Pestra izbira mlečnih izdelkov v mlekarni Celeia

V mlekarni Celeia se lahko pohvalimo s pestrim naborom slovenskih mlečnih izdelkov, ki so narejeni iz najkakovostnejšega mleka, v procesu predelave pa so uporabljeni preverjeni postopki, ki jih natančno izpeljemo in tako poskrbimo za odličen in zdrav produkt, ki že leta navdušuje naše stranke.

Mlekarna Celeia

Zakaj mlečni proizvodi predstavljajo nepogrešljivo živilo?

Veliko ljudi se še zmeraj sprašuje ali so mlečni izdelki zdravi – odgovor je pritrdilen. Gre za živila, ki vsebujejo veliko različnih snovi, ki jih naše telo za normalno delovanje nujno potrebuje. Tukaj ne govorimo zgolj o beljakovinah in aminokislinah, ki jih naše telo potrebuje za gradnjo celic oz. celičnih sten, pač pa so mlečni proizvodi mlekarne Celeia so bogati tudi z vitamini in minerali. Mlečni izdelki so bogati z vitaminom A, vitaminom D, ki pomaga pri vezavi kalcija v kosti ter z B kompleksom. Poleg vitaminov pa izdelki mlekarne Celeia vsebujejo tudi minerale. Izmed teh je seveda najbolj znan kalcij, ki odlično vpliva na trdnost kosti in zob, zato uživanje mlečnih izdelkov priporočamo predvsem otrokom, katerih telo se še razvija. Poleg tega mleko vsebuje tudi fosfor in kalij.

Več o mlečnih izdelkih

Kakovostna predelava oz. obdelava mleka v mlekarni Celeia

Med izdelki mlekarne Celeia lahko uporabniki najdejo jogurte, mlečne napitke, sire, kajmake in namaze, pa seveda tudi mleko. Ker želimo našim strankam vedno ponuditi proizvode enake kakovosti, ki so hkrati tudi varni za uživanje, moramo surovo mleko v mlekarni tekom predelave ustrezno obdelati z različnimi tehnološkimi postopki. Zavedati se je potrebno, da je surovo mleko zelo občutljivo. Zato se je najprej potrebno lotiti postopka pasterizacije. Pasterizacija pravzaprav predstavlja toplotno obdelavo mleka, ki je tako bolj obstojno in se težje pokvari. Najpogosteje uporabljeni postopek pasterizacije, v pripravi konzumnega mleka in večine izdelkov poteka pri temperaturah pod 100 °C, običajno pa pri 72 – 75 °C za 15 do 20 sekund. Pasterizaciji v mlekarni Celeia sledi tipizacija mleka. Gre za postopek s katerim uravnavamo delež mlečne maščobe v mleku. Izbira deleža maščobe tekom tipizacije je odvisna od odločitve, za proizvodnjo katerega mlečnega proizvoda pripravljamo mleko. Tipizacija mleka tako zagotavlja, da posamezen tip mlečnega izdelka tekom vsake proizvodnje vsebuje enak delež mlečne maščobe.

Mlečni izdelki

Znano je, da se maščoba v mleku nahaja v obliki majhnih kroglic, poleg tega pa maščoba ni topna, zato maščobne kroglice sčasoma priplavajo na površje, kar na površini mleka zaznamo kot plast smetane. Če želimo preprečiti izločanje smetane, moramo mleko homogenizirati. Homogenizacija je mehanski postopek, s katerim maščobne kroglice razbijemo na mnogo manjše delce. Poudariti je potrebno še, da se pasterizacija mleka navadno dogaja pri 74 stopnjah celzija, kar je dovolj, da uničimo vse patogene organizme, vendar pa ne tudi spore bakterij. Rešitev za nastalo situacijo, ki se je še zmeraj poslužuje veliko proizvajalcev mlečnih izdelkov, je v dodajanju konzervansov za preprečevanje mikrobiološkega kvarjenja živila in podaljševanje njegovega obstoja. Vendar dan danes tehnologija pri proizvodnji naših sirov omogoča, da med postopkom pasterizacije mleka vzporedno poteka baktofugiranje mleka oz. mehansko odstranjevanje 99,0 % do 99,5 % bakterijskih spor. Zaradi učinkovitosti baktofugiranja nam v mleko za proizvodnjo poltrdih sirov ni potrebno dodajati konzervansov, tudi tistih, ki so sicer po zakonu dovoljeni.

Mlečni izdelki brez laktoze

V mlekarni Celeia pa se zavedamo tudi, da se veliko ljudi dan danes sooča z laktozno intoleranco, zato smo poskrbeli tudi za mleko in ostale izdelke brez laktoze. Težava ljudi, ki se soočajo z laktozno intoleranco je v tem, da v želodcu nimajo encima laktaze, ki prebavlja mlečni sladkor laktozo. Zato imajo mlečni izdelki brez laktoze le-to razgrajeno na glukozo in galaktozo, telo pa se tako ne rabi ukvarjati s prebavljanjem laktoze, ki je tako ali tako ne more prebaviti. Ljudje z laktozno intoleranco lahko ob uživanju mlečnih izdelkov, ki vsebujejo laktozo, občutijo napihnjenost, bolečine v črevesju, pojavlja pa se tudi driska.