Standard londonskega združenja za določanje kakovosti zlata in srebra

Good delivery je standard londonskega združenja London Bullion Market Association (LBMA), ki predstavlja londonsko borzo fizičnega zlata in srebra. Predvsem je pomemben za določanje kakovosti zlata in srebra pri odkupu naložbenih palic. Good delivery zagotavlja kupcu določeno čistost in maso kupljene plemenite kovine. Pri srebru to pomeni čistost srebrne palice od 999/1000 do 999,9/1000, za zlate palice pa od 995/1000 do 999,9/1000.


V podjetju Elementum d.o.o. smo edini neposredni zastopnik kovnice Umicore v Sloveniji, ki ima najdaljši status Good delivery v Evropi. V Sloveniji morajo biti zlate in srebrne naložbene palice testirane tudi pri Uradu RS za meroslovje in morajo ustrezati vsem standardom, ki jih opredeljuje zakon o plemenitih kovinah.

Srebrne in zlate palice s statusom Good delivery bomo v podjetju Elementum d.o.o. odkupili po bistveno višjih cenah kot pa tiste naložbene palice čistine 999/1000, ki jih niso izdelale kovnice zlata s seznama Good delivery List. Te palice so večkrat obravnavane kot ''lom'', zato je njihova cena nižja.

Investicijsko zlato

Kovnice zlata na Good delivery List - nenehen nadzor LBMA zagotavljajo kakovost

Kovnice zlata, ki se nahajajo na London Bullion Market Association Good Delivery List, so pod stalnim nadzorom LBMA, kar zagotavlja, da so zlate in srebrne palice kakovostne in v skladu s standardi, ki jih to združenje postavi. Za pridobitev in potrditev statusa Good delivery pa morajo kovnice zlata redno izpolnjevati naslednja stroga pravila:

  • pri predelavi srebra in zlata mora biti vzpostavljeno sledenje vsaj za obdobje treh let;
  • kovnica mora letno predelati vsaj 10 ton zlata in 30 ton srebra;
  • kovnica mora imeti najmanj 10 milijonov funtov neto premoženja;
  • kovnica mora imeti jasno in pregledno lastniško strukturo;
  • kovnica mora imeti možnost priskrbeti si dovoljenje za delovanje s strani centralne banke oziroma njej primerljive institucije;
  • kovnica mora delovati v skladu s pravili London Bullion Market Association.

Zlate in srebrne naložbene palice za zaščito premoženja

Zlate in srebrne naložbene palice predstavljajo zaščito premoženja pred finančnimi nestabilnostmi v svetu. Zlato in srebro sta hranilca vrednosti, zato boste zanju vedno dobili primerno vsoto, ne glede na to, kdaj ju prodate. V podjetju Elementum d.o.o. še večji poudarek kot zlatu dajemo srebru, saj ima ta veliko večji potencial rasti in se ga tudi uporablja, medtem ko se zlato v večini primerov samo kopiči.

Zaupajte nam pri naložbi v vašo prihodnost!

Elementum d.o.o. - povezave do naše spletne strani: