Akumulacijski kamini in ležalni kamini - značilnosti

Akumulacijski kamini oziroma peči z akumulacijsko sposobnostjo so skupina peči in kaminov izdelani iz materialov, ki imajo sposobnost akumulacije toplote. Njihova poglavitna prednost je dolgotrajno oddajanje toplote. Akumulacijski kamini so tako primerni za velike prostore in dolgotrajna ogrevanja. Ležalni kamini nudijo poleg toplote tudi prostor za sedenje ali ležanje tik ob viru toplote. Podobno kot akumulacijski kamini tudi ležalni kamini dolgotrajno oddajajo toploto in nudijo prijetno zavetje večjim prostorom. Ležalni kamini imajo posebno zgradbo, ki jih odločilno razlikujejo od ostalih kaminov in ogrevalnih peči. Običajno so sestavljeni iz dveh delov in sicer iz višjega (kurišča) in nižjega dela (ležišča).


Kotni kamini, vgradni kamini, prostostoječi kamini in odprti kamini - različice

Glede na raznolikost sob se morajo danim prostorskim danostim prilagajati tudi kamini kot posebni vgradni elementi. Za kar najučinkovitejšo toplotno in estetsko razporeditev so na voljo različni tipi grelnih naprav: kotni kamini, odprti kamini, prostostoječi kamini in vgradni kamini. Pred dokončno vgradnjo lahko naročnik skupaj z mojstrom določi nekaj individualnih sprememb. Predvsem ležalni kamini dopuščajo možnost številnih variacij. Prav tako je potrebo izbrati ustrezen način ogrevanja. Kakovost le-tega določajo vrste grelnih naprav kot so kaminska kurišča, zidani kamini in toplozračni kamini.


Akumulacijski kamini in ležalni kaminikot središče prostora

Z izbiro pravega kamina za določen prostor le-ta pridobi na estetski vrednosti, uporabnosti in seveda energetski učinkovitosti. Ustrezni kotni kamini, odprti kamini, prostostoječi kamini ali vgradni kamini naše izdelave zagotavljajo kakovost in toplotno učinkovitost.


Peči keramika | Akumulacijski kamini in ležalni kamini podrobneje: