Mehčanje vode

Sol je poleg uporabe v kuhinji nujna sestavina v kozmetiki, farmaciji in industriji (steklarski, avtomobilski, gradbeni, tekstilni, barvni itd.). Pogosto jo uporabljamo v napravah za mehčanje vode, za čiščenje zelo občutljivih ionizatorjev. S tem podaljšamo življenjsko dobo aparata in omogočimo njegovo brezhibno delovanje.


Deževnica je mehka voda, ki ob tem, ko pada, s seboj prinese ogljikov dioksid in ostale nečistoče iz zraka. Pri popotovanju skozi zemljo nase veže kalcij in magnezij ter nekatere druge substance, postane trda in se kot taka steka v podtalnico.


Mnoge industrije se poslužujejo mehčanja vode za zaščito in optimalno delovanje naprav, mehčanje vode pa je pomembno tudi pri domači uporabi.

Tabletirana sol za mehčanje vodeTablesol

Tabletirana sol je industrijska sol, stisnjena v tableto in je nepogrešljiva v marsikateri industriji.


Prednosti tabletirane soli:

  • podaljša življenjsko dobo stroja,
  • zmanjšuje število okvar,
  • tabletirana sol preprečuje nalaganje vodnega kamna,
  • izboljšuje izkoristek energije,
  • na dnu solnikov ne prihaja do usedlin, zaradi česar se solni ventili ne mašijo.


Tabletirana sol Tablesol za mehčanje vode v pomivalnih strojih
Tablesol je tabletirana sol avstrijske izdelave in ugodne cene. Z evaporacijo pridobljeno sol stiskamo v stiskalnicah za tablete. Tablesol lahko koristijo vsi tipi pomivalnih strojev, ne glede na proizvajalca.


Tablesol za pomivalne stroje mehča vodo in preprečuje nalaganje vodnega kamna. Ob tem ugodno vpliva tudi na porabo detergenta (ob uporabi Tablesola lahko zmanjšamo uporabo pralnih sredstev) in zmanjšuje porabo električne energije.
Tablesol za pomivalne stroje doziramo skozi odprtino na dnu naprave in ob običajni uporabi zadostuje za petdeset pranj (1,5 kilograma).

Uporaba tabletirane soli za mehčanje vode drugje

Tabletirano sol za mehčanje vode lahko uporabljamo tudi drugje v gospodinjstvu, kjer je voda trda, zaradi kalcija in magnezija, ki se nalagata v ceveh in pipah. Tako mehčano vodo lahko uporabljamo:

  • Za umivanje las in kopeli: milo in trdi minerali se združujejo v strdke, ki se primejo na telo ali lase in puščajo občutek trdote in nečistoče. Lasje postanejo trdi in se hitreje lomijo, medtem ko so lasje, oprani v mehčani vodi, popolnoma čisti, gladki in jih je lažje oblikovati.
  • Za oblačila: sivenje belih oblačil je posledica kombinacije pralnih praškov in trde vode. Trda voda neugodno vpliva tudi na teksturo oblačil, vlakna postanejo krhka in se hitreje uničujejo. Z mehčanjem vode bodo oblačila dalj časa bela in videti kot nova, doba nošenja se jim poveča tudi za dvakrat.
  • Čiščenje: mehčana voda olajša čiščenje, zmanjšuje porabo detergentov in nam prihrani čas, saj preprečuje madeže na umivalnikih, keramiki, steklu in jedilnem priboru.

Salinen Prosol d.o.o. | Tabletirana sol, Tablesol, Tablesol za pomivalni stroj - povezave do naše spletne strani: