Pošlji povpraševanje

Zelena straha z večplastno sestavo - tudi za strehe z lahko podkonstrukcijo!

Zelena streha ni novost. Poznana je že iz zgodovine, v času vse večje ekološke osveščenosti pa spet pridobiva na veljavi. Veliko je razlogov, zakaj je temu tako. Zelena streha ponuja naraven in estetski izgled, nedvomno pa pripomore tudi k večjemu bivanjskemu udobju. Ekstenzivne zazelenitve Xeroflor so predhodno vzgojene preproge zazelenitve, s pomočjo katerih lahko hitro in enostavno poskrbimo za lahko izvedbo ozelenitve ravnih ali poševnih streh, nadstreškov ali teras. Sestava zelene strehe je večplastna, zadnjo plast pa predstavlja vegetacijska plast z različnimi rastlinami. Danes se ekstenzivna zazelenitev Xeroflot proizvaja v številnih državah, podjetje Norik d. o. o. pa kot licenčni partner in ekskluzivni zastopnik Xeroflor zeleno streho proizvaja v Sloveniji, predvsem zaradi velikega povpraševanja in zaradi želje, da se proizvaja in vzgaja v okolju, kjer bo uporabljena. Tako je ekstenzivna zazelenitev Xeroflor povsem domačega izvora, za investitorje stalno in takoj na razpolago v poljubnih želenih količinah.

Zelene streha sestava

Prednosti zelene strehe

Xeroflor zazelenitev ima številne prednosti: je lahka in ne potrebuje nobenega vzdrževanja, prav tako ni potrebe po košnji trave. Zazelenitev učinkovito ščiti kritino pred UV žarki, neposrednimi mehanskimi obremenitvami in neugodnimi vremenskimi vplivi, pa tudi pred temperaturnimi šoki, s čimer se življenjska doba strehe močno podaljša. Velika prednost takšne zazelenitve je tudi, da čisti, hladi in vlaži zrak, s čimer prispeva tudi k boljšemu bivalnemu udobju v samem objektu in okolici. Zelene strehe so izredno koristne, saj izboljšujejo mikroklimo v mestih. Z njihovo izvedbo v mestih močno zmanjšujemo potencialne »sevalne površine«, ki prispevajo k efektu urbanega toplotnega toka. Zelene strehe prav tako prispevajo k zmanjšanju onesnaženja zraka. Vegetacija ekstenzivnih strehe vlaži, hladi in čisti zrak, saj zadrži do 85 % prašnih delcev. Ekstenzivna zazelenitev prav tako zadrži več kot polovico deževnice, ki tako naravno izhlapeva v ozračje, namesto da bi s strehe hipoma odtekla preko sistema odvodnjavanja.

Večplastna sestava zelene strehe


Zelena streha ni zgolj rastlinje na strehi in njena funkcija ni samo lepši estetski izgled strehe. Njena sestava je večplastna, kompaktna vegetacijska plast pa onemogoča kakršnokoli izpiranje in odnašanje humusa. Sestava zelene strehe omogoča vse zgoraj naštete prednosti. Na nosilno konstrukcijo se namesti parna zapora, nato sledita toplotna izolacija in mehansko pritrjena hidroizolacija, filc, ki služi kot akumulator vode ter vegetacijska plast Xeroflor. Takšna sestava zelene strehe omogoča, da je hidroizolacija zaščitena pred neposrednimi mehanskimi in meteornimi vplivi, da je izboljšana toplotna in zvočna izolativnost konstrukcije ter objekta in s tem povečano bivanjsko udobje. Zelena streha Xelroflor je enostavna, ekološka, ekonomična, okolju in uporabniku prijazna rešitev za ozelenitev strešnih površin!

Ravna zelene straha

Vrste zazelenitve: intenzivne, polintenzivne in ekstenzivne zelene strehe

Glede na vrsto vegetacije in potrebno vzdrževanje ločimo tri vrste zazelenitve. V primeru, da imamo na razpolago dovolj nosilno konstrukcijo, ki bo prenesla več zemlje in višje rastline, se lahko odločimo za intenzivno zeleno streho oziroma zazelenitev. Pri tej vrsti zazelenitve potrebujemo od 40 do 50 cm rastlinskega substrata, zato lahko poleg trave in grmovja posadimo tudi drevesa. Takšna zazelenitev zahteva tudi več dela z vzdrževanjem, saj je travo na zeleni strehi potrebno kositi, rastlinje pa obvezno zalivati. Če streha ne prenese veliko teže, se lahko odločimo za polintenzivno zazelenitev, ki potrebuje do 25 cm substrata, na njej pa se nahaja travnata površina, ki jo je potrebno kositi in zalivati. V zadnjem času pa so izredno priljubljene prav ekstenzivne zazelenitve, saj potrebujejo le od 3 do 8 cm substrata, nanje pa lahko nasadimo predvsem rastline, ki uspevajo v bolj sušnem vremenu (raznovrstni sedumi ). Takšna vrsta zazelenitve potrebuje minimalno vzdrževanje, košnja ni potrebna, zalivanje prav tako ne.

POTEK ZAZELENITVE ZELENE RAVNE STREHE

Izvedba zelene strehe Xeroflor na lahkih podkonstrukcijah

Zaradi manjše površinske teže (maksimalno 50-60 kg/m2) je to edina zazelenitev, ki omogoča izvedbo ozelenitve tudi na strehah z lahko podkonstrukcijo (les, trapezna pločevina itd.), medtem ko obrnjene zelene strehe in klasične zelene strehe zahtevajo težjo oziroma masivno nosilno podkonstrukcijo. Ekstenzivna zazelenitev, ki jo tržimo v podjetju Norik d. o. o., pa je edina na trgu, ki omogoča tudi zazelenitev lahkih nadstreškov in ostalih ravnih streh z lahko podkonstrukcijo.