Izraz plemenita kovina oz. žlahtna kovina označuje redke kemijske elemente visoke ekonomske vrednosti

Žlahtne kovine so bile v zgodovini vedno pomembna valuta in še danes ostajajo tesno povezane z bogastvom, prestižem in močjo. Izraz plemenita kovina označuje redek kovinski kemijski element visoke ekonomske vrednosti, ki ni radioaktiven in ne more biti umetno proizveden. Kemijsko gledano so žlahtne kovine manj reaktivne od ostalih elementov, imajo visok sijaj, visoko električno prevodnost in so mehkejše, bolj kovne ter imajo višja tališča od ostalih kovin. Plemenita kovina je v marsikateri državi del njene rezerve, varčevanje oziroma investiranje v žlahtne kovine pa je dostopno tudi državljanom.


Med plemenite kovine poleg srebra in zlata, ki sta zaradi svoje vsestranske uporabnosti in privlačnega videza najbolj znani in zaželeni žlahtni kovini, uvrščamo tudi paladij in platino, ki skupaj z rodijem, rutenijem, iridijem in osmijem tvorita tako imenovano platinasto skupino.

Plemenite kovine

Redke žlahtne kovine - platina in paladij

Platina, plemenita kovina, ki s svojo srebrnobelo barvo močno spominja na srebro, je dolgo veljala za kovino brez večje vrednosti. Dokler se ni izpostavilo dejstvo, da je zelo redka ter stabilna tako v vodi kot na zraku, je bila zelo poceni. Danes pa je platina celo bolj cenjena od zlata, njena cena pa je načeloma vsaj dvakrat višja od cene zlata. V nasprotju s srebrom in zlatom, ki imata v finančnem sektorju bogato zgodovino in tradicijo, je platina v finančnem sektorju relativno nova, saj je investitorjem na voljo šele od druge polovice 20. stoletja. Investicije v platino so v primerjavi z naložbami v srebro in zlato predvsem zaradi visoke cene manj priljubljene.


Med redke žlahtne kovine sodi tudi paladij. Prav tako je srebrnobele barve in podoben platini, a je od nje težji, od srebra pa lažji.

Odkup platine - za določitev pristnosti potrebni obsežnejši testi

Odkup platine za naložbo, čistine 999,5/1000, je možen v obliki palic mase od 1 unče (31,1035 grama) do 500 gramov in v obliki kovancev mase 1 unče. Za odkup platine je postopek nekoliko drugačen kot pri postopku prodaje zlata in srebra, saj so za določitev pristnosti platine potrebni obsežnejši testi.


V podjetju Elementum d.o.o. platino podobno tako kot ostale žlahtne kovine odkupujemo preko premoženjskih svetovalcev, ki poslujejo po vsej Sloveniji. Za odkup platine se po zakonu o davku na dodano vrednost v Sloveniji obračuna DDV v višini 20 odstotkov.

Elementum d.o.o. - povezave do naše spletne strani: