Zakaj je mleko tako zdravo živilo in bi ga morali uživati vsi?

Mleko je odlično živilo, ki vsebuje številne vitamine in minerale, ki jih naše telo za svoje zdravje in pravilno delovanje nujno potrebuje. Mleko je bogato z aminokislinami, ki jih naše telo potrebuje za izgradnjo mišičnih struktur. Poleg tega mleko vsebuje dobro znan kalcij, ki pozitivno vpliva na trdoto naših kosti in zob, kalij, ki skrbi za krvni tlak, cink in fosfor, ki prav tako skrbi za zdrave zobe. Nenazadnje lahko omenimo tudi številne vitamine, ki jih v mleku najdemo. Verjetno najbolj znan je vitamin D, ki pomaga pri absorpciji kalcija v kosti in zobe, mleko pa vsebuje tudi vitamin A, vitamine B kompleksa in vitamin C, ki skrbi za dober imunski sistem in je tudi antioksidant ter tako telo ščiti pred različnimi prostimi radikali, ki smo jim izpostavljeni.V mlekarni Celeia izdelujemo številne mlečne izdelke, poleg tega pa ponujamo tudi vrhunsko trajno mleko.  Kakovost mleka ima v naši mlekarni pomembno vlogo in je bistven parameter pri njegovem odkupu, predelavi v odlične mlečne izdelke in pri utrjevanju zaupanja potrošnikov.

mleko brez laktoze

Naše mleko ponuja najboljše, kar nam dajeta narava in tradicija. Okusi so pristni in polni, kakovost pa je vrhunska. Še posebej pa smo ponosni na svojo skrb za okolje. V mlekarni Celeia spoštujemo naravne vrednote, ki združujejo vso naravno dediščino, od gozdov do rek, jezer, potokov, obale in slapov do podzemnih jam.

Poleg trajnega mleka pri nas ponujamo tudi kislo mleko. Kislo mleko se lahko pohvali s pristnim okusom ter trdni in gladko strukturo. Je brez gensko spremenjenih organizmov in se lahko pohvali z oznako “izbrana kakovost Slovenija”.

Mleko za izdelavo mlečnih izdelkov je izključno slovenskega porekla

V mlekarni Celeia mleko odkupujemo samo od slovenskih kmetij. Mleko od kmetije do mlekarne pripeljemo v avtocisternah. V mlekarni se zavedamo, kako pomembno vlogo imata doseganje in poznavanje kakovosti surovega mleka, zato njegovo kakovost v službi kontrole preverimo že ob samem prevzemu mleka v mlekarno. Prav tako pa za kakovost mleka in mlečnih izdelkov skrbimo pri polnjenju v embalažo, ki je skrbno izbrana. Uporabljen materiali so higiensko in zdravstveno neoporečni ter ne vplivajo na vonj in okus mlečnih izdelkov, mlečni izdelki pa posledično do konca roka uporabnosti ne smejo spremeniti nobenih svojih lastnosti. Potrošniku pomagamo pri izbiri najljubšega izdelka in okusa tako, da na embalažo vsakega izdelka napišemo zgodbo, ki pomaga orisati okus in strukturo izdelka.

PREBERITE VEČ O IZDELKIH BREZ LAKTOZE

V mlekarni Celeia ponujamo tudi mleko brez laktoze

trajno mleko brez laktoze

Ker pa se tudi pri nas zavedamo težav, ki jih povzroča laktozna intoleranca, naše produkte pa bi radi ponudili 

prav vsem, smo se odločili za proizvodnjo mleka brez laktoze. Gre za mleko, kjer je mlečni sladkor – laktaza- že predelana na svoje gradnike (glukozo in galaktozo). Ljudje, ki se soočajo z laktozno intoleranco laktaze zaradi pomanjkanja encima laktoze namreč ne morejo razgraditi. V kolikor laktozo vseeno zaužijejo se soočajo z bolečinami v trebuhu, včasih pa so simptomi še veliko hujši in marsikdo, ki se svoje težave ne zaveda, poišče tudi pomoč zdravnika.


Kakšna je razlika med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom?

Poleg trajnega polnomastnega in trajnega lahkega mleka v mlekarni Celeia potrošnikom ponujamo tudi sveže polno in nehomogenizirano mleko. Vendar kakšna je pravzaprav razlika med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom. Maščoba, ki jo lahko najdemo v mleku, se nahaja v obliki kroglic. Maščobne kroglice so obdane z membrano, ki preprečuje, da bi se le-te zlile skupaj, poleg tega pa varuje maščobo pred encimsko razgraditvijo in oksidacijo. S pomočjo homogenizacije velike maščobne kapljice razbijemo na manjše in enakomerno velike kapljice ter tako preprečimo dvigovanje maščobe.