Jod za zdravje in preprečevanje bolezni (povečana ščitnica)

Jod je kemijski element, ki je eden najpomembnejših mikroelementov v telesu. Odkrit je bil v začetku 20. stoletja in sicer v pepelu morskih alg. Dnevne količine joda, ki jih moramo vnašati, so majhne, pa vendar ob pomanjkanju lahko nastopijo težave. Jod je nujen, če želimo, da naše telo ustrezno funkcionira, saj je bistven za ustrezno delovanje naše ščitnice. Če ta ne deluje tako, kot je treba, lahko pride do resnih zdravstvenih težav, najbolj na zunaj vidna, pa je ob pomanjkanju joda v organizmu, tako imenovana golšavost, ki je posledica povečane žleze ščitnice. Na pomanjkanje joda se namreč človeško telo odzove s pretirano stimulacijo rasti te žleze. K sreči je rešitev za dovolj visok vnos joda v organizem relativno preprosta - jodirana sol naj nadomesti nejodirano.

Golšavost in jod

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, ki uravnava hitrost naše presnove in pravzaprav vpliva na celoten organizem (delovanje srca, možganov, kože, črevesja ...). Za proizvajanje hormonov ščitnica potrebuje jod. Če ga je premalo, ščitnica ne deluje ustrezno, izloča se premalo hormonov in ščitnica raste. V večini primerov je torej golšavost oziroma povečana ščitnica ravno posledica pomanjkanja joda. Ima pa seveda tako pomanjkanje še precej hujše posledice. Ker ščitnica uravnava toliko procesov, se neustrezno delovanje pogosto kaže kot vrsta na videz ločenih bolezni, kot so utrujenost, bolečine, otekanje nog, glavoboli, slaba koncentracija, nervoza, močno potenje, povečan srčni utrip, slabo počutje, povišan holesterol, krvni sladkor in tlak. Še večje težave lahko pomanjkanje joda povzroči pri nosečnicah in majhnih otrocih. Pri slednjih lahko povzroči celo duševno in telesno zaostalost.

Jodirana in nejodirana sol

Odrasel človek naj bi vsak dan zaužil vsaj 150 µg (mikrogramov) joda, nosečnice 220 µg in doječe matere 270 µg . Ker je Evropa naravno relativno revna, kar se tiče joda, je Slovenija tako, kot mnoge druge države, uvedla jodiranje soli. Kljub temu je v naši ponudbi na voljo tudi nejodirana sol. Ob tem pa se je treba zavedati, da je jod za naše zdravje nujen, pomanjkanje pa povzroča resne zdravstvene težave, kot je golšavost (povečana ščitnica), zato ga morate vnesti v telo v zadostni količini.

Salinen Prosol | Jod, povečana ščitnica, kamena sol, nejodirana sol, golšavost - povezave do naše spletne strani: