Izdelava zelene strehe: gradnja vključuje hidroizolacijo in ostale detajle

Izdelava zelene strehe je skrbno načrtovan in dobro premišljen postopek, ki zahteva kar nekaj strokovnega znanja in izkušenj. Zelene strehe postajajo tudi v Sloveniji zelo priljubljene, k čemur je prispevala večja ekološka osveščenost ljudi. Sodobna arhitektura strehe obravnava kot peto fasado, zelena streha pa predstavlja enega najbolj elegantnih načinov estetske, funkcionalne, ekološke, energijsko učinkovite in okolju prijazne izvedbe strešnih kritin. V urbanih naseljih je zelenih površin malo in vedno manj, ozelenitev strehe pa omogoča, da naravi vrnemo vsaj del zelenih površin, ki smo jih z gradnjo odvzeli. Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor omogoča, da naravo pripeljete tudi v velika urbana središča. Številne nadstrešnice, stanovanjske hiše in bloki, skladišča, tovarne in poslovni centri imajo streho zaščiteno z ekstenzivno zazelenitvijo Xeroflor.


Okolju in uporabniku prijazna zelena streha

Zagotovo lahko trdimo, da je Xeroflor zelena streha ekološka, ekonomična in okolju prijazna rešitev zazelenitve strešnih površin. Zelena streha Xeroflor se danes proizvaja v številnih državah. Želja po tem, da se ekstenzivna zazelenitev Xeroflor proizvaja, vzgaja in izdeluje v okolju, kjer bo uporabljena, predvsem pa zaradi velikega povpraševanja, se je podjetje Norik d. o. o. (licenčni partner in ekskluzivni zastopnik zazelenitev Xeroflor od leta 2007) odločil za izdelovanje zelene strehe v Sloveniji oziroma domačem okolju. Le na tak način lahko zagotovimo stalno zalogo in takojšnjo dobavo zazelenitev Xeroflor v poljubnih želenih količinah. Omenjena zazelenitev predstavlja resnično novost na slovenskem trgu, omogoča pa zazelenitev ravnih in poševnih streh. Zaradi svoje majhne površinske teže (maksimalno 50 kg/m2) in debeline (3 do 5 centimetrov) je to praktično edina zazelenitev, ki omogoča izvedbo ozelenitve streh in nadstreškov z lahko podkonstrukcijo (trapezna pločevina, les ipd.). Izdelava zelene strehe ne poteka zgolj z namenom estetsko dopolniti izgled strehe, saj imajo zelene strehe še številne druge prednosti.

Zelena streha debelina

Gradnja zelene strehe z različnimi detajli

Izdelava zelene strehe Xeroflor poteka v domačem okolju. Sestava je sledeča: vegetacijska plast s sedumi in rastlinami (debelina 2 do 3 cm), nosilec vegetacije (mrežica na voalu), 1200 g/m2 filc kot “akumulator vode” (debelina 1 cm, vodo vpojnost 10 l/m2 ). Stalne raziskave in razvoj zagotavljajo, da so Xeroflor zelene strehe resnično in dolgotrajno zelene. Med glavne lastnosti zelenih streh štejemo naslednje: zaščita in podaljšanje življenjske dobe strehe, znižana raba energije za ogrevanje in hlajenje, zaščita okolja, požarna zaščita, zvočna izolacija, akumulacija vode. Zelena streha zahteva natančno in skrbno izpeljan projekt, v katerem ne sme manjkati nobena komponenta. Glede na način izvedbe strešne konstrukcije ločimo: toplo zeleno ravno streho na lahki podkonstrukciji (detajl zelene strehe atika in detajl odtoka), kombinirano - “duo” zeleno ravno streho (detajl atika in detajl odtoka), obrnjeno zeleno ravno streho, toplo zeleno ravno streho na masivni podkonstrukciji (detajl atika in detajl odtoka) in hladno zeleno ravno streho. Vsaka zelena streha vključuje tudi skrbno načrtovano hidroizolacijo in toplotno izolacijo.


Prednosti zelenih streh

Zelene strehe imajo pred običajnimi strehami kar nekaj prednosti. Ne le, da ponujajo lepši estetski izgled, vegetacijska plast učinkovito ščiti strešno konstrukcijo pred UV sevanjem ter preprečuje neposredne mehanske poškodbe kritine. S pomočjo zelene strehe se izboljša toplotna izolativnost objekta, hkrati pa se zniža potrebna energija za ogrevanje in hlajenje objekta poleti. Zniža se tudi temperaturna obremenitev strehe, kar pripomore k dolgi življenjski dobi hidroizolacijskih slojev, ki zagotavljajo tesnost strehe. Zelene strehe izboljšajo kakovost zraka in mikroklime v mestih, saj vegetacija čisti, hladi in vlaži zrak. Zelena streha s svojo naravno sposobnostjo absorpcije zvoka tudi močno izboljša zvočno izolativnost objektov. Veliko je torej razlogov, zakaj je izdelava zelene strehe smiselna. Ekstenzivna zazelenitev Xeroflor omogoča hitro in enostavno izvedbo, streha pa je zelena tisti trenutek, ko je polaganje zaključeno.

zelen nadstrešek za avto v KranjuZelena streha poslovnega objekta v Ljubljani

Kako poteka zazelenitev?

Zazelenitev mora biti zaradi obstojnosti položena v roku 36 ur po dostavi na gradbišče. Nujni pogoj pred izvedbo zazelenitve je 100 % izvedena ravna streha z vsemi hidroizolacijskimi in krovsko kleparskimi deli. Na pripravljeno podlago položimo 1200 g/m2 filc XF 158, ki služi kot vodni “akumulator”. Zatem sledi polaganje preprog ekstenzivne zazelenitve Xeroflor XF 301. Ko je streha položena, moramo zagotoviti, da na njej ni nobenih nepotrebnih dodatnih del ali hoje.