Sir predstavlja izjemno priljubljen proizvod po vsem svetu

Sir je za številne ljudi eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki ga uživajo ob najrazličnejših priložnostih – lahko si pripravimo preprost sendvič, spečemo pico ali pa si privoščimo več vrst staranega sira z orehi. Dan danes poznamo številne vrste sira, ki se razlikujejo tako po okusu, teksturi, hranilni vrednosti sira in tudi vsebnosti laktoze v tem okusnem proizvodu.

Tako je na primer svež kravji sir še posebej priljubljen med ljudmi, ki jih skrbi telesna teža in redno telovadijo. Ima namreč manj maščob in je bogat z beljakovinami, ki so potrebne za izgradnjo mišic. Feta sir izhaja iz Grčije, narejen pa je iz kozjega ali ovčjega mleka. Primeren je za ljudi z intoleranco na laktozo, za tiste, ki ne marajo slanega, pa je preslan. Slan okus lahko sicer zmanjšamo, če ga bomo pred uživanjem za nekaj časa namočili v vodo. Vsem dobro poznan je sir gavda, nizozemski poltrdi mastni sir, narejen iz kravjega mleka

sir brez laktoze

Obstaja več vrst gavde, in sicer iz posnetega mleka, manj mastni in takšen z manj laktoze oziroma mlečnega sladkorja. Nikakor pa ne moremo mimo parmezana, ki je eden izmed najbolj prepoznavnih sirov po vsem svetu. Parmezan je zelo trd in ima veliko vsebnost maščobe, narejen pa je iz kravjega mleka. Izvira iz Italije z območja Parme, najpogosteje pa ga nastrganega dodajamo testeninam, solatam in celo juham.

Seveda je vrst sira na svetu veliko več, vsaka pa se lahko pohvali s svojimi specifikami. Velikokrat pa se posamezniki vprašajo ali je sir dobro uživati tudi, ko se lotimo diete. Res je, da imajo siri zaradi maščobe, ki je vsebujejo nekaj kalorij, vendar se lahko pohvalijo tudi z drugimi hranili, ki pozitivno vplivajo na naše telo in jih je v zmerni količini tako dobro uživati.

Sir vsebuje številna hranila, ki jih naše telo za zdravje nujno potrebuje

Sir, tako kot velika drugih mlečnih izdelkov, predstavlja dober vir beljakovin. Poleg tega pa vsebuje tudi veliko kalcija, kar dela naše kosti in zobe trdne in odporne. Poleg beljakovin in kalcija pa sir vsebuje tudi številna druga hranila, ki jih naše telo potrebuje za zdravo delovanje. Tako sir vsebuje veliko vitamina A, ki pozitivno vpliva na naš imunski sistem, poleg vitamina A pa je ta popularen mlečni proizvod bogat tudi z vitamini B kompleksa, vitaminom C ter vitaminom D, ki ga naše telo uporablja pri absorpciji kalcija v kosti in zobovje. V siru pa ne manjka niti mineralov, saj ta mlečni proizvod vsebuje cink, fosfor pa tudi kalij, ki blagodejno vpliva na uravnavanje telesnega tlaka.

Kakovostni poltrdi siri mlekarne Celeia so izdelani iz slovenskega mleka

V mlekarni Celeia izdelujemo vrsto poltrdih sirov. Poltrdi siri Mlekarne Celeia se postavljajo z izjemnim okusom, kjer se prepletata kakovost in skrb za domačnost.

RECEPT ZA OKUSEN HITER PRIGRIZEK

Kakovost odlikuje proizvodni proces, ki poteka brez konzervansov, tudi tistih, ki so sicer z zakonom dovoljeni. Raznoliko ponudbo sirov mlekarne Celeia dopolnjuje sveži Beli sir, ki v objemu slanice razvaja še tako zahtevne gurmane.

Sir, ki ga izdelujemo pri nas, je izdelan iz prvovrstnega mleka, ki ga dobavljamo izključno od slovenskih kmetij, njegovo kakovost pa preverjamo na vsakem koraku – pri njegovem odkupu, predelavi v odlične mlečne izdelke in pri utrjevanju zaupanja potrošnikov. Tudi embalaža z v katero izdelke pakiramo, je skrbno izbrana. Uporabljen materiali so higiensko in zdravstveno neoporečni ter ne vplivajo na vonj in okus mlečnih izdelkov.

Ker se v mlekarni Celeia zavedamo, da na svetu trenutno za laktozno intoleranco trpi skoraj 2/3 svetovnega prebivalstva, smo poskrbeli, da sir, ki ga izdelujemo pri nas ne vsebuje laktoze.

V siru brez laktoze je ta mlečni sladkor že razgrajen na glukozo in galaktozo. Sir pa je tako varen za uživanje tudi tistim, ki laktaze zaradi pomanjkanja encima laktoze, ne morejo prebavljati.