Učinek mleka in mlečnih izdelkov na zdravje posameznika
Mleko je že samo po sebi izjemno hranljivo živilo, ki se lahko pohvali s kopico vitaminov in mineralov, ki pripomorejo k večji odpornosti in tudi razvoju človeškega telesa. Poleg vitaminov in mineralov pa mleko in mlečni izdelki vsebujejo tudi izjemno pomembne aminokisline, ki pomagajo pri gradnji naših celic in mišičnih struktur.
Kravje mleko, ki je po uporabi najbolj razširjeno, je sestavljeno iz vode, maščob, mlečnih sladkorjev, beljakovin in mineralnih snovi. Mlečna maščoba vsebuje vitamine A, D, E, B kompleks, C, D in K ter folno kislino. Vitamine, ki jih mleko vsebuje, lahko razdelimo na vodotopne vitamine in na tiste vitamine, ki so topni v maščobah. Ker mleko poleg drugih hranil vsebuje tudi maščobo, se vitamini topni v maščobi enostavno raztopijo, telo pa jih tako enostavneje vsrka.
V mlekarni Celeia skrbimo za kakovost pri predelavi mleka v mlečne izdelke
V mlekarni Celeia se zavedamo, kako zelo pomembna je kakovost izdelkov za naše stranke, zato v procesu predelave mleka v mlečne izdelke skrbimo, da je proces kakovosten, pri predelavi pa se držimo vseh predpisanih standardov. Vsa kvaliteta mlečnega izdelka pa se začne že v mleku iz katerega je mlečni izdelek izdelan. Zato smo v mlekarni Celeia dogovorjeni z več kot 900 kmetijami po vsej Sloveniji od koder mleko, ki ga pri izdelavi mlečnih izdelkov uporabljamo, kupujemo. Mleko do naše mlekarne pripeljemo v avtocisternah, mleko pa je prvi kontroli podvrženo že takoj ob vstopu v našo mlekarno. Naše mleko in mlečne izdelke polnimo v skrbno izbrano embalažo. Kakovost mleka in mlečnih izdelkov v mlekarni Celeia ne spremljamo zgolj na začetku, pač pa prav na vsakem koraku. Prav zato so vsi mlečni izdelki, ki jih izdelujemo pri nas podvrženi kontroli v sklopu katere opravljamo mikrobiološke analize, analize somatskih celic ter kemijske in fizikalne analize surovega mleka. Naši strokovnjaki skrbno preverjajo kakovost sestavin, ki jih uporabljamo v proizvodnem procesu. Le malokdo pa ve, da vsak dan opravljamo senzorično pokušanje izdelkov dnevne proizvodnje in s tem potrdimo njihovo ustreznost še pred vstopom na trgovske police.
Materiali, ki jih uporabljamo za pakiranje mlečnih izdelkov, so higiensko in zdravstveno neoporečni ter ne vplivajo na vonj in okus samega produkta. Do konca roka uporabnosti mlečnega izdelka produkti ne smejo spremeniti svojih lastnosti. Z zgodbo, ki jo zapišemo na embalažo, potrošniku pomagamo pri izbiri najljubšega izdelka in okusa.
Komu so namenjeni mlečni izdelki brez laktoze in tisti z manjšo vsebnostjo maščob
V Celei se zavedamo, da je kako pozitiven učinek imajo mlečni izdelki na zdravje vsakega posameznika, zato smo se odločili tudi, da izdelamo mlečne izdelke z manj maščobe, po katerih lahko posegajo ljudje, ki imajo nekaj težav s holesterolom.
Vse več ljudi pa se dan danes sooča s težavo, ki je imenujemo laktozna intoleranca. Gre za to, da telo posameznika več ne proizvaja laktaze – encima, ki prebavlja mlečni sladkor, laktozo – telo pa je samo ni sposobno prebaviti. Zato pri ljudeh, ki se soočajo z laktozno intoleranco v trebušni votlini velikokrat prihaja do hudih bolečin, trpijo pa lahko tudi za diarejo in napihnjenostjo. Ker pa je tudi prehrambena industrija precej napredovala, je dan danes mogoče že na policah v najbližji trgovini kupiti mleko in mlečne izdelke brez laktoze. Gre za izdelke, v katerih je laktoza že razbita na svoja osnovna gradnika – glukozo in galaktozo, ljudje, ki se soočajo z laktozno intoleranco pa lahko mlečne izdelke brez laktoze brezskrbno uživajo.