Ekstenzivna ozelenitev strehe ali terase - ozelenjena streha z rastlinami

Ekstenzivna ozelenitev Xeroflor pomeni hitro, enostavno, predvsem pa učinkovito ozelenitev ravnih streh, poševnih streh, nadstreškov interas. Ekstenzivna ozelenitev ščiti vašo kritino pred UV sevanjem in neposrednimi mehanskimi obremenitvami ter neugodnimi vremenskimi pojavi, kot je na primer toča. Prav tako pa predstavlja ozelenjena streha odlično zaščito pred temperaturnimi šoki, s čimer se vidno podaljša življenjska doba strehe. Poleg omenjenih atributov pa se lahko pohvali tudi s tem, da čisti, hladi in vlaži zrak, s čimer prispeva k boljšemu bivalnemu udobju tako v samem objektu kot tudi v okolici. Xeroflor je pravzaprav uresničitev preproste želje ponuditi enostaven, zanesljiv in optimalno obstojen sistem ozelenitve strehe, ki je primeren za čim večje število različnih vrst streh. Vključuje pa predhodno »vzgojeno« oziroma pred pripravljeno »preprogo«, na kateri so posajene rastline, sama zelena streha pa je sestavljena iz več plasti, pri kateri vsaka plast igra svojo posebno vlogo. S pomočjo ekstenzivne ozelenitve bo vaša streha zelena v trenutku, ko jo položimo nanjo. Zaradi svoje majhne teže (maksimalno 50 do 6 kg/m2) je to edina zazelenitev, ki omogoča ozelenitev streh z lahko podkonstrukcijo (les, trapezna pločevina ipd.).

Vrste zelenih streh


Glede na vrsto vegetacije in potrebno vzdrževanje ločimo tri vrste zazelenitve, in sicer intenzivno, polintenzivno in ekstenzivno. Intenzivna in polintenzivna zazelenitev sta primerni za ozelenitev ravne pohodne strehe, ki imajo enostaven dostop za vzdrževanje, strešne površine pa so pogosto v uporabi kot sestavni del bivanjskega prostora (park, pohodna terasa, pohodna zelenica ipd.). Za ravne nepohodne strehe in poševne strehe, kjer je otežen dostop za vzdrževanje, je najboljša rešitev ekstenzivna ozelenitev Xeroflor.

Zelena streha na vrtni uti

Zelena streha na terasnem nadstrešku

Zelena streha na večjem objektu

Napreden sistem Xeroflor ne potrebuje vzdrževanja in dodatnih del


Ekstenzivna ozelenitev Xeroflor je napreden sistem, v katerega je vloženo veliko časa in truda. Neprestane raziskave in razvoj zagotavljajo stalen napredek in visoko kvaliteto, ki omogoča, da podrastje in rastline sistema Xeroflor na strehi rastejo brez posebnega vzdrževanja in dodatnih del. Zelena streha ni zgolj vegetacijska plast posejana z rastlinami. Sestavljajo jo drenažni sloj Xerodrain, vodovpojni filc kot vodni “akumulator” in vegetacijska “preproga” s Xeroterr substratom in različnimi rastlinami. Z ustreznimi variacijami sestavnih komponent lahko zagotovimo pravilno in trajno zazelenitev različnih vrst streh.


OGLEJTE SI GALERIJO OZELENITVE TERAS


Ozelenjena streha ni zgolj trava z rastlinjem, je veliko več!

Tudi v Sloveniji zelene strehe postajajo vse bolj priljubljene. Številne nadstrešnice, stanovanjske hiše, bloki, skladišča, tovarne in poslovni centri imajo streho zaščiteno z ekstenzivno zazelenitvijo Xeroflor. Zagotovo lahko trdimo, da je Xeroflor zelena streha ekološka, ekonomična in okolju prijazna rešitev zazelenitve strešnih površin, ki ima številne prednosti. Ozelenjena streha tako ni samo estetsko privlačna, pozitivne učinke ima tudi za okolje in ljudi. Zelena streha varuje hišo pred vodo in vlago, je odličen zvočni izolator in zmanjšuje hrup, hkrati pa izboljšuje kakovost zraka, saj rastline sprejmejo tudi do 85 % prašnih delcev iz ozračja. Najpomembnejše pri tem pa je, da povečajo energijsko varčnost objekta. Predstavljamo vam nekaj prednosti ekstenzivne ozelenitve Xeroflor - gre za hitro in enostavno izvedbo, ki omogoča, da je streha zelena v trenutku, ko je zazelenitev položena na streho. Zazelenitev Xeroflor ščiti hidroizolacijo pred neposrednimi mehanskimi in vremenskimi vplivi ter na tak način podaljša življenjsko dobo strehe. S pomočjo ekstenzivne ozelenitve lahko bistveno izboljšamo bivalno ugodje, saj zelene strehe preprečujejo pregrevanje strehe poleti in znižujejo toplotne izgube objekta pozimi. Ozelenjena streha čisti in hladi okoliški zrak ter preprečuje pregrevanja v urbanih naseljih.Ozelenitev ravne strehe za zdravo in udobno bivalno klimo

Ekstenzivna ozelenitev Xeroflor je primerna za izvedbo ravnih in tudi poševnih streh. Zaradi svoje majhne površinske teže (maksimalno 55 kg/m²) in debeline (3-5 cm) je edina zazelenitev, ki omogoča izvedbo zelene strehe na lahki podkonstrukciji (trapezna pločevina, les itd.). Zazelenitev Xeroflor proizvajamo v Sloveniji, saj želimo zagotoviti, da so rastline vzgojene in prilagojene okolju, v katerem bodo rasle. Ozelenitev ravnestrehe, ozelenitev terase in ostalih streh pomenijo pomemben korak k ekološkemu zavedanju.