Gradnja pasivnih hiš je cenovno najdražja

Pasivne hiše so najvarčnejše, ker za vzdrževanje bivalne temperature porabijo najmanj energije. Cena gradnje pasivnih hiš je najvišja od vseh načinov gradnje, nudi pa največje cenovne prihranke pri porabi energije, ki je potrebna za ogrevanje in hlajenje prostorov. Ceno pasivnega objekta določa tudi velikost in izbrani gradbeni materiali. Materiali višjega cenovnega razreda so kvalitetnejši in boljše opravljajo svojo funkcijo. Cena pasivne hiše je odvisna tudi od izbire ogrevalnega in hladilnega sistema. Pasivne hiše običajno za ogrevanje prostorov in sanitarne vode uporabljajo toplotno črpalko v kombinaciji z solarnim sistemom. Velik pomen pri pasivnih objektih ima tudi rekuperacijski sistem, ki je naprava za vračanje toplote izhodnega zraka.


Pasivni in nizkoenergijski objekti so si pri ceni gradnje zelo podobni


Gradnja pasivne hiše je cenovno zelo podobna gradnji nizkoenergijske hiše. Pasivna hiša ima idealno lego sever-jug. Na severni strani pasivne hiše namestimo dobro izolacijo in namestimo čim manj steklenih površin. Na severni strani objekta naj bodo pomožni prostori. Na južni strani pasivne hiše pa namestimo okna in druge steklene elemente, v južnem delu razporedimo tudi bivalne prostore. V pasivnem objektu moramo poskrbeti tudi za kroženje zraka, ki je lahko naravno ali prisilno.

Pasivna hiša gradnja
Pasivne hiše uporabljajo za ogrevanje cenovno ugodno energijo iz obnovljivih virov


Nizkoenergijske in pasivne hiše so čedalje bolj pogosta izbira ljudi, ki so ekološko osveščeni in ljudi, ki želijo dolgoročno varčevati pri porabi energije. Za pasivni objekt je potrebno narediti dober načrt s točnimi cenovnimi izračuni. Pri sami gradnji pasivne hiše je potrebno izbirati primerne materiale in poskrbeti, da se izvajalec striktno drži načrta. Najboljša izbira so višje cenovni materiali, ki nudijo zanesljive rezultate. Čeprav je gradnja pasivnih hiš cenovno visoka, je dolgoročen prihranek pri porabi energije, s primerjavo klasične zidane hiše, skoraj neverjeten. Cena energije, ki se porabi za ogrevanje in hlajenje prostorov ter vode je zelo nizka. Pasivne stanovanjske hiše so ljudem in okolju zelo prijazne saj koristijo cenovno ugodno energijo iz obnovljivih virov.

Najcenejše montažne hiše: https://www.vsi.si/z500si-inpro-23-doo/najcenejse-montazne-hise

MODERNE LESENE HIŠE

PRITLIČNE HIŠE

Nizkoenergijske pasivne stanovanjske hiše