Skuta je eno izmed najbolj priljubljenih živil na trgu

Skuta je izjemno priljubljeno in vsestransko uporabljano živilo, ki se lahko pohvali z odličnimi lastnostmi, veliko ljudi pa si zato skuto privošči kar za zajtrk. V prvi vrsti moramo poudariti, da je skuta zelo zdrava, saj je bogata z različnimi hranili, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Poleg tega pa je skuta velikokrat predpisana tudi v različnih dietah, saj je hranilna vrednost skute veliko manjša kot znaša hranilna vrednost ostalih mlečnih izdelkov.

Skuta

Kako pa vpliva na zdravje?

V glavnem še zmeraj velja splošno prepričanje, da se je maščobam potrebno izogniti v širokem loku, vendar se moramo zavedati, da naše telo maščobe za normalno delovanje enostavno potrebuje. Vse maščobe, ki jih lahko zaužijemo, seveda niso kvalitetne, zato moramo posegati po zdravih maščobah (nenasičenih maščobah). Skuta nam lahko služi kot vir zdravih maščobnih kislin, ki so še posebno priporočljive za ljudi s sladkorno boleznijo. Skuta in drugi mlečni izdelki vsebujejo nenasičene zdrave maščobne kisline, ki zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Skuta in drugi mlečni izdelki

Poleg tega je skuta, tako kot večina drugih mlečnih izdelkov, bogata tudi z vitamini in minerali. Kalcij in kalij blagodejno vplivata na delovanje živčnega sistema, poleg tega pa kalcij povečuje tudi trdnost kosti in zob v našem telesu. Skuta je odličen vir vitamina A – pomemben za rast in razvoj celic v vašem telesu, vključno s celicami, ki pripomorejo pri ohranjanju zdravja našega imunskega sistema in kože. Vitamin B je drugi pomemben vitamin v skuti, ki je zadolžen za razgradnjo in pridobivanje energije iz zaužitih živil.

Skuta znižuje krvni tlak in vsebuje vitamine B-kompleksa, ki pomagajo pri pomirjanju in sproščanju. Zato se jo priporoča vsem, ki bi v hitrem tempu življenja želeli ohraniti tako dobro telesno kot tudi duševno zdravje.

Skuta za zajtrk

Odlično hranilo za nosečnice in za otroke

Skuta predstavlja tudi izjemno pomembno živilo za nosečnice, saj se potreba po kalciju v času nosečnosti namreč znatno poveča. S pomočjo skute, ki vsebuje tudi veliko kalcija, lahko bodoče mamice poskrbijo za to, da bodo imele tako one kot tudi njihovi novorojenčki zdrave in močne kosti.

Zaradi vseh svojih pozitivnih lastnosti je skuta priporočljiva tudi za otroke. S pomočjo beljakovin, aminokislin, mineralov in vitaminov, ki jih skuta vsebuje, se bodo otroci razvijali zdravo, njihove kosti bodo močne in trdne pa tudi zobje bodo sijoči. Poleg tega, bo skuta poskrbela tudi za to, da bodo naši najmlajši opremljeni z vitamini in minerali, ki jih potrebujejo za normalno delovanje skozi naporne šolske dneve.

Skuta za zajtrk, kosilo ali večerjo?

Skuto lahko uživamo na veliko različnih načinov. Lahko se odločimo za to, da si skuto privoščimo za zajtrk ali pa jo uživamo za malico. V skuto si lahko narežemo tudi sveže sadje ali pa jo nekoliko sladkamo z medom. Skuta s sadjem je prava ”vitaminska bomba” in bo naše telo opremila z vitamini, ki jih potrebujemo za delovanje. Ker je hranilna vrednost skute veliko manjša, kot je hranilna vrednost drugih mlečnih izdelkov (skuta ima na 100g med 70 in 90 kcal, medtem, ko jih ima recimo polnomastni sir na 100g kar 400kcal), skuta predstavlja odlično živilo, če smo se lotili diete. Seveda lahko skuto uživamo tudi po večerji ali pa po treningu za moč, kjer nam bo skuta pomagala pri izgradnji novih mišic, saj jih bo nahranila z beljakovinami, ki jih mišice za rast potrebujejo.

Jejte skuto za zajtrk