Rastlinjaki vas lahko v zimskih mesecih razveseljujejo na več načinov

Zima je tu. Še kakšen mesec ali dva nas čakata do pomladi. Če si želimo v tem času na krožniku privoščiti svojo zelenjavo, si moramo tako pomagati z rastlinjaki. Le-ti namreč podaljšajo sezono gojenja vrtnin in poskrbijo, da lahko imamo domači pridelek tudi pozimi.


Vrtni rastlinjaki ne smejo biti nikoli prazni

Pozimi narava počiva, to pa ne velja povsem za rastlinjake. Ti tudi v tem času ne smejo biti prazni. Tudi, če ne želimo uporabiti rastlinjaka za paradižnik ali kakšno drugo zelenjavo, moramo poskrbeti, da tla ne bodo gola. Takšna so namreč najbolj uničujoča za organizme, ki živijo in delujejo pod zemljo.

Če torej ne želimo gojiti zelenjave v zimskih mesecih, lahko v tem času na tla rastlinjaka za vrt posejemo žito, ki lahko prezimi. Tega se moramo sicer lotiti že konec septembra ali v prvi polovici oktobra. Če ste to storili, žita februarja ne pozabite vkopati pod zemljo, saj boste s tem obogatili prst.


Vrtni rastlinjak


Rastlinjaki za vrt lahko postanejo tudi prijetni zimski vrtovi

V primeru, da rastlinjaka pozimi niste zaposlili z zelenjavo, pa ga lahko uporabite še v en namen. Iz njega lahko ustvarite zimski vrt, kjer boste lahko posedali pod njegovo streho in se prepuščali prijetnemu zimskemu soncu. Letos ga je kar precej.

Če je vaš rastlinjak narejen iz polikarbonata, bo ta poskrbel za vzdrževanje primerne temperature tudi pozimi. Ob enem pa tudi za uravnoteženost pri razprševanju sončne svetlobe. Hkrati bo ogrodje iz aluminija poskrbelo, da bo vaš polikarbonatni vrtni rastlinjak preživel tudi zimske razmere, ki niso vedno prijazne.


Rastlinjaki za vrt so pozimi lahko tudi polni zelenjave

Če želite svoj rastlinjak za vrt uporabiti tako, kot mu pritiče, torej v njem gojiti zelenjavo, pa poskrbite, da boste tja zasadili in zasejali takšne vrtnine, ki bodo primerne za zimo.

Če ste za to poskrbeli pravočasno, boste vse do februarja lahko imeli okusni radič in to vse vrste le-tega. Dobro bodo uspevali zimska solata, pa motovilec, špinača in blitva. Čebula bo razkužila zemljo, zato je le zasadite kakšno vrsto ali dve. Če boste poleti uporabili rastlinjak za paradižnik, pa je pametno zraven tega, ob rob gredic, posadite še peteršilj. Tako boste tam, kjer boste poleti nabirali paradižnike, prihodnjo zimo lahko nabirali peteršilj.


Rastlinjaki za paradižnik naj bodo pozimi rastlinjaki za rukolo

Številne vrtnine vas bodo torej lahko v vašem rastlinjaku razveseljevale le, če ste za to poskrbeli že jeseni ali pozno poleti. Če pa ste na to pozabili, brez skrbi. Eno od vrtnin lahko sadite tudi v tem času. Rukolo!

Ne pozabite, da bo lažje prezimila divja rukola, ki ima tudi izrazitejši okus. Sicer pa bi bilo dobro, da bi jo posadili prav pozimi tudi zato, ker se boste tako izognili luknjicam, ki jih sicer na njenih listih lahko povzročajo bolhači.