Oprema za bazene: pokrivala za bazen, ročni sesalec za bazen, električni grelec, bazenske črpalke …


Oprema za bazene je ključnega pomena, saj brez kvalitetne in delujoče opreme za bazene tudi bazen ne bo »delujoč«. V umazani in smrdljivi vodi se ne bo nihče kopal, prav tako pa boste kot lastnik ob stalnem ročnem čiščenju in vzdrževanju izgubili živce. Privoščite si torej kakovostno in vrhunsko opremo za bazene, ki vam bo olajšala delo, hkrati pa držala nivo čistoče na visokem nivoju.


Potrebna oprema za bazene

Bazen za svoje delovanje potrebuje nekaj naprav, ki v glavnem skrbijo za čistočo vode in cirkulacijo le-te. Ob nakupu se je potrebno zavedati, da bo obenj postavljena tudi strojnica, kjer bodo nameščene vse potrebne naprave. V strojnici so cirkulacijska črpalka in filter, ki skrbita za kroženje vode in izločanje večjih delcev iz vode.

Oprema za bazen v strojnici mora imeti izpolnjene naslednje pogoje:

  • strojnica mora biti suha, prezračevana in izolirana,
  • zavarovana pred morebitnim poplavljanjem podtalnice,
  • imeti mora talni sifon za vodo na najnižji točki,
  • imeti mora priključke za vodo, elektriko in kanalizacijo,
  • biti mora lahko dostopna in ustrezno urejena.

Okrog bazena mora biti nameščena oprema za sesanje vode. To zagotovimo s sesalcem odvečne vode ali prelivnim robom. Opisana oprema za mora bit ustavljena v bazensko školjko in predhodno dobro premišljena.

električni grelec

Pokrivala za bazen

S pokrivalom za bazen se izognete pogostemu čiščenju bazenske vode, saj lahko v odkrit bazen pade odpadno listje, pokošena trava, odpadli cvetovi ipd. Pri določenih trših modelih je s pokrivalom preprečena tudi možnost utopitve, ko ga ne nadzorujete. Poznamo več različnih modelov pokrival za bazene.

Pokrivalo za bazen Elegance

Elegance pokrivalo za bazen oziroma streha je narejena iz trdnega vendar prosojnega materiala. Sestavljena je iz več enakih elementov polkrožne oblike, ki se zložijo eden v drugega. V obliki spominja na streho rastlinjaka in je dejansko nekakšen »klobuk za bazen«.

Roletno pokrivalo za bazen

Morda bolj poznano pokrivalo za bazene med opremo za bazene je roletno pokrivalo. Po koncu kopanja pokrivalo samo enostavno povlečemo nad vodo in ta je zaščitena pred tujki iz okolja. Poleg zaščite pred listjem in ostalim tudi toplotno izolira vodo, ki jo morda ogrevate in s tem pride do manjših toplotnih izgub.

pokrivala za bazen

Ogrevanje bazena z električnim grelcem

Bazen lahko v bolj hladnih dneh tudi ogrevate in v vodi uživate večji del leta. Pri opremi za bazene pri ogrevanju v osnovi poznamo tri različne načine ogrevanja:

  • električni grelec - primeren za manjše bazene, izvedba s termostatom in montažo,
  • hišno ogrevanje - priključitev bazena na sistem ogrevanja v hiši (kot še dodaten radiator v sistemu hišnega ogrevanja),
  • toplotne črpalke - črpanje energije iz okoliškega zraka, najpogostejša izbira.


Robotski in ročni sesalec za bazen

Kljub vsem preventivnim ukrepom pri opremi za bazene, pa je potrebno dno na vsake toliko časa še vseeno očistiti. Na tleh se namreč nabere umazanija, ki potone na dno bazna. Za čiščenjem dna se lahko odločite med robotskim ali ročnim sesalcem za bazen.

Robotski sesalnik deluje na enak način, kot to poznamo iz robotskih sesalcev, ki ji uporabljamo za sesanje stanovanja.  Kvaliteten ročni sesalnik za bazene vam bo služil še ogromno let, med tem ko boste čofotali po čistem bazenu.

ročni sesalec za bazen

Oprema za bazene: kemijska priprava vode

Poleg mehanskega čiščenja vode pred večjimi delci pa je potrebno vodo očistiti tudi kemijsko. V primeru, da vode ne kloriramo, se v njej razvijejo mikroorganizmi, njihov rezultat pa je neprijeten vonj ali barva. Zagotovite si naslednjo opremo za bazen, ki vam bo omogočila brezskrbno uživanje v bazenu.

Oprema za bazene: dezinfekcija s klorom

Najbolj uporabljen dezinfektor, in hkrati tudi edini predpisan za javno uporabo, je klor. Pogosto je uporaba klora označena za negativno, saj ima klorirana voda svoj značilen vonj, nekatere pa po kopanju v klorirani vodi pečejo oči. Kljub manjšim neprijetnostim je uporaba klora še vedno zdravju veliko bolj prijazna, kot kopanje v vodi z mikroorganizmi. V naši ponudbi opreme za bazen lahko najdete tudi avtomatske bazenske črpalke za dovajanje klora.

Oprema za bazene: sterilizacija z UV

Pogosto se v kombinaciji z dezinfekcijo s klorom uporablja oprema za bazene - sterilizacija z UV. Svetloba v vodi uničuje bakterije in mikrobe, zato se lahko uporaba klora zmanjša tudi do 80%. Posledično to pomeni, da je vonj po kloru, zaradi zmanjšane uporabe, skoraj nezaznaven.

Oprema za bazene: hidroliza

Hidroliza velja za bolj »naraven« način čiščenja vode, kjer se ne uporablja dodatnih kemikalij. Pri hidrolizni črpalki za bazen se atomi vode H2O razcepijo v ozon O3, vodikov peroksid H2O2 in kisik O. Zaradi prevodnosti se vodi na koncu še doda 0,1% soli.

Oprema za bazene: dezinfekcija s soljo

Še zadnji oblika dezinfekcije bazenske vode je dezinfekcija s soljo. Deluje tako, da v vodo nasujemo 0,3% ne-jodirane soli NaCl. Elektroliza v posebni celici nato s ploščami iz titana proizvaja iz soli plinski klor, ki opravi dezinfekcijo vode in se ponovno veže v sol.

bazenske črpalke