Pečarski šamot se uporablja za gradnjo peči in kaminov

šamotŠamot je naravnega izvora, pridobivamo ga iz gline. Izdeluje se z dvema postopkoma. Prvi način izdelave je vlečenje, drugi pa stiskanje. Ločimo več vrst šamota in sicer pečarski, industrijski in dimniški. Pečarski šamot je zdravju neškodljiv zato se uporablja za oblaganje notranjosti in zunanjosti peči. Primeren je tudi za obloge pizza in krušnih peči. Za stik s hrano se uporablja posebna vrsta šamota za peko RATH, ki enakomerno zadržuje toploto za najboljše rezultate pri pečenju. Šamot RATH se ne lušči in ne razpoka. Je ognjevaren, to lastnost dobi s posebnimi postopki obdelave.

VEČ O NAŠIH KAMINSKIH PEČEH SI PREBERITE TUKAJ!

Šamotna opeka je odporna na visoke temperature zato je ognjevarna

šamotna opekaPečarski šamot se izdeluje s postopkom vlečenja in ima zelo dobre akumulacijske lastnosti. Šamotna opeka se najpogosteje uporablja za gradnjo kurišča pri pečeh. Opeka je lahko raznih debelin in dimenzij za različne vrste zidanja oziroma oblaganja peči. Za zidanje z opeko se uporablja šamotna malta. Opeka je odporna na zelo visoke temperature, ima nizko toplotno prevodnost za večjo energetsko učinkovitost. Dimniško šamotno opeko uporabljamo za zidanje dimnikov. Za gradnjo dimnikov je priporočena uporaba te opeke iz več razlogov. Najpomembnejši razlog je ta, da opeka akumulira toploto zato je vlek dimnika izboljšan. Opeka je tudi najvarnejša izbira za gradnjo dimnika, ker je ognjevarna. Dimniki iz šamotne opeke so primerni za vse vrste kurišč. Dimniška opeka je odporna na kisline in je parno neprepustna. Opeka je tudi cenovno ugodna.

VEČ O NAŠIH KAMINIH TUKAJ!

Šamotne plošče se uporabljajo za oblaganje kurišč peči

Šamotne plošče se namestijo na dno kurišča peči, uporabljajo pa se tudi za zunanjo oblogo peči. Če se peč uporablja za pripravo hrane, je potrebno na kurišče namestiti ploščo, ki je primerna za stik z živili. V primeru namestitve plošč na stene peči, se uporabljajo klasične šamotne plošče. Plošče dobro akumulirajo toploto, zato peč, ki je obložena s ploščami oddaja toploto še po tem, ko ogenj ugasne.

Več o kombiniranih pečeh na drva: https://si.vsisi.de/peci-keramika/kombinirane-peci-na-drva