Kamena sol - pridobivanje kamene soli iz solne rude

Kamena sol se pridobiva s predelavo solne rude, ki se nahaja v podzemnih rudnikih. Podzemna nahajališča soli so pravzaprav ostanki prazgodovinskih morij, ki so pod vplivom sonca in vetra izhlapela do te stopnje, da se je iz njih začela izločati sol. Izločeno sol je nato Zemlja za več milijonov let skrila globoko v svoja nedrja.


Podzemni rudniki soli se v Evropi nahajajo na Siciliji, v Nemčiji, Avstriji, Romuniji, Belgiji, Franciji, na Nizozemskem in na Poljskem. V Sloveniji je največji ponudnik evaporirane kamene soli, podjetje Salinen Prosol d. o. o. Poleg evaporirane kamene soli poznamo tudi evaporirano morsko sol. Evaporirana je proizvedena z industrijskim izparevanjem slanice, pridobljene iz različnih virov: morske vode, z raztapljanjem oz. luženjem kamnin v podzemnih nahajališč soli ali solne rude.

Pridobivanje kamene soli s predelavo solne rude - razstreljevanja in drobljenja

Pridobivanje kamene soli je podzemni rudarski postopek, kjer se solna ruda fizično koplje iz zemlje s postopki, ki vključujejo razstreljevanje in drobljenje kamnin.
Izkopana solna ruda se nato zmelje in preseje. Podobno kot morsko sol je tudi kameno možno dobiti v različnih granulacijah, saj je z mletjem in sejanjem možno iz solne rude proizvesti kameno sol, katere zrna so poljubne velikosti.

Čista kamena sol redkost - večina prisotne še druge primesi

Kamena sol poleg NaCl praviloma vsebuje tudi primesi ostalih soli in kamenin, ki se nahajajo v nahajališčih kamene soli. Rudniki soli, kjer lahko najdemo čisto solno rudo, iz katere je možno pridobivanje kamene soli, ki bi bila primerna za človeško prehrano, so pravzaprav redkost. Ravno zato se kamena največkrat porabi za posipanje cest. Le manjši del se je uporabi v prehrani.


Na slovenskem tržišču je jedilna kamena sol med drugimi tudi t.i. himalajska sol. Kamena pa služi tudi za izdelavo priljubljenih solnih svetilk.

Vabljeni na našo spletno stran!

Salinen Prosol d.o.o. | Proizvodnja soli, rudniki soli - povezave do naše spletne strani: