Pošlji povpraševanje

Jogurt je izdelek, ki je bogat z različnimi vitamini in minerali

Jogurt je izjemno popularno živilo, ki ga lahko uživamo skozi ves dan. Velikokrat si ga privoščimo z musliji za zajtrk ali pa ga uporabimo kot zdravo malico. Seveda pa si lahko jogurt privoščimo tudi po treningu ali pa si z njegovo pomočjo pripravimo odlično in zdravo večerjo.

Osnova jogurta je mleko, ki je bogato z različnimi vitamini in minerali ter aminokislinami. Vse to naše telo za svoje zdravje in normalno delovanje nujno potrebuje. V jogurtu lahko najdemo predvsem vitamine B-kompkesa, vitamin D, ki deluje na vzdrževanje serumske koncentracije kalcija in fosforja s tem, da povečuje njuno absorbcijo v črevesju. Poleg tega vitamin D vpliva tudi na rast kosti in vezivnih tkiv. Mleko in mlečni izdelki pa vsebujejo tudi vitamin A, ki ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, ugodno vpliva na imunski sistem ter razvoju celic in tkiv.

Od mineralov se v jogurtu skrivajo predvsem kalcij, fosfor in kalij. Najbolj znan je vsekakor kalcij, ki vpliva na trdnost kosti in zob. Da se kalcij lahko v kosti sploh vgradi pa mu pomaga vitamin D, ki ga prav tako zaužijemo z mlekom in mlečnimi izdelki. Poleg kalcija jogurt vsebuje še fosfor, ki je tudi drug najbolj pomemben mineral v našem telesu in predstavlja pomemben del mineralne strukture kosti in zob. Večino fosforja imamo shranjenega v kosteh, kjer skupaj s kalcijem tvori hidroksiapatit, ki je pomemben pri zgradbi kosti. Fosfor sicer sodeluje tudi v presnovi in shranjevanju energije. Nenazadnje pa je tukaj še kalij, ki je pomemben pri prenosu živčnih impulzov in sodeluje pri uravnavanju krvnega pritiska. Poleg tega skrbi tudi za prenos hranil in aktivacijo encimov. Potreben je tudi za rast celične mase, predvsem pri dojenčkih v prvih mesecih življenja, ko precej hitro rastejo.

Lca jogurt

Ponudba jogurtov na trgovinskih policah je dan danes pestra

Dan danes lahko na tržišču najdemo različne vrste jogurtov – od navadnih, do sadnih jogurtov, pa tudi grških jogurtov, jogurtov za otroke in jogurtov brez sladkorja. Če so odločimo za jogurt brez sladkorja je tudi jogurtova hranilna vrednost nižja, posledično pa veliko ljudi jogurt uporablja tudi pri različnih dietah, ki jih izvajajo.

Zelo iskani so LCA jogurti mlekarne Celeia

Zelo popularni so tudi LCA jogurti, ki jih proizvajamo v mlekarni Celeia. Gre za jogurte, ki so jim dodani probiotiki. Na voljo je veliko število okusov LCA jogurtov, ki so naravnost odlični. Odlikuje jih osvežilen okus, skrbno izbrane sestavine in nizka vsebnost maščob. Izziv ponuditi najboljše utrjuje skrb za kakovost, kar potrjujeta oznaki »Brez GSO – pridelano/predelano brez gensko spremenjenih organizmov in »Izbrana kakovost Slovenija«. Zaradi svojih lastnosti se uvrščajo med iskrene ambasadorje slogana Mlekarne Celeia Najboljše iz naše narave.

Poleg LCA jogurtov v mlekarni Celeia poteka še proizvodnja drugih jogurtov. Tako smo za naše najmlajše poskrbeli s proizvodi Oki Doki. Oki Doki je kapljica mleka, ki v Okilandiji s svojimi pridnimi pomočniki ustvarja najbolj slastne mlečne izdelke. In ker pregovor pravi, da se brez muje še čevelj ne obuje, si Oki Doki vsako jutro nadene superge in se odpravi ustvarjat slastne mlečne umetnine.

Jogurt

Pridobite več informacij o hranilni vrednosti jogurta

Ali lahko ljudje z laktozno intoleranco kljub temu zaužijejo jogurt?

Kar nekaj posameznikov pa se dan danes sooča s težavo, ki jo imenujemo laktozna intoleranca in tako navadnih jogurtov ne morejo uživati. Gre za stanje, ko v telesu zmanjka encima laktaza, ki se sprošča v želodcu, laktoza (mlečni sladkor) pa tako nepredelan potuje v črevesje, kjer ga pričnejo razkrajati bakterije. Vse to lahko vodi v hude bolečine v trebušni votlini, napenjanje in slabost. Dan danes pa je mlečna industrija že zelo napredovala, zato znamo proizvesti tudi jogurte in druge mlečne izdelke, ki imajo laktozo razgrajeno na glukozo in galaktozo, telo pa lahko oba sladkorja dobro prebavi.