Slanica

Slanica je vodna raztopina soli in različnih primesi kamnin ali morske vode, ki nastaja pri naravnem pridobivanju soli. Vsebuje tudi minerale, kot so jod, magnezij in brom. Samo slanico v kuhinji uporabljamo za konzerviranje zelenjave, sadja, rib in mesa, za zorenje feta sira ter za ojačenje okusa jedem. Inhalacija slanice rešuje težave z dihalnimi potmi, razkužuje rane, njene kopeli pa blagodejno vplivajo na težave s kožo. Ob tem se slanica uporablja tudi v hladilnih napravah, saj dobro absorbira toploto in jo oddaja navzven.


Poletni namig za uporabo slanice: z uporabo soli lahko pijačo ohladimo zelo hitro. V vedro damo vodo, v katero usujemo pest soli ter vanjo potopimo steklenice s pijačo. Voda, sok ali pivo bodo hladni v nekaj minutah!

Evaporirana sol

Pridobivanje soli

Evaporirano sol ločimo na morsko evaporirano in kameno evaporirano sol. Kameno evaporirano sol pridobivamo iz rudnikov, morska evaporirana sol pa se pridobiva iz morske vode. Evaporirano sol pridobivamo z izparevanjem slanice iz različnih virov (iz morske vode, z raztapljanjem kamnine iz podzemnih nahajališč soli ali solne rude). Tudi morska sol je torej evaporirana sol, le da gre v slednjem primeru za drugačen postopek. Evaporirano kameno sol pa pridobivamo s pomočjo topljenja soli z vodo v podzemnih slojih. Pridobljeno slanico nato po cevovodih pripeljemo do tovarne, kjer se najprej dodatno prečiščuje v treh silosih. Zatem jo s pomočjo vakuumskih izparilnikov izparimo. Tako pridobljena evaporirana sol je najbolj čista, saj nečistoče ostanejo v gorovju ter kasneje v posebnih silosih.


Podjetje Salinen Prosol d.o.o. je največji ponudnik evaporirane kamene soli v Sloveniji.

Proizvodnja soli

Proizvodnja soli je izjemnega pomena, saj si brez soli življenja ni mogoče predstavljati. Ob uporabi v kulinariki, kozmetiki in industriji je tudi bistvenega pomena za življenje, saj potrebuje vsaka celica za delovanje sol.


Proizvodnja soli poteka po več korakih in je odvisna od vrste soli. Evaporirano kameno sol se pridobiva z raztapljanjem kamnine v podzemnih nahajališčih soli. Zvrta se vrtina, skozi katero se vstavi dve cevi (cev v cevi). Skozi eno se spusti vodo katera podzemne sloje soli raztaplja. Pridobljena slanica se črpa po drugi cevi nazaj na površino. V tovarni se nasičeno slanico očisti mehanskih nečistoč in odstrani kemične primesi. Očiščeno slanico se v naslednjem koraku proizvodnje soli spelje v vakuumske izparilnike, kjer se s segrevanjem izpari odvečno vodo. Rezultat je čista, kristalna, evaporirana sol. Le-ta je bela, brez vonja, slanega okusa.


Sol je nujna za življenje in pravilno delovanje celotnega organizma, zato se ji ne smemo popolnoma odpovedati. Vendar je tudi pri soli enako kot pri vseh drugih stvareh - uživati jo je potrebno v priporočenih količinah. Le tako lahko omogočimo pravilno delovanje telesnih celic. Priporočena dnevna količina zaužite soli je 5 gramov, kar je enako eni čajni žlički. Ob tem moramo upoštevati tudi soli, ki se že nahajajo v pripravljeni hrani, kot so juhe, omake, kruh, piškoti in podobno.

Salinen Prosol d.o.o. | slanica, evaporirana sol, proizvodnja soli - povezave do naše spletne strani: