Zakaj nekateri mleko poimenujejo kar ”super živilo”?

Mleko vsekakor predstavlja eno izmed najosnovnejših živil na trgu, ki ga uporabljamo prav vsi potrošniki. Mleko nekateri poimenujejo kar ”popolno živilo” ali ”super živilo”, saj zagotavlja veliko življenjsko pomembnih snovi. Je predvsem naravni vir kakovostnih beljakovin in dobro izkoristljivega kalcija, vsebuje pa tudi mnoge druge pomembne snovi, prisotne v idealni kombinaciji.

Mleko

Mleko je odličen vir beljakovin, vitaminov in mineralov

Kot že omenjeno je mleko odličen vir beljakovin, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje ter za rast in za obnovo celic. Kljub temu, da so potrebe po beljakovinah v različnih življenjskih obdobjih različne, jih človek potrebuje vse življenje. Poleg beljakovin pa bomo z mlekom v telo vnesli tudi vse pomembne aminokisline, ki jih potrebujemo vsak dan. Aminokisline pomagajo pri izgradnji celičnih sten in posledično sodelujejo pri izgradnji mišic.

Verjetno ni človeka, ki se ne bi zavedal, da je mleko tudi izjemno pomemben vir kalcija, ki ga potrebujemo, da so naše kosti močne in zdrave, poleg tega pa kalcij odlično vpliva tudi na naše zobe. Kalcij je torej najpomembnejši takrat, ko se telo še razvija, prav zato pa je nujno potrebno, da naši najmlajši zaužijejo dovolj mlečnih izdelkov, da so njihove kosti trdne in goste. Kalcij iz mleka se v naše telo absorbira hitro in dobro, saj le-to vsebuje tudi vitamin D, ki pomaga pri absorpciji tega minerala.

Mleko poleg kalcija vsebuje tudi druge vitamine. Pohvali se lahko na primer z veliko vsebnostjo vitamina B5 in B12. Ne vsebuje le vitaminov, pač pa je bogato tudi z minerali. Poleg kalcija lahko v trajnem mleku tako najdemo še fosfor in kalij. Fosfor je drugi najpogostejši mineral v našem telesu. Predstavlja pomemben del mineralne strukture kosti in zob. Večino fosforja imamo shranjenega v kosteh, kjer skupaj s kalcijem tvori hidroksiapatit, ki je pomemben pri zgradbi kosti. Fosfor sicer sodeluje tudi v presnovi in shranjevanju energije.

Za dobro počutje, pri otrocih in mlajših odraslih pa tudi za zdrav razvoj, je nujno potrebna pestra in zdrava prehrana. Z rednim uživanjem različnih hranljivih živil, med katere spadajo tudi mleko in mlečni izdelki, lahko pridobimo vse življenjsko pomembne snovi.

Predelava mleka v mlečne izdelke

Mleko brez laktoze predstavlja odlično rešitev za laktozno intolerantne ljudi

Žal pa se nekateri ljudje spopadajo z izjemno neprijetnim bolezenskim stanjem, ki ga imenujemo laktozna intoleranca. Gre za stanje, ko ljudje v svojem želodcu več ne proizvajajo encima laktaza, ki v primeru normalne prebave poskrbi za razkroj mlečnega sladkorja – laktaze. Pri ljudeh z laktozno intoleranco uživanje mlečnih izdelkov povzroča bolečine v črevesju, drisko, v nekaterih hujših primerih pa tudi bruhanje. Zadeva je izjemno neprijetna, nikakor pa ni ogrožajoča.

Mleko brez laktoze

Vendar lahko dan danes tudi ljudje z laktozno intoleranco brezskrbno uživajo mlečne izdelke, saj v tovarnah poskrbimo za to, da je mlečni sladkor – laktoza – že razbita v galaktozo in glukozo, ki sta tudi monosaharida iz katerih je laktoza sestavljena. Tako je delo, ki bi ga moral encim laktaza opraviti, že strojeno, posamezniki pa se tako ne soočajo s težavami, ki bi jih imeli ob uživanju mlečnih izdelkov, ki vsebujejo laktozo. Dan danes lahko kupimo pravzaprav vse – mleko brez laktoze, jogurt brez laktoze, maslo, pa tudi sir brez laktoze. Mleko brez laktoze je uporabno enako kot navadno trajno mleko, razlika pa je samo v tem, da je brezlaktozno manj mastno.

Poglejte naše mleko brez laktoze

Predelava mleka v mlečne izdelke mora biti skrbno nadzorovana

Pri nakupu mleka pa je potrebno biti pozoren tudi na to, kako je mleko predelano. V mlekarnah se namreč poslužujejo različnih načinov predelave mleka. Pomembno je, da je mleko kakovostno, predelava mleka v mlečne izdelke pa poteka pod strogim nadzorom strokovnjakov.