Sir je izjemno popularno živilo, ki ga uživajo po vsem svetu

Sir je živilo, ki ga obožujemo skoraj vsi. Dan danes nam trg ponuja zares veliko različnih vrst sirov, med katerimi lahko izbiramo. Seveda se vrste sirov med seboj razlikujejo, uživamo pa jih lahko skupaj z drugimi jedmi ali pa jih uživamo posamično – odvisno od vrste sira in želj posameznika.

Tudi v mlekarni Celeia se zavedamo, da je sir zelo priljubljeno živilo, poleg tega pa se ves čas trudimo, da pri izdelavi sira ohranjamo najvišje možne kakovostne standarde. Vse se začne že pri mleku, iz katerega sir izdelujemo. Zato smo v mlekarni Celeia z več kot 900 kmetijami sklenili partnerstva, mleko, ki ga za izdelavo sira in drugih mlečnih izdelkov uporabljamo, pa je tako neoporečno in izjemno kakovostno. Seveda je že ob vhodu v mlekarno mleko podvrženo kontroli, tako namreč zagotovimo, da je mleko zares kakovostno.

Edamec brez laktoze

Sir se lahko pohvali s številnimi pozitivnimi lastnostmi

Osnovni gradnik vsakega sira je mleko. Mleko je izjemno zdravo živilo, ki bi ga moral vsak posameznik redno uživati, saj vsebuje aminokisline, pa tudi številne vitamine in minerale. Aminokisline našemu telesu pripomorejo pri gradnji celic, ki se nato razvijajo v mišična tkiva, zato je mlečne izdelke dobro uživati predvsem po treningih. Poleg tega pa so mlečni izdelki, in s tem tudi sir, bogati z vitaminom A, B-kompleksom in vitaminom D, poleg tega pa se v mlečnih izdelkih skrivajo tudi številni minerali.

Eden izmed najbolj znanih je seveda kalcij, ki služi tudi izgradnji kosti in zobovja, pa tudi ohranjanju njihove. To še posebej velja za obdobje otroštva in adolescence, pa tudi v času nosečnosti in dojenja, ko je treba doseči intenzivno rast in razvoj. Poleg tega pa je kalcij zelo pomemben v procesu preprečevanja osteoporoze, ki prizadene veliko žensk in žal vedno večje število moških. Poleg pomembne vloge za ohranjanje zdravih kosti in zob, kalcij pomaga tudi pri regulaciji celične rasti, pri delovanju mišic in pri strjevanju krvi. Mlečni izdelki pa so bogati tudi s fosforjem in kalijem. Fosfor predstavlja pomemben del mineralne strukture kosti in zob, kalij pa je pomemben pri prenosu živčnih impulzov, sodeluje pri uravnavanju krvnega pritiska in skrbi za prenos hranil in aktivacijo encimov.

Preverite našo pestro ponudbo izdelkov

Kdaj je torej najprimerneje uživati mleko, sir in druge mlečne izdelke?

Vidimo lahko torej, da je mleko in mlečne izdelke potrebno uživati skozi vsa starostna obdobja, predvsem pa je potrebno z zadostno količino mleka in mlečnih izdelkov oskrbeti otroke, ki se še razvijajo. Nikakor pa na uživanje mlečnih izdelkov ne smejo pozabiti nosečnice in mlade mamice v času dojenja. Z zadostno količino zaužitega mleka, pa bomo za trdnost kosti in zobovja poskrbeli tudi v odrasli dobi. 

Sir zelene doline

Ali obstaja sir brez laktoze, ki ga lahko uživajo ljudje z laktozno intoleranco?

Veliko ljudi pa zaradi stanja, ki ga imenujemo laktozna intoleranca, ne more uživati vseh vrst sirov in drugih mlečnih izdelkov. Gre namreč za pojav, ko naše telo preneha tvoriti encim laktaza, ki služi prebavljanju mlečnega sladkorja – laktoze. Ker laktoza tako ostane neprebavljena jo morajo v črevesju prebaviti bakterije, kar povzroča napihnjenost in bolečine v predelu trebuha, pri nekaterih ljudeh pa tudi močno slabost in bruhanje. S tem namenom smo v mlekarni Celeia poskrbeli tudi za sir brez laktoze.

Siri blagovne znamke Zelene doline imajo laktozo že razbito na galaktozo in glukozo, telo pa laktoze tako več ne rabi prebavljati. Sir brez laktoze je dostopen na vseh trgovinskih policah po državi. Kljub temu, da je sir brez laktoze, se lahko pohvali z odličnim okusom in prijetno strukturo. Izbirate lahko med različnimi vrstami poltrdih sirov, vse od gavde, trapista, ementalerja in seveda vsem dobro poznanega edamca.