Mleko se lahko pohvali s številnimi hranljivimi snovmi

Mleko je živilo, katerega uporaba je razširjena po vsem svetu. Gre za produkt, ki je izjemno bogat z različnimi vitamini in minerali, ki jih naše telo za svoje delovanje nujno potrebuje, poleg tega pa mleko vsebuje tudi mlečne maščobe in aminokisline, ki sodelujejo pri gradnji celičnih struktur in mišic.

Mlečna maščoba organizmu zagotavlja energijo, ker je bogata z esencialnimi maščobnimi kislinami in v maščobah topnimi vitamini A, D, E in K ter tudi varuje celice pred poškodbami. Mleko pa vsebuje tudi vitamine, ki so topni v vodi, med najbolj poznanimi je vitamin C, zelo pomembni pa so tudi vitamini B-kompleksa, ki jih je v mleku veliko.  

Poleg tega pa lahko v mleku najdemo tudi zajetno število mineralov. Verjetno najbolj prepoznaven je kalcij, ki pripomore predvsem k temu, da so naše kosti in zobje trdni, poleg kalcija pa v mleku najdemo tudi fosfor in magnezij, kalij ter cink. Kalij pomaga uravnavati krvni pritisk in sodeluje pri prenosu živčnih impulzov, magnezij tvori kosti in je nujen za prenos energije po telesu, cink pomaga pri celjenju ran in pri rasti ter razvoju kosti in možganov fosfor pa tvori mineralno strukturo kosti in zob ter skupaj z vitamini B-kompleksa omogoča sproščanje energije iz hrane.

Slovensko mleko


Prvovrstna kakovost mleka je v mlekarni Celeia zagotovljena

V Celei se zavedamo, kako zelo pomembna je kakovost mleka, ki ga ponujamo svojim strankam, zato smo se odločili, da ponudimo izključno slovensko mleko, katerega kakovost lahko preverimo že ob vstopu v našo mlekarno, mleko pa je kontroli podvrženo tudi v procesu predelave. Sodelavci v službi kontrole opravljajo mikrobiološke analize, analize somatskih celic ter kemijske in fizikalne analize surovega mleka. Naši strokovnjaki skrbno preverjajo kakovost sestavin, ki jih uporabljamo v proizvodnem procesu. Poleg tega pa se lahko pohvalimo tudi s tem, da vsak dan opravljamo senzorično pokušanje izdelkov dnevne proizvodnje in s tem potrdimo njihovo ustreznost še pred vstopom na trgovske police.

Preberite več o mleku brez laktoze


Kakšen je postopek predelave mleka v trajno mleko v mlekarni Celeia?

Mleko je kot tako relativno nestabilno živilo, ki je sicer bogato z mikroorganizmi, ki so na eni strani dobri za naše telo, na drugi strani pa tudi sama sestava mleka ni konstantna, temveč je odvisna od mnogih dejavnikov, kot so prehrana živali, ali celo sezonska nihanja. Ker želimo našim potrošnikom vedno ponuditi proizvode enake kakovosti, ki so hkrati tudi varni za uživanje, moramo surovo mleko v mlekarni tekom predelave ustrezno obdelati z različnimi tehnološkimi postopki. To lahko dosežemo s pasterizacijo mleka. Pasterizacija najpogosteje poteka pri temperaturah, ki ne dosegajo 100 stopinj Celzija. Poleg varnosti s toplotno obdelavo mleku zagotovimo daljšo obstojnost in ustrezno tehnološko uporabnost.

S tem pa lahko odgovorimo tudi na vprašanje kaj je trajno mleko. Gre namreč za mleko, ki je pasterizirano in je zato veliko bolj obstojno, kljub temu pa ga je potrebno hraniti v hladilniku, ko je mleko enkrat odprto.

Slovensko mleko brez laktoze


Mleko brez laktoze je namenjeno predvsem ljudem z laktozno intoleranco

Veliko ljudi pa je dan danes prepričanih, da ne morejo piti mleka, saj se soočajo s težavo, ki jo imenujemo laktozna intoleranca. Gre namreč za stanje, ko telo posameznika ne proizvaja laktaze. Laktaza je encim, ki razgrajuje mlečni sladkor (laktozo). Če telo ne proizvaja laktaze se laktoza v procesu prebave ne more razgraditi, tako pa se prične razkrajati šele v debelem črevesju, kar lahko povzroča napihnjenost, nekateri posamezniki pa se soočijo tudi s hudimi bolečinami v predelu trebuha. Kljub vsemu pa je prepričanje, da mleka ne smejo uživati, zmotno, saj dan danes izdelujemo tudi mleko brez laktoze. Mleko brez laktoze je mleko, kjer je laktoza že razgrajena na glukozo in galaktozo, mleko pa je tako primerno tudi za ljudi, ki trpijo za laktozno intoleranco.

Preberite več o slovenskem mleku