Katere so prednosti mleka in zakaj ga je dobro uživati?

Mleko nekateri imenujejo kar super živilo. Gre namreč za produkt, ki je bogat z različnimi vitamini in minerali, poleg tega pa vsebuje tudi veliko beljakovin, ki pomagajo pri izgradnji celic. Mleko lahko zaužijemo ob zajtrku, malici ali večerji, skupaj z mlekom pa si lahko pripravimo tudi druga živila. Najbolj pogosta kombinacija je navadno mleko z musliji, nikakor pa ne smemo pozabiti na čokoladno mleko, ki ga obožujejo predvsem naši najmlajši, pa tudi odraslim tu in tam zelo tekne.

Mleko

Mleko se lahko pohvali s številnimi vitamini in minerali

Mleko je bogato z več različnimi vitamini in minerali. Med najpomembnejšimi vitamini so vitamin A, vitamini B kompleksa, vitamin D, vitamin E ter vitamina K in C. Pri tem moramo vedeti, da so nekateri izmed vitaminov topni v vodi, drugi pa v maščobi. Vitamini skupine B-kompleksa spadajo med vodotopne vitamine in so za naše telo nepogrešljivi. Ena izmed najbolj pomembnih funkcij te skupine vitaminov je, da pomagajo pri presnovi hrane. Tudi vitamin C spada med vodotopne vitamine in deluje kot odličen anti oksidant. Mleko pa je odlično živilo tudi zato, ker v naše telo pomaga vnašati vitamine, ki so topni zgolj v maščobah. Tako je na primer vitamin A pomemben za vid, ohranjanje zdrave kože, sluznic in kosti, poleg tega pa krepi delovanje imunskega sistema, saj povečuje odpornost proti raznim okužbam. Vitamin D uravnava količino kalcija v krvi in ima tako ključen pomen za ohranjanje zdravih in močnih kosti. Vitamin E pa je izjemno močan antioksidant, ki ščiti naše telo pred mnogimi strupi in kancerogenimi snovmi. Hkrati pomaga ščititi tudi srce in ožilje.

Poleg številnih vitaminov pa je mleko bogato tudi z minerali. Ključna vloga mineralov je, da zagotavljajo presnovo vitaminov v telesu in hkrati omogočijo njihovo delovanje. Med njimi velja izpostaviti kalcij, ki pomaga pri tem, da so naše kosti in naši zobje trdni. Poleg kalcija pa lahko v mleku najdemo tudi magnezij, fosfor in kalij.

Mleko brez laktoze ponuja odlično rešitev za vse ljudi z laktozno intoleranco

Dan danes pa vse pogosteje slišimo, da je nekdo laktozno intoleranten in tako mleka in mlečnih izdelkov načelno ne more uživati. Zavedati pa se moramo, da je dan danes mlečna industrija že zelo napredovala in mleko ter mlečne izdelke prilagodila tudi laktozno intolerantnim ljudem. Pri laktozni intoleranci govorimo o tem, da človek v svojem prebavnem traktu nima več encima laktaze, ki presnavlja mlečni sladkor - laktozo. Ljudje z laktozno intoleranco ob zaužitju ”navadnega” mleka in mlečnih izdelkov navadno občutijo bolečine v trebuhu, napihnjenost, pojavi pa se tudi driska. Zato lahko dan danes laktozo že v samem mlečnem proizvodu razgradimo na glukozo in galaktozo, ki sta tudi gradnika laktoze, ter tako poskrbimo, da laktoze človeško telo več ne rabi prebavljati. Mleko brez laktoze je vse bolj popularno, številni ljudje, ki pred tem mleka niso mogli uživati, pa lahko sedaj ponovno uživajo v njegovem odličnem okusu in vseh drugih prednostih, ki jih mleko prinaša.

Mleko brez laktoze

Mleko brez laktoze iz naše mlekarne

Katere so posebnosti trajnega mleka in kakšen je njegov rok trajana?

Veliko ljudi pa se sprašuje tudi, kaj je trajno mleko. Trajno mleko je pasterizirano pri visoki temperaturi in ima tako veliko daljši rok trajanja. Surovo mleko je zelo občutljivo in hitro pokvarljivo živilo saj s svojo kemijsko sestavo nudi ugodne življenjske pogoje mikroorganizmom, tudi tistim, ki so zdravju škodljivi. Zaradi varovanja zdravja potrošnikov mleko toplotno obdelamo oz. pasteriziramo. S tem v mleku preprečimo nastanek in razvoj bakterij, trajno mleko pa lahko uživamo dalj časa. Dan danes je moč kupiti tudi trajno mleko brez laktoze, pa seveda tudi takšnega z laktozo, najdemo pa ga na policah vseh trgovin po Sloveniji.

Trajno mleko iz naše mlekarne

0
 Advanced issues found