Senčila za okna so ključen del opreme vsakega stanovanja ali hiše

Senčila za okna že dolgo niso več samo zavese ali rolete. Med njimi je veliko raznolikih izbir senčil za okna, saj se je nabor izdelkov, ki so na voljo, resnično razširil. Senčila za okna so lahko iz različnih materialov, denimo izdelana iz aluminija, pravega ali umetnega lesa, različnih vrst tekstila ali celo bambusa.

Tako lahko najdete slog in model, ki najbolj ustreza slogu vašega stanovanja ali hiše. Že naše babice so vedele, da ravno senčila za okna dodajo stanovanju vzdušje, kar pa se v mnogih desetletjih ni spremenilo.

Po navadi so senčila za okna sestavljena iz senčila, krmilnega mehanizma in nosilca. Številni proizvajalci ponujajo lične komplete, kjer lahko enostavno izberete senčilo za okno ter skladno oz. ujemajočo se karniso ali okrasno zaveso.

senčila

Zunanja senčila zagotavljajo zaščito oken in pred pogledi od zunaj

Najpogostejša zunanja senčila ali senčila za okna pri nas so gotovo rolete. Nameščajo se nadometno ali podometno, kar označuje položaj škatlice z roleto. Na Slovenskem so zunanja senčila priljubljena zaradi vremenskih dejavnikov. Pozimi se hitro stemni in navajeni smo, da rolete spustimo ter tako uživamo v zasebnosti našega doma.

Poznamo tudi druga zunanja senčila, kot so denimo žaluzije. Tudi te postajajo vse bolj priljubljene in omogočajo tako zunanjo kot notranjo namestitev. Žaluzije so zelo dobra alternativa polknom ali roletam, so pa po navadi bolj cenovno dosegljive. Zaradi enostavnega in učinkovitega krmiljenja omogočajo odličen nadzor nad svetlobo, ki vstopa v vaš prostor.

Priporočljive so na oknih, ki so obrnjena proti severu z zelo malo svetlobe, proti jugu z veliko svetlobe ali proti vzhodu in zahodu s svetlobo, ki se spreminja čez dan. Ker so hiše in stanovanjski bloki postopoma vse manjši, lahko zunanja senčila pomagajo povečati vaš zunanji prostor, tako da prekrijejo verande in terase in vam tako zagotovijo več uporabnega prostora.

zunanja senčila


Notranja senčila lahko prilagodite glede na stil vašega stanovanja

Pri besedni zvezi notranja senčila mnogi najprej pomislijo na klasične zavese. Po možnosti tiste s čipko, ki so jih včasih tudi okraševali z ročnimi deli. Izbira senčil pa je sedaj resnično bogata. Za notranjost vašega doma lahko najdete senčila, kot so zavese, žaluzije, rolete in ostala senčila za okna. Tako lahko senčila resnično prilagodite vašemu izbranemu slogu.

Roloji so vrsta platnenih senčil, ki so na voljo v enem ali dveh slojih. So ena izmed najbolj vsestranskih izbir za senčila. Na razpolago so v različnih tkaninah, filtraciji svetlobe, barvah in vzorcih. Verjetno najbolj vsestranska tkanina je kar umetna masa - PVC. Je naravno negorljiv, vodoodporen, enostaven za brisanje in trden – zaradi česar je odličen v vsakem prostoru.

Seveda pa so klasična in pogosta izbira za zastiranje oken zavese. Lahko se odločite za težke, rimske zavese. Narejene so iz debelejše tkanine kot roloji, v notranjosti imajo všite palice, ki ustvarjajo enakomerne gube. Ko povlečete vrvico, se te zavese lepo odprejo z vrha okna.

So odlična izbira za pozimi, ko potrebujete senčila s termo podlogo in lahko pripomorejo k izboljšanju energetske učinkovitosti v vašem domu. Tudi njihove tkanine na voljo v ogromni paleti barv, vzorcev in možnosti filtriranja svetlobe.

notranja senčila


Vrtna senčila zagotavljajo romantiko in varnost na zelenici

V toplejših mesecih so še posebej iskana vrtna senčila. Vse več ljudi se odloča za podaljšanje »notranjega bivalnega prostora« z načrtovanjem zunanjega življenjskega prostora kot pomembne oblikovalske značilnosti gradnje. Tovrstna območja za sproščanje ali zabavo na prostem postajajo zelo priljubljena, senčila pa lahko omogočijo ustrezno zaščito na svežem zraku, kjer ste varni pred vremenskimi vplivi.

Visokokakovostna vrtna senčila vas lahko zaščitijo pred vetrom, dežjem in škodljivimi sončnimi žarki. Možnost, da še naprej zabavate svoje goste in stranke tudi, ko postane prevroče ali premrzlo, je velika prednost in poveča vrednost vaše nepremičnine. Več konkretnih predlogov in modelov vrtnih senčil ter tudi ostalih senčil, najdete na spletni strani podjetja Dekor senčila d.o.o.

vrtna senčila