Zelene strehe v Sloveniji: izdelava za boljšo kakovost bivanja in okolja!

Zelene strehe v Sloveniji lahko vidimo praktično povsod. Številne nadstrešnice, stanovanjske hiše, bloki, skladišča, poslovni centri in tovarne imajo streho zaščiteno z zeleno streho, natančneje ekstenzivno zazelenitvijo Xeroflor. V Sloveniji smo prve kvadratne metre zazelenitve Xeroflor vgradili že pred več kot desetletjem, številni objekti pa tudi zadovoljni investitorji pa so zadosten dokaz, da je izdelava zelene strehe v Sloveniji oziroma v slovenski klimi popolnoma enostavno izvedljiva. Trdimo lahko, da je zelena streha Xeroflor ekološka, ekonomična, predvsem pa okolju prijazna rešitev zazelenitve strešnih površin. Izdelava zelenih streh je v podjetju Norik d. o. o. dobro in natančno premišljena, poskrbljeno je tudi za ustrezno zaščito hidroizolacije pred neposrednimi mehanskimi in meteorskimi vplivi. Za lepši estetski izgled strehe, kjer ne uspeva zgolj trava, temveč tudi ostale rastline, izberite zazelenitev Xeroflor. To so edine zelene strehe v Sloveniji, ki so zaradi svoje majhne teže primerne tudi za strehe z lahko podkonstrukcijo.

Zelena streha detajl

Prednosti zelenih streh Xeroflor so številne

Zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo zelene strehe, v Sloveniji vsak dan več stavb in stanovanjskih hiš pokrivajo zazelenitve Xeroflor. Poleg lepšega estetskega izgleda pa ponujajo tudi ostale prednosti: vegetacijska plast ščiti strešno konstrukcijo pred UV sevanjem ter preprečuje neposredne mehanske poškodbe kritine ob neurjih. Prav tako pa pripomorejo k znižanju temperature obremenitve strehe, s čimer se vsaj podvoji življenjska doba hidroizolacije pod zeleno streho oziroma hidroizolacijskih slojev, ki igrajo pomembno vlogo pri tesnosti strehe. Izboljša se tudi toplotna izolativnost objekta ter s tem zniža potrebna energija za ogrevanje in hlajenje objekta poleti. Zelene strehe v Sloveniji izboljšujejo mikroklimo tudi v mestih. Z izvedbo zelenih streh v urbanih naseljih lahko močno zmanjšamo potencialne »sevalne površine«, ki prispevajo k efektu urbanega toplotnega toka.

ZELENA STREHA XEROFLOR

Zelena streha: rastline in skrb zanje

Zazelenitev Xeroflor, ki je predhodno vzgojena “preproga”, zagotavlja odlično rast rastlin na strehi od trenutka, ko je bila položena nanjo. Ne potrebuje nobenih dodatnih del in vzdrževanja. “Preprogo” Xeroflor enostavno položimo na streho in streha je ozelenjena. Zalivanje je potrebno zagotoviti le v prvih tednih po polaganju. Le ekstenzivna “preproga” Xeroflor že od samega začetka zagotavlja trajno zaščito strehe, dodatno izolacijo, varovanje narave, varovanje ozračja ter izboljšanje klime in ugodja. Pri tovrstni ozelenitvi potrebuje le od 3 do 8 centimetrov substrata. Xeroflor je naraven in samozadosten sistem ekstenzivne zazelenitve streh, katerega sestavne komponente so različni sedumi s plitko razvejanimi in neagresivnimi koreninami. Vedno izberemo rastline, ki so danemu okolju najbolj primerne. Zeleno preprogo predhodno vzgojimo doma, v Sloveniji! Ekstenzivna zazelenitev potrebuje minimalno vzdrževanje, košnja ni potrebna, zalivanje trave na zelenih strehah pa se priporoča le pri poševni postavitvi, v primeru ravne strehe ni potrebno. Skrb za rastline na zeleni strehi vključuje tudi gnojenje z umetnimi gnojili, navadno enkrat letno. Xeroflor predhodno vzgojena “preproga” ekstenzivne zazelenitve zagotavlja odlično rast rastlin na strehi od samega začetka!

Zelena ravna streha v Sloveniji

Zelena streha poskrbi tudi za zadrževanje deževnice

Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor zadrži več kot polovico deževnice, ki lahko naravno izhlapeva v ozračje, namesto da bi s strehe odtekla preko sistema odvodnjavanja. Zadrževanje meteorne vode je še posebno pomembno ob hudih nalivih, ko je celotna infrastruktura odvajanja meteornih voda močno obremenjena. Zelena streha pripomore tudi k zmanjšanju onesnaženja zraka. Vegetacija ekstenzivnih strehe vlaži, hladi in čisti zrak, saj zadrži celo do 85 % prašnih delcev.

Edina zelena streha v Sloveniji, ki jo lahko postavimo tudi na lahke podkonstrukcije

Zaradi svoje majhne teže je ekstenzivna zazelenitev Xeroflor edina zelena streha v Sloveniji, ki omogoča izvedbo ozelenitve na strehah z lahko podkonstrukcijo (pločevina, les itd.). Obrnjene zelene strehe in klasične zelene strehe so namreč precej težje in zahtevajo 'masivno' nosilno podkonstrukcijo.