Kaj moramo vedeti o pridobivanju kajmak sira in kaj o uporabi?

Kajmak je svež sir, ki je najbolj razširjen v balkanski kuhinji, vse bolj popularen pa je tudi izven tega območja. Kajmak pri nas pridobivamo iz kravjega in ovčjega mleka (drugod po svetu pa ga pridobivajo tudi iz bivoljega mleka), ki ga po molži segrejemo, nastalo plast smetane pa posnamemo. Posneta smetana mora imeti najmanj 50% maščobe. Smetano nato nasolimo in jo namestimo v lesene čebre, kjer jo pustimo prevreti, saj to prepreči kisanje. Smetana nato zori več dni. Manj zorjeno smetano poznamo pod imenom mladi kajmak sir, bolj zorjeno pa pod imenom zreli kajmak. Navedeni vrsti kajmaka se razlikujeta predvsem v okusu. Mladi kajmak je blažjega okusa, prav tako pa je mehkejši in je bele barve. Zreli kajmak je nekoliko ostrejšega okusa in je bolj slan, poleg tega pa je tudi nekoliko trši in je rumenkaste barve. Omeniti velja tudi dejstvo, da ima mladi kajmak veliko krajši rok trajanja (navadno le-ta znaša 2 tedna) od zrelega kajmaka, ki ga lahko uporabljamo tudi do šest mesecev. Kajmak vsebuje visok odstotek mlečnih maščob (okoli 60 %) in je goste konsistence.

Kajmak

Koliko kcal ima kajmak je odvisno od vrste mleka iz katerega ga izdelujemo

Veliko ljudi se sprašuje tudi, koliko kcal ima kajmak. Energijska vrednost kajmaka variira in je odvisna od številnih faktorjev. Najbolj odvisno je to od vrste mleka, nekaj pa doprinese tudi sam način proizvodnje kajmaka. Pri nas se kajmak načeloma izdeluje iz kravjega mleka, po svetu pa najdemo tudi primere, ko namesto kravjega uporabljajo bivolje mleko.

Preverite v zvezi z kajmak prodajo

Kaj moramo vedeti o uporabi kajmak sira?

Kajmak je vsestransko uporaben. Lahko ga postrežemo namazanega na kruh, kjer ga uporabljamo kot veliko bolj okusno alternativo maslu, velikokrat pa bomo kajmak sir našli tudi na krožnikih skupaj z drugimi namazi, mesnimi proizvodi ali s siri. Seveda nikakor ne smemo pozabiti na to, da je kajmak tradicionalna priloga k žaru, saj se odlično poda k okusom žara. Kajmak pa lahko tudi termično obdelamo in ga dodamo nekaterim pečenim jedem. Tako pečen krompir s slanino in kajmakom zveni naravnost odlično!

Kajmak sir

V mlekarni Celeia smo za svoje stranke pripravili odličen kajmak

Kajmak sir se je najprej začel uporabljati na Balkanu in na bližnjem vzhodu, kmalu pa se je razširil tudi drugod, tako da dan danes prodaja kajmaka poteka po vsem svetu. Kajmak smo za svoje stranke pripravili tudi v mlekarni Celeia, kjer z izvrstnim in izjemno kvalitetnim mlekom poskrbimo, da je kajmak odličnega okusa in tako razvaja brbončice tudi naših najbolj zahtevnih strank.

Stranke se lahko pri nas odločijo za nakup mladega kajmaka sira ali pikantnega kajmaka. Mladi kajmak se lahko pohvali s prijetnim okusom, z nežno izraženo kislostjo in za kajmak primerno slanostjo. Je kremast in ima rahlo mazavo strukturo. Poleg tega je potrebno poudariti tudi, da je izdelan izključno iz slovenskega mleka. Mladi kajmak ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov, poleg tega pa se lahko pohvali tudi z zaščitnim znakom ”izbrana kakovost Slovenije”. Njegova energijska vrednost znaša 440kcal na 100g kajmaka. Pikantni kajmak se lahko pohvali z nežno noto paradižnika, ki se prepleta s pikantnim okusom čilija. Je brez konzervansov in stabilizatorjev. Prav tako kot mladi kajmak je proizveden iz izključno slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov. Njegova energijska vrednost znaša 438kcal na 100g.

Poleg kajmaka sira pa v mlekarni Celeia ponujamo tudi številne druge namaze, ki si jih lahko privoščimo tako za zajtrk, malico pa tudi za večerjo ali ob narezku, ki ga postrežemo svojim najdražjim. Seveda nismo pozabili niti na ostale mlečne izdelke, pri čemer smo poskrbeli tudi za velik nabor izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze in so tako prijazni tudi ljudem, ki se soočajo z laktozno intoleranco.

Naš kajmak pridelan iz visokokakovostnega mleka

0
 Advanced issues found