala in odklepala kot prvi dan.

Strokovna montaža lesenih vhodnih vrat vključuje šest korakov – začne se s pripravo in izmero zidne odprtine, sledi vstavljanje vratnega podboja, podboj vhodnih vrat se nato zagozdi in zasidra v zidno odprtino, nato sledi zatesnitev vratne konstrukcije, montaža vhodnih vrat pa se zaključi z zidarskimi deli.

Če pa v svojem domu želimo unikatna vhodna vrata, se lahko odločimo za izdelavo vhodnih vrat po meri. Pri vhodnih vratih, narejenih po meri, ne gre le za tehnično zapolnitev prostora, namenjenega vratom, ki sega od vrha do tal ali od leve do desne stene. Takšna vhodna vrata nosijo naš oseben izraz. Oblikovalci vrat po meri do potankosti upoštevajo naše želje in ustvarijo unikatna vrata. Vselej so opremljena z lasersko gravirano ploščico s certifikatom podjetja, ki jih je izdelalo, vendar je na ploščici lahko tudi posebno sporočilo obiskovalcem našega doma.

Vhodna vrata po meri

Varna vhodna vrata

Pred nepovabljenimi gosti nas lesena vhodna vrata lahko dobro varujejo le, če tako nasadila kot ključavnica vhodnih vrat, zagotavljajo zanesljivo protivlomno zaščito. Pomembno vlogo pri varnosti imata tudi debelina in sestava profila vrat. Obojestransko prekriven profil v kombinaciji s karbonom daje vratom trdnost, v lastniku takšnih vhodnih vrat pa gradi zaupanje v popolno protivlomno zaščito. Dodaten varnostni vidik zaščite doma je tudi način zaklepanja vhodnih vrat. Sodobni električni sistemi zaklepanja omogočajo, da ob morebitni izgubi medija za zaklepanje, preprosto reprogramiramo pristopni medij, zato menjava ključavnice ni potrebna. Moderni načini odklepanja vhodnih vrat s prstnim odtisom ali prepoznavo obraza pa so praktični tudi zato, ker onemogočajo izgubo ključa ali manipulacije ključavnice in tako zagotavljajo najvišjo raven varnosti, ki je trenutno dostopna na svetovnem trgu.

Kakovostna vhodna vrata zagotavljajo energetsko učinkovitost in varujejo pred hrupom

Kakovostna lesena vhodna vrata naš dom ščitijo pred neprijetnimi vremenskimi vplivi - mrazom, vetrom, padavinami in vročino. Stavbno pohištvo, kamor sodijo okna in vrata stavb, morajo zato imeti nizke vrednosti toplotne prehodnosti. Vrednost toplotne prehodnosti označuje sposobnost toplotne izolacije vhodnih vrat, priporočene vrednosti toplotne prehodnosti kakovostnih vhodnih vrat se gibljejo med U = 0,58 W/m2 in U = 1,3 W/m2. Kakovostna vhodna vrata iz lesa pa naš dom zaščitijo tudi pred zunanjim hrupom in omogočajo udobno bivanjsko okolje. Zagotavljajo popolno zaščito pred zunanjim vrvežem in nudijo mirno ter prijazno zavetje stanovalcem.

Obiščite salon vhodnih vrat Pirnar