Morska sol - dragocena surovina in dragoceno živilo

Sol je izredno dragocena surovina, ki je nenadomestljiva pri pripravi hrane ter nepogrešljiva za pravilno delovanje našega telesa. Vsaka celica v telesu za delovanje potrebuje sol. Sol pa je pomembna tudi v industriji - pri proizvodnji stekla, aluminija in usnja, mnogoterih umetnih mas, v kozmetiki in pri proizvodnji na področju farmacije. Pozimi morska sol služi varnosti in nemotenemu poteku cestnega prometa.


Vrste soli glede na način proizvodnje so naslednje:

  • morska sol - pridobljena iz morja;
  • kamena sol - kopljejo jo v rudnikih kot rudo, v to kategorijo sodi tudi himalajska sol;
  • evaporirana - pridobljena z izparevanjem slanice.

Morska sol nastane z izparevanjem morske vode

Izparevanje morske vode je najstarejši način za pridobivanje soli. V plitvih obalnih področjih - solinah - se nahajajo plitki bazeni, ki služijo izhlapevanju morske vode. Dragoceno tekočino, ki nastane na dnu solinskih bazenov kot posledica izhlapevanja morske vode, imenujemo slanica. Nastala slanica se nato preliva v vedno manjše bazene. Tako se raztopina soli vedno bolj koncentrira. V zadnjem bazenu se morska sol izkristalizira iz zgoščene raztopine, nato pa jo nagrabijo v velike kupe.


Nadaljnja predelava soli je odvisna od njene nadaljnje uporabe. Še posebej za potrebe prehrane se morska sol očisti - enkrat ali celo dvakrat jo operejo v skoraj nasičeni slanici.

Evaporirana nastane z industrijskim izparevanjem slanicePridobivanje soli

Vsa evaporirana sol, tako morska kot kamena, se pridobiva z izparevanjem slanice. Evaporirana sol je v največ primerih pridobljena iz slanice, pridobljene z raztapljanjem oz. luženjem kamnin podzemnih nahajališč soli. Do slane rude se izvrta vrtina, globoka več sto metrov, skozi katero se nato spusti voda, ki to slano rudo raztopi. Tako dobljena slanica se nato po cevovodih prečrpa v tovarno, kjer vakuumski izparilniki iz slanice odstranijo vodo. Rezultat je evaporirana sol, ki je med vsemi najbolj čista. Nečistoče tako ostanejo v zemlji, saj se usedejo na dno, slanica pa se dodatno očisti še pred vstopom v izparilnike, kjer se izloči apnenec in magnezij.


Podjetje Salinen Prosol d.o.o. je v Sloveniji največji ponudnik evaporirane kamene soli. Vabljeni na našo spletno stran!

Salinen Prosol | Morska, evaporirana sol, slanica - povezave do naše spletne strani: