Pošlji povpraševanje

Ali nam res udobni fotelji in počivalniki pomagajo pri zdravju?

Fotelji in počivalniki nam nudijo izjemno udobje, podpirajo hrbet in noge, pomagajo pri lajšanju bolečih mišic in trdih sklepov ter spodbujajo dobro cirkulacijo. Za povrhu vsega tega pa je sprostitev v počivalniku in na fotelju znana kot pomoč pri lajšanju nekaterih težav z dihanjem.

Kaj je razlika med fotelji in počivalniki?

Veliko ljudi ne loči med fotelji in počivalniki. Sprva si moramo razjasniti pojme, da bomo nato vedeli, kakšna je njihova funkcija in zakaj bi jih sploh uporabljali.

Fotelji so torej zelo udobni, prijetni sedeži, ki so videti kot kavč za eno osebo. Posedujejo dobro naslonjalo za hrbet in za glavo ter površino, kamor lahko namestimo svoje roke in se s tem namestimo v “udoben stol”.

Počivalniki so znani kot fotelji, stoli in ležalniki, vendar imajo več funkcij. Njihovi najbolj pomembni funkciji sta sedenje in počivanje. Naslonjalo se lahko pri počivalnikih spusti v skoraj ležeč položaj in predel nog se dvigne. S tem nogam omogočimo sprostitev in dober krvni obtok. Vse to lahko naredimo sami s kontrolo na ročici ali s posebnim daljincem. Sodobni počivalniki imajo pogosto nastavljiv naslon za glavo, ledveno oporo in neodvisno stojalo za noge, ki se prilagodi s težo in kotom nog uporabnika. S tem dosežemo največjo raven udobja. Dodatne funkcije vključujejo toploto, masažo in vibracije. Nekateri modeli so dostopni celo za invalidske vozičke.

Zagotovo smo se že srečali s fotelji in počivalniki? Samo pomislimo na letala, vlake in trgovinska središča, kjer se znebimo kakšnega evra in nas “ti fotelji” masirajo, medtem ko naša “draga” nakupuje.

Fotelji, počivalniki in njihova funkcija uporabe

Zgoraj naštete funkcije govorijo o udobnem “kosu pohištva”, ki je razkošno oblazinjen in preprost za uporabo namenjen sedenju in počivanju, ne služi pa kot nadomestilo za spanec. Za spanje je vsekakor treba imeti posteljo kakor tudi sedežno garnituro z ležiščem.

udoben foteljfotelj za dnevno sobo

Kako izbrati pravi udoben fotelj, ki bo pomagal našemu zdravju?

Dandanes so fotelji skrbno in načrtovano izdelani. Torej, kakšnega si naj izberemo? Ta naj ima trdno sedežno blazino in ledveno oporo v pravilnem položaju. Sedežna blazina in ledvena opora sta pomembni za optimalno lagodje naslonjala. Prav tako je dobro, če so nasloni za roke na višini, kjer bodo ramena popolnoma sproščena, hkrati pa se čuti podpora od komolcev do prstov.

Pomembnost teh oblikovanih značilnosti se prikaže, ko pomagajo ublažiti bolečine v sklepih in bolečine v križu, artritične razmere in glavobole. Seveda je pomemben eleganten lep videz fotelja, saj si sami želimo imeti lep pogled na pohištvo in ne samo to, da sedimo v njem.

Fotelji so idealni za ljudi, ki trpijo zaradi:

 • bolečin v hrbtu
 • vnetih sklepov
 • težav z obtokom
 • oteklih nog in stopal
 • artritisa
 • trdega vratu
 • glavobola in stresa
 • nespečnosti

fotelj za dnevno sobo

Kako pravilno sedeti na tv fotelju?

Veliko časa preživimo pred televizorjem, kar ni niti toliko narobe, kakor smo včasih mislili. Vendar tega sedenja se je treba pravilno lotiti. Sedenje je oblika sprostitve telesa in glave. Fizično in psihično. Le poskrbeti moramo, za svoje udobje.

Perfektno je, če so naše telo in stegna v “L” položaju, stopala pa segajo do tal brez prevelikega pritiskanja na njih. Če stopala ne dosežejo tal, bo prevelika teža koncentrirana na hrbtno stran stegen. “L” položaj pomeni 90° kot v kolčnem in kolenskem delu. Takšen položaj odvzame pritisk s hrbta in kolen, ter omogoča, da se mišice sprostijo. S tem je teža enakomerno porazdeljena po zadnjici in stegnih in ves pritisk se ne bo skoncentriral na predel medenice. 

Fotelji naj imajo globino sedeža takšno, da nas “hrbtnik” naslanja, ne da se dejansko moramo sami nasloniti nazaj. Če je pregloboka globina, bo to vplivalo slabo na našo držo.

Za širino sedeža je znano, da je boljše širše kakor ožje. Ne smemo se stiskati in drgniti. Če pa je “gromozansko” preširoka širina sedeža, bomo imeli težave z uporabo naslonjal za roke.

Če naslonjalo za hrbet vključuje dodatno oblazinjeno območje za glavo, se je potrebno prepričati, da je v pravem položaju za vratom/glavo.

Preveriti je treba tudi skupno dolžino stola. Neprijetno je preživeti prosti čas na TV fotelju, kjer noge visijo čez rob naslona namenjene počivanju.

Če želimo postati pravi strokovnjaki za udobje, bomo tako preverili, da:

 • sta prava višina in širina stola za nas
 • je ponujena dobra ledvena opora
 • je glava podprta
 • so roke na višini, ki nam omogoča sedenje in sprostitev ramen

Prav enaki nasveti veljajo za počivalnike. Ti imajo še posebej oblikovana naslonjala, ki preprečujejo nepotrebno napetost v hrbtu, vratu in ramenih. Torej zakaj ne bi izbrali udobnega TV fotelja za dnevno sobo? Poleg preverjanja vseh teh funkcij za udoben fotelj za dnevno sobo se moramo še prepričati, ali ustreza prostoru. Če so naše sobe majhne, je bolje, da si poiščemo kompakten in majhen model. Ne smemo pozabiti na to, da ga je treba spraviti skozi vsa potrebna vrata.

Spoznajte počivalnik RE-VIVE