Sedežna garnitura je glavni pohištveni element v dnevni sobi

Pomemben del opreme v stanovanju je zagotovo sedežna garnitura. Predstavlja osrednji pohištveni element v dnevni sobi, ki ima funkcionalno nalogo, prav tako pa estetsko polepša prostor. Na voljo so sedežne garniture v različnih postavitvah, izdelane iz različnih materialov v neštetih barvah. Nekatere imajo tudi dodatne funkcije, kot so počivalniki, ležišča, masažna funkcija, vgrajen avdio sistem in podobno. Ogrodje sedežne garniture je lahko izdelano iz umetnih ali naravnih materialov, vrsta vzmetenja in oblazinjenja pa določata udobnost pri sedenju.

Sedežna garnitura

Velikost sedežne garniture mora biti prilagojena velikosti dnevne sobe

Pri izbiri nove sedežne garniture morate upoštevati veliko različnih faktorjev. Velikost dnevnega prostora je zagotovo eden pomembnejših faktorjev, ki vpliva na izbiro sedežne garniture. Pred nakupom morate natančno premeriti prostor, ki ga imate na razpolago, da izberete takšno sedežno garnituro, ki se bo optimalno prilegala prostoru. Velikost razpoložljivega prostora vpliva tudi na izbiro postavitve. V majhnih dnevnih sobah se najbolje obnesejo linearne sedežne garniture, ki so dvosedi in trosedi. Nemalokrat imajo dvosedi in trosedi tudi funkcijo postelje, v tem primeru, priporočamo, da izberete kvalitetno garnituro, ki vam bo služila dlje časa. Ležišče, ki se skriva v ogrodju garniture je lahko vzmeteno ali pa je izdelano iz poliuretanske pene. Tudi manjši sestavi kotnih sedežnih garnitur se dobro obnesejo v majhnih dnevnih sobah. Kotne garniture ponujajo največ sedalne površine zato so tudi najbolj funkcionalne. Modularni sistem kotnih sedežnih garnitur omogoča sestavo takšne postavitve, ki se najbolje prilega prostoru. Če pa imate veliko dnevno sobo, je izbira sedežnih garnitur skoraj neomenjena. Odločate se lahko med različnimi sestavi kot so trosed, dvosed in fotelj, kotni sestav in sestav v obliki črke U. V veliko pomoč pri izbiri nove sedežne garniture vam je lahko tudi računalniški 3D izris, ki ga nudijo že skoraj vse trgovine s pohištvom. Izris vam omogoča vizualno predstavitev vašega prostora z izbrano sedežno garnituro kar zagotovo olajša izbiro.

Sedežna garnitura z ležiščem

Odločite se lahko za sedežno garnituro in naravnih ali umetnih materialov

Druga pomembna odločitev pri izbiri sedežne garniture je izbira materiala. Na voljo so garniture iz naravnih in umetnih materialov, ki imajo svoje prednosti in slabosti. Naravni material kot je usnje ima čudovit izgled in v prostor vnese pridih elegance in prestiža, po drugi strani pa ne izgleda najlepše, če imate hišne ljubljenčke ali majhne otroke, ki radi rišejo po vseh površinah. Nekatere madeže lahko iz usnja enostavno očistite, vseh pa žal ne. V primeru velikih mehanskih poškodb ali trdovratnih madežev, je potrebno usnjeno sedežno garnituro preobleči. Umetni materiali kot je mikrotkanina, se enostavno čistijo in skoraj ni madeža, ki ga ne bi mogli odstraniti sami. Zelo praktične so sedežne garniture iz mikrotkanine, ki imajo pralne prevleke. To pomeni, da se lahko prevleke odstranijo iz blazin in se operejo v pralnem stroju. To je zelo lahek in temeljit način čiščenja, ki pride še posebej prav v primeru, če imate hišne ljubljenčke.

Preverite našo široko ponudbo sedežne garniture

Izbira barve sedežne garniture je odvisna predvsem od osebnih preferenc

Nenazadnje pa se morate odločiti tudi za barvo vaše nove sedežne garniture. Garniture v svetlih barvah prostor optično povečajo in mu dajo občutek zračnosti, odprtosti. Primerne so za dnevne sobe vseh velikosti, še posebej pa vam jih priporočamo v primeru, da imate majhno dnevno sobo z nezadostno naravno osvetlitvijo. Res je, da so svetli materiali bolj dovzetni za madeže, vendar estetski izgled svetle sedežne garniture tudi to odtehta. Sedežne garniture v temnejših barvah naredijo prostor zelo eleganten. Priporočamo jih za večje prostore, ki imajo dovolj naravne svetlobe. Imajo masiven izgled, ki je med ljudmi zelo priljubljen, zato so temne garniture večna klasika. Ko se boste odločili za velikost, vrsto postavitve, material in barvo vaše nove sedežne garniture, še ne boste zaključili z izbiro. Čaka vas še izbira raznih dodatnih funkcij, ki jih v današnjem času nudijo sedežne garniture. Tako si boste ustvarili kos pohištva, ki vam bo všeč, polega tega pa vam bo tudi dobro služil.