Vse več ljudi se v zadnjih letih odloča za uporabo eko marsejskega mila

Katero milo izbrati – večna debata, ki nas ne pušča ravnodušnih. Dan danes nam lahko trg postreže z različnimi tipi mil, ki se razlikujejo po vonju, pa tudi po tem, kateremu tipu kože so namenjena. Marsejsko milo je znano po vsem svetu, v zadnjih letih pa se ljudje vse pogosteje odločajo za njegovo uporabo. Prepoznamo ga po njegovi edinstveni obliki in barvi. Milo je rumenkaste barve in ga lahko navadno kupimo v obliki kocke ali kvadra.

Ekološko marsejsko milo


Marsejsko milo je nadvse vsestransko uporabno – od osebne rabe do ekološkega čiščenja

Marsejsko milo je rastlinskega izvora in je zelo prijazno tudi občutljivi koži, ki jo druga mila rada razdražijo ali celo povzročajo alergije.  Ker je milo povsem naravno je tudi hipoalergeno in tako prijazno za uporabo alergikom, uporabljajo pa ga lahko tudi ljudje, ki sicer niso alergiki, je pa njihova koža nekoliko zahtevnejša. Če imate otroka, lahko marsejsko milo uporabite v kopeli. Ker marsejsko milo ne vsebuje barvil, alergenov in sintetičnih dodatkov, je priporočljivo tudi za dojenčke. Je varčnejše od običajnega mila in včasih traja tudi do dvakrat dlje.

Tudi, če se soočate z bolj mastno kožo, bo marsejsko milo prava izbira za vas, saj naravna sestava mila dobro oskrbi kožo, ki je bolj mastna in nagnjena k aknam. Milo se lahko uporablja za globinsko ekološko čiščenje in nadzor sebuma. Ker milo naredi zares veliko pene, ga nekateri uporabljajo tudi pri britju, milo pa naj bi poleg vsega poskrbelo tudi za to, da se dlačice ne bodo vraščale. 

Marsejsko pralno milo pa ni uporabno zgolj za umivanje, pač pa ga lahko uporabljamo tudi za eko čiščenje. Če si želite, da bi bila vaša oblačila oprana z naravnim in biološko razgradljivim izdelkom, se lahko odločite za uporabo marsejskega mila tudi za pranje oblačil.  Marsejsko milo bo nežno in učinkovito očistilo tudi ves vaš tekstil – celo najbolj občutljivo perilo. Uporabite ga lahko za predhodno pranje trdovratnih madežev ali pa preprosto uporabite nekaj kosmičev tega mila kot detergent v pralnem stroju. Marsejsko pralno milo je bio-razgradljivo, ne vsebuje fosfatov in ne onesnažuje vode. Vsebuje 100% rastlinska olja in je brez umetnih barvil ter parabenov.


Marsejsko milo se lahko pohvali tudi z blagodejnimi dermatološkimi učinki

Marsejsko milo ima tudi veliko dermatoloških in okolju prijaznih lastnosti. Kot smo opisali že zgoraj, je milo izdelano iz naravnih in razgradljivih materialov ter je tako okolju prijazno. Poleg tega pa dermatologi pogosto priporočajo marsejsko milo tistim, ki se soočajo z različnimi ekcemi.

Marsejsko pralno naravno milo


Recept za marsejsko milo je relativno preprost, milo pa lahko pripravimo doma

Marsejsko milo za ekološko čiščenje pa si lahko pripravite tudi kar sami doma. Seveda boste za to potrebovali nekaj opreme, vendar ne gre za nič takšnega, kaj v večini stanovanj in hiš ne bi mogli najti. Kljub vsemu pa moramo že na začetku opozoriti, da bo oprema med izdelavo mila prišla v stik z jedko sodo oz. natrijevim hidroksidom.

Da boste lahko doma izdelali svoje lastno marsejsko milo, potrebujete: veliko stekleno posodo (dovolj veliko, da lahko v njej sestavine mešate z mešačnikom za hrano), mešalnik hrane, eden ali dva navadna steklena kozarca (na primer kozarec za kumarice), nekaj žlici in nož, silikonske kalupe (ki bodo služili kot modelčki za mila), kuhalno tehtnico, varnostna očala, zaščitno masko, par rokavic ter termometer za tekočine.


Od sestavin si pripravite:

  • 527 gramov organskega ekstra deviškega oljčnega olja;
  • 162 gramov organskega kokosovega olja;
  • 40 gramov ricinusovega olja;
  • 173 ml hladne demineralizirane vode (prej jo dajte v steklen kozarec v hladilnik);
  • 98 gramov kavstične sode (prodaja se v trgovinah s strojno opremo).


Postopek izdelave marsejskega mila je relativno preprost. Najprej zmešajte vodo in sodo. Nato segrejte olja in jih zmešajte s prej pripravljeno sodo. Ko dobite gladko zmes jo nalijte v modelčke, ki ste jih izbrali. Modelčke zavijte v svežo krpo in jih pustite, da se hladijo vsaj 24 ur. Po procesu hlajenja lahko modelčke odstranite. Kljub vsemu pa se mora milo sušiti približno štiri tedne preden ga lahko uporabite.


Kako iz marsejskega mila pripraviti detergent za pranje perila?

Ekološko čisščenje z marsejskim milom

Poleg marsejskega mila pa si lahko doma pripravite tudi detergent za pranje perila. Za njegovo pripravo potrebujete:

  • 100g marsejskega mila,
  • 3 litre vode,
  • nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja,
  • žlico sode bikarbone in
  • 4 žlice alkoholnega kisa.


Tudi postopek priprave detergenta za pranje perila je relativno preprost in se ga lahko brez večjih težav lotite kar v domači kuhinji. Najprej naribajte marsejsko milo. Koščke mila stresite v lonec in jih zalijte z vodo. Vse skupaj kuhajte, dokler se milo ne raztopi. Nato dodajte še sodo bikarbono, eterično olje in kis ter mešanico shranite v steklenico ali plastenko. Nad vrhom tekočine pustite še nekaj prostora, da boste lahko vsebino pred uporabo še pretresli. Ko boste detrgent želeli uporabiti, ga enostavno vlijte v bučko in postavite v boben pralnega stroja.

V kolikor nimate želje ali možnosti izdelati naravnega marsejskega mila doma, le tega lahko kupite na spodnji povezavi

Bio prodajalna Norma