Kuhinjska sol

Nobena sestavina ni za življenje tako pomembna kot kuhinjska sol, ki jo je seveda potrebno uporabljati v priporočenih količinah. Vsi telesni izločki (kri, solze, pot) so slani, vsaka celica za delovanje potrebuje sol. Če nam je zmanjka, umremo.

Martin Krpan

Morska sol Martin Krpan

Verjetno prav vsi poznamo Martina Krpana, junaka, ki je na svoji kobilici tovoril sol ter je ugnal Brdavsa, ki je povzročal preglavice cesarju in Dunajčanom. Slovel je po svoji silni moči, zato ni presenetljivo, da se je ime Martin Krpan uveljavilo kot ime za številna društva, šolo, tekmovanja v moči ter tudi za morsko sol Martin Krpan.


Morsko sol Martin Krpan pridobivamo s kristalizacijo soli v mediteranskih solnih bazenih, kjer jo tudi skrbno zapakiramo, da ohrani svojo čistost in moč.


Morska sol Martin Krpan vsebuje za delovanje organizma nujno potreben natrijev klorid ter številne minerale (kalcij, magnezij, kalij, brom, železo in jod). Ločimo morsko različnih granulacij (zelo fina, fina, srednje groba, groba, zelo groba), ki se uporablja v različne namene.

Uporaba kuhinjske soli v kulinariki

Kuhinjska ali morska sol je glavna in bistvena začimba vsake kuhinje. Z njo začinimo jed in ji pridamo bolj izrazit okus, uporabljamo jo za konzerviranje sadja in zelenjave ter za zorenje feta sira, uporabljamo pa jo lahko tudi v druge kulinarične in manj znane namene.


Nekatere uporabe kuhinjske ali morske soli v kulinariki:

  • z dodatkom ščepca soli v rdeče vino, bo njegov vonj in okus še izrazitejši,
  • ščepec kuhinjske soli izboljša okus kave, čaja ali kakava,
  • ribe pred čiščenjem namočite v slano vodo in olajšajte odstranjevanje lusk,
  • dodan ščepec soli olajša stepanje beljaka, ki se prej strdi. Enako velja za želatino,
  • ščepec kuhinjske ali morske soli izboljša okus jedem, ki vsebujejo moko (tudi pecivom),
  • pri trdem kuhanju jajc bo ščepec soli, dodan v vodo za kuhanje, olajšal odstranjevanje jajčne lupine,
  • posušeno in zgubano jabolko bo spet sveže, če ga potopimo v slano vodo,
  • kuhinjska ali morska sol preprečujeta prehitro gnitje solate,
  • sol je odlična za shranjevanje sira in preprečuje nastajanje plesni. Sir zavijmo v krpo, potopljeno v slanico, in ga hranimo v hladilniku,
  • s slano vodo lahko preverimo svežino jajc - potopimo jih v slanico, sveže jajce se bo potopilo, pokvarjeno pa plavalo.


Ob zgoraj naštetem se kuhinjska ali morska sol uporabljata tudi v kozmetiki:

  • za naravne pilinge: nekaj soli pomešamo z naravnimi olji po želji in z mešanico nežno zdrgnemo celo telo. Speremo z mlačno vodo. Koža bo voljna, čvrsta in mehka,
  • sol razkužuje rane in čisti zaprte dihalne poti,
  • uporabljamo jih tudi za kopeli, ki osvežujejo utrujeno telo in blagodejno vplivajo na kožo, delujejo pomirjevalno, spodbujajo krvni obtok in povečajo dovajanje kisika. Brazgotine se zmehčajo in postanejo prožne. Solne kopeli ugodno vplivajo na bolečine v mišicah in sklepih, na bolečine revmatskega in degenerativnega izvora, na krče, vrtoglavice, zmanjšano gibljivost sklepov, zato pri naslednji kopeli nikar ne pozabite v vodo dodati tudi pest kuhinjske ali morske soli.

Salinen Prosol d.o.o. | kuhinjska sol, Martin Krpan, kuhinjska morska sol - povezave do naše spletne strani: